ERKEFIENDER: Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura fotografert under VM i hurtigsjakk sist sommer. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Carlsens siste stikk mot erkefienden Nakamura

Selv under den pågående kvalik-turneringen til Norway Chess benytter Magnus Carlsen (24) muligheten til et stikk mot erkefienden Hikaru Nakamura (27).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld møttes Norges nummer to og tre, Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein, i et spennende parti. Det var i den forbindelsen at Carlsen kom med følgende uttalelse under sendingen på TV2 Sportskanalen, der han kommenterer hver kveld:

– Simen og Jon Ludvig er mye nærmere i spillestyrke enn Nakamura og meg.

Uttalelsen er oppsiktsvekkende med tanke på at amerikanske Nakamura er rangert som nummer fire i verden, Carlsen nummer én - mens Hammer og Agdestein er henholdsvis nummer 75 og 171.

Ordkrig

Det glir inn i rekken av uttalelser i ordkrigen mellom de to. I påsken uttalte Carlsen til VGs papirutgave at «Nakamura har vunnet noen Mikke Mus-turneringer i det siste» i kommentar til at rivalen hadde gjort et solid hopp oppover på verdensrankingen.

LES OGSÅ:Agdestein om Carlsen-rival: – Han er stor i kjeften.

Men samtidig kan det - med statistikk - sies at Carlsen har helt rett: det er 77 poengs margin mellom Carlsen og Nakamura, mens det bare er 45 poeng som skiller Agdestein og Hammer på FIDEs offisielle rating.

At Nakamura likevel er nummer fire i verden viser bare hvor dominant Carlsen er i sjakken akkurat nå.

LES OGSÅ:Carlsen etter seier over Nakamura: - Lettere enn forventet.

Jon Ludvig Hammer - med svarte brikker - vant gårsdagens prestisjeoppgjør mot Simen Agdestein. Det betyr at håpet om å spille seg inn i Norway Chess er høyst levende for Norges nummer to. Han har - i likhet med den franske favoritten Laurent Fressinet - fem poeng etter tre runder av turneringen som har fått navnet Enter Card Chess Qualifier - og der vinneren altså får deltagelse i Norway Chess som premie.

Fransk-norsk duell

Alt tyder på at seieren komme til å stå mellom Fressinet og Hammer, som spilte remis mandag. Svenske Nils Grandelius er riktignok rett bak dem i øyeblikket, men han skal møte Hammer torsdag og Fressinet fredag.

Jon Ludvig Hammer har vært såkalt sekundant for Magnus Carlsen under VM-kampene mot Viswanthan Anand både i 2013 og 2014. Hammer uttalte i helgen til VG at han har lært mye av jobben for Carlsen under de to VM-matchene. Også Fressinet var sekundant for Carlsen i forbindelse med Sotsji-matchen. Det betyr at Hammer og Fressinet kjenner hverandres sjakktanker ekstremt godt.

Ni deltagere er klare for Norway Chess, mens vinneren av denne turneringen får den tiende og siste plassen. Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Veselin Topalov, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Aleksander Grisjtsjuk, Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave er de bekreftede spillerne.

Stillingen etter tre runder av Enter Card Chess Qualifier:

1. Laurent Fressinet, Frankrike 5

1. Jon Ludvig Hammer, Norge 5.

3. Nils Grandelius, Sverige 4.

4. Aryan Tari, Norge 2.

4. Simen Agdestein, Norge 2.

6. Curt Hansen, Danmark 0.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder