Hans Trygve Kristiansen: Kan ikke bare være «litt» landslagssjef

UNG SKØYTESJEF: Håvard Bøkko (28) og landslagssjef Sondre Skarli (29) under verdenscupen på Hamar forrige sesong. Hvis Norge kommer foran Tyskland på lagtempo i v-cupen i Heerenveen fredag, er Bøkko & co kvalifisert for VM i lagkonkurransen. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Her er landslagssjefen som IKKE tar ut landslaget

Sondre Skarli (29) mener han gjør en bedre jobb som landslagssjef ved ikke å ta ut landslaget til verdenscupen og internasjonale mesterskap.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er bedre at jeg bruker tiden min på de beste, enn at jeg sitter i telefonen med foreldre og trenere som forlanger en begrunnelse for hvorfor den (løperen) er med, og den ikke er med, sier Sondre Skarli til VG foran verdenscupen i Heerenveen fredag til søndag.

I forbindelse med verdenscupen i Inzell forrige helg raste en heftig diskusjon i en lukket gruppe på Facebook. Medlemmer av «Forum for skøytefremtiden» var åpenbart ikke klar over at Sondre Skarli ikke er ansvarlig for uttakene av landslagene til verdenscupen, EM og VM.

– Henger ikke på greip

Arild Gjerde (71), tidligere mangeårig generalsekretær i Norges Skøyteforbund og nestor i Skøyte-Norge, var en av dem. En annen var tidligere landslagstrener Hans Trygve Kristiansen (67).

8. desember publiserte Gjerde sin mening: «Her har vi en ung og særdeles kompetent trener som ikke har et ord med i laget ved uttak av internasjonale representasjonsoppgaver, hvor han skal være den sentrale coach! Dette henger etter min mening ikke på greip!»

LESTE DU DENNE? Må betale av egen lomme for å gå verdenscupen

Johann Olav Koss' suksesstrener, Kristiansen: «Hva i all verden, er vi tilbake til 80 tallet. Sondre skal ta ut laget innenfor gitte øk rammebetingelser. Hvor er Olympiatoppen, sover dere i timen?»

Ekssjefen: Ville sagt nei

– Jeg ble veldig overrasket. Han må være ordentlig landslagssjef, ikke bare «litt». Er du landslagssjef, har du siste ord ved uttak. Og de rammebetingelsene er det Olympiatoppen som bør sørge for at er på plass, sier Hans Trygve Kristiansen til VG torsdag.

– Sondre har sikkert en mening om det. Men jeg er sikker på at jeg ikke ville funnet meg i ikke å ta ut laget. Sondre er tettest på løperne som landslagssjef. Det er helt naturlig at han tar ut laget, sier Jarle Pedersen (60).

Faren til Norges beste skøyteløper, Sverre Lunde Pedersen (23), var landslagssjef fra Vancouver-OL til han gikk av etter Sotsji-OL – med Sondre Skarli som assistent.

Da tok Jarle Pedersen og daværende sportssjef, Øystein Haugen, ut lagene til verdenscupene, EM, VM og OL. Haugen gikk også av våren 2014. Siden har ikke skøyteforbundet hatt sportssjef.

Ida Njåtun: Analyserer «verdens raskeste kråke»

Har sett reaksjonene

Finn Halvorsen har vært elitecoach i to sesonger. Han satt i uttaksutvalget forrige sesong, men gikk ut av det for å kunne bruke mer tid på «utvikling», ifølge Sondre Skarli.

Skarli har aldri vært medlem av uttaksutvalget, som består av forbundets utviklingssjef og tidligere landslagsløper Lasse Sætre, landslagstrener og tidligere landslagsløper Edel Therese Høiseth, Arne Skuterud, Arild Nebb Ervik og hurtigløpsskoordinator Svenn Erik Ødegaard som fungerer som utvalgets sekretær.

– Jeg vet at det kom mange reaksjoner der, sier Sondre Skarli med tanke på diskusjonen rundt hans rolle og posisjon som landslagssjef i «Forum for skøytefremtiden» (446 medlemmer).

– De (reaksjonene) kom fordi de trodde jeg ønsket å sitte der, og ikke fikk plass. Men jeg mener at det ikke er best mulig ressursbruk å sitte der, sier landslagssjefen om årsaken til at Edel Therese Høiseth og Lasse Sætre tar ut landslagene til verdenscupene og internasjonale mesterskap – i stedet for ham.

Les også

Mer om

  1. Skøyter

Flere artikler

  1. Hege Bøkko vant VM-duellen: Skilte hundredeler

  2. Landslagsløper startet kronerulling for å få gå verdenscup

  3. To dager til skøyte-EM: Bøkko sliter med ny kneskade

  4. Lunde Pedersen: Kroppen ble kjørt litt hardt

  5. Må betale av egen lomme for å gå verdenscupen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder