BEKLAGER: Generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, beklager etter feilen som gjør at golf-NM må spilles på nytt. Her fra en pressekonferanse i 2013, etter Suzann Pettersens seier i Major-turneringen i franske Evian. (Hun har selvsagt ingenting med denne saken å gjøre.) Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Skandale i golf-NM: Vinneren fratas seieren etter feil i turneringsoppsettet

Daniel Øverås (21) ble fratatt seieren i golf-NM mandag. Nå må turneringen spilles på nytt.

  • Herman Folvik
  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Øverås trodde han hadde vunnet NM, men mistet tittelen like etter. Årsaken var en feil med turneringsoppsettet i matchspillet fra arrangøren.

– Det er veldig trist. Alle var fornøyd så var det en menneskelig svikt som gjorde at resultatet ble feil, sukker Tor-Anders Hanssen, generalsekretær i Golfforbundet til VG.

NM i matchspill ble i år spilt i et nytt format med 9-hullmatcher og innledende puljespill. Simuleringen av de ulike resultatene gikk galt, og flere utøvere fikk ukorrekt rangering.

Tre utøvere i herreklassen ble byttet feil fra B-sluttspillet til A-sluttspillet, og det samme motsatt vei.

Fått det med deg? Arsenal-tabbe fikk Sánchez-ryktene til å storme

– Vi har hatt et felles mål om å løfte matchspillet. Det er et spennende turneringsformat som krever litt annet av spillerne enn det vanlig slagspill gjør. Det gir spillerne muligheten til å spille mange 9 hulls-matcher. Det har vært ute på høringer hos ulike instanser i golfen og vi har testet ut ulike scenarioer for å regne ut resultatene. I reglene står det klart hvordan det skal regnes ut, men våre elektroniske regninger tar ikke høyde for de interne regelbestemmelsene. Disse ble ikke fulgt manuelt heller, og vi kan ikke annet enn å beklage, forklarer Hanssen.

Les også: Woods ferdig med rehabiliteringsprogram

Skuffet vinner

Vinneren som ble fratatt seieren var naturligvis ikke fornøyd.

– Det var veldig tøft å få den beskjeden. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si. Det var utrolig tungt, sier Daniel Øverås til NRK.

Se også: En omtåket Woods i fengsel

Hanssen beklager nok en gang.

– Noen spillere burde spilt finalespill uten å få muligheten. Da måtte vi se på en løsning og det ble å arrangere et nytt finalespill for de 16 beste i forbindelse med lag-NM. Det er veldig trist at det går utover Daniel som spilte strålende hele helgen, men det var dumt at også spillere ikke fikk muligheten til å spille om medaljen, sier golf-generalsekretæren.

Nytt spill 24. juli

Det nye sluttspillet blir holdt i Drammen 24. juli. Tor-Anders Hanssen lover at forbundet skal forberede seg maksimalt til den nye finalerunden.

Lest dette? Tottenham forbereder Joshua King-bud

– Vi kommer til å gå gjennom med lys og lykte for å finne ut om det er ting vi kunne gjort bedre. Det vil vi gjøre så snart som mulig. Konseptet med matcher er kult for spillere og tilskuere, så vi håper det går bra, sier Hanssen.

Mandagens vinner Øverås sier han er usikker på om han stiller opp på nytt. Tina Mazarino vant kvinneklassen i matchspill.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder