PAUSE FØR TABBE: Magnus Carlsen tok seg en pause underveis i partiet han til slutt tapte mot Veselin Topalov. Norway Chess spilles på Forus utenfor Stavanger. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Kaller sjakktabben en bivirkning av «Carlsen-arrogansen»

Arrogansen til Magnus Carlsen (24) kostet ham seieren i første runde av Norway Chess. Den kan også gjøre at han vinner hele turneringen, mener sjakkekspert Tim Wall.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Briten, som er tidligere redaktør for British Chess Magazine, er ikke like overrasket, som mange andre, over tidstabben Magnus Carlsen gjorde i partiet mot Veselin Topalov.

– Magnus gjør ofte feil i begynnelsen av en turnering. Denne gang var det en teknisk feil. Han presset motstanderen og skulle akkurat til å fullføre en vakker prestasjon idet alt gikk galt, sier Tim Wall til VG.

Les også: – Noe av det verste i hans karriere

– Arrogansen som finnes ved Magnus er positiv i den forstand at han kan slå alle, selv i håpløse situasjoner. Men en bivirkning av arrogansen er at han kaster bort noen turneringsåpninger, fortsetter Wall, som i dag er redaktør i Moskva-baserte Russia Today.

VG Direkte: Runde to av Norway Chess fra kl. 16.00

Ifølge sjakkcomputeren hadde Magnus Carlsen 98 prosent sjanse til å vinne partiet mot bulgarske Topalov da partiet ble avbrutt fordi 24-åringen hadde brukt opp tiden.

Carlsens investering: Holmenkollen-huset kostet 20 millioner

Ingen endring i reglene

Ansiktsuttrykket til Carlsen da oppdaget tabben han hadde gjort, fortalte det meste. Verdensmesteren sa like etter partiet at det var hans egen feil, selv om han la til at arrangørene nok kunne informert enda bedre om de spesielle reglene.

– Selvfølgelig er det min feil, men det er jo...sa han i samtalen med manager Espen Agdestein, pappa Henrik Carlsen og sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

– Magnus vet at han er den soleklart beste sjakkspilleren i verden. Det gjør at han må jobbe for å motivere seg selv. Jeg tror det er mentalt vanskelig for ham å være skjerpet hele tiden. Men det er en god ting for sjakken at selv den som er desidert best, og en megastjerne, vet når han har gjort en feil, aksepterer konsekvensen av feilen og går videre, sier Wall.

Les også: Carlsen dropper suksess-juicen

Jøran Aulin-Jansson sier til VG at Norway Chess-ledelsen vil møte spillerne for å klargjøre reglene som gjelder i turneringen. Det blir dog ingen endringer i kjølvannet av tirsdagens hendelse.

Artikkelen fortsetter etter VGTV-klippet.

Uvanlige regler

I Norway Chess har spillerne 120 minutters betenkningstid på de første 40 trekkene. Deretter får de én time ekstra på klokken pluss 30 sekunder for hvert utført trekk fra trekk 41.

I lignende turneringer har spillerne fått tilleggstid også etter trekk 60, men ikke i Norway Chess.

– Jeg forsto det sånn at det var vanlig fra 60. Vi har aldri spilt med dette før, sa Carlsen da han ganske oppgitt kom ut etter tapet for Topalov.

Husker du? Lahlum møtte Linni Meister i sjakk

– Carlsens tap på tid kom som et stort sjokk fordi heller ikke jeg var klar over endringene i tidskontrollen. Men Carlsen er langt fra den første spilleren som ikke vet hvilken tidskontroll som gjelder. Det er så mange ulike at jeg skjønner hvorfor noen klager på det, sier Mark Crowther, redaktør for sjakkmagasinet The Week in Chess, til VG.

– Tåpelig og uforsiktig

Han tror missen har gitt Carlsen en solid lærepenge.

– Han kan ikke skylde tapet på noen andre enn seg selv. Men foruten at han tapte tror jeg ikke dette vil påvirke ham mye. Det var så tåpelig og uforsiktig av ham at jeg tror han aldri vil sette seg ned ved et sjakkbrett igjen uten å vite hvor mye tid han har, sier Crowther.

Carlsen mot Norge: Han var «den mystiske nordmannen»

Tarjei Svendsen, ekspert for VG og grunnlegger av sjakkbloggen.no, følger Magnus Carlsen tett. Han tror 24-åringen kommer til å la seg plage over tabben.

– Dette kommer til å sitte i ham gjennom hele turneringen. Han er ikke typen som glemmer ting som dette lett. Men han er som regel flink til å reise seg igjen. Og er det noen som skal klare nettopp det, så er det han. Når det er sagt kan ikke dette sammenlignes med noe annet. Det er veldig, veldig spesielt, sier Svendsen.

PS: Magnus Carlsen spiller onsdag runde to av Norway Chess. Han møter Fabiano Caruana fra klokken 16.00. Partiet kan du følge her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder