FULLBOOKET: Magnus Carlsen lovet 1000 gratis medlemskap i den nyopprettede klubben han leder. De har han allerede fått. Her fra VM i hurtigsjakk i julen 2018. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Sjakkforbundet etter hastemøte: Hyrer inn jurister til å vurdere Carlsens nye klubb

Norges Sjakkforbund skal få juridisk bistand til å se på om Magnus Carlsen-ledede Offerspill SK kan stille med delegater på årets sjakk-kongress 7. juli.

Etter at nyheten om at Magnus Carlsen har opprettet en ny sjakklubb med mål om å samle delegater som vil stemme gjennom den omstridte bettingavtalen på sjakk-kongressen sprakk i går, hasteinnkalte Sjakkforbundets sentralstyre til et møte tirsdag kveld. Det bekrefter forbundets generalsekretær Geir Nesheim overfor VG.

– Møtet resulterte i at sentralstyret vedtok å engasjere juridisk kompetanse til å se på om delegatene fra Offerspill SK kan godkjennes på kongressen, forteller Nesheim.

les også

Carlsens nye sjakklubb betaler for nye medlemmer: – Han vil kuppe kongressen

Da hadde forbundet allerede blitt oppfordret til å se på dette fra flere hold.

– Forbundet bør vurdere om disse medlemmene kan gi delegater, sa sjakkekspert Torstein Bae til VG tirsdag.

– Jeg håper at de ser på dette og ikke godkjenner delegatene fra Offerspill, sa Vegard Ramstad, leder for Stjernen sjakklubb, en av klubbene som har tenkt å stemme nei til avtalen.

Ekspert mener det kan være rettsstridig

Sentralforbundets innleide jurister skal ha et svar klart i god tid før kongressen 7. juli, opplyser generalsekretær Nesheim.

En jurist som imidlertid har sett på saken, er jusprofessor Geir Woxholth. Tirsdag kveld skrev han på sin Facebook-side at Carlsens klubb etter hans syn ikke kan godkjennes.

«Dersom Magnus Carlsen og den nye sjakklubben hans tror at de bare kan opprette en ny sjakklubb og åpne for gratis medlemskap, slik de har gjort, i den hensikt å kuppe Kongressen til Norges Sjakkforbund, slik at de kan få vedtatt en tiltredelse til avtalen, bør de tenke seg om to ganger», skriver professoren. Videre fortsetter han:

«Sjakklubbene er ikke bare underlagt vedtektene til Norges Sjakkforbund, men også ulovfestet foreningsrett. Mye taler for at en slik fremgangsmåte utgjør foreningsrettslig myndighetsmisbruk – og dermed er rettsstridig [...] Rettsstridighet/myndighetsmisbruk betyr igjen at denne klubben kan nektes enhver representasjon på Kongressen».

VG var i kontakt med Woxholth tirsdag kveld. Han ønsker ikke å kommentere ytterligere, men henviser til Facebook-innlegget sitt. 

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder