Oslo 20151126. Sigve Brekke og Gudmund Hernes (t.h.) på Handelshøyskolen BI i Oslo torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Gudmund Hernes hudfletter idrettstoppene

Mens retoriker Kjell Terje Ringdal (60) angriper VGs
«jakt etter noe å gnage på», er professor Gudmund Hernes (75) nådeløs i sin kritikk av idrettslederne.

Artikkelen er over tre år gammel

– Idrettstoppene bør fortelle alt, fort. Til nå har de vært ufattelig tungnemme. Jo lenger de venter, desto verre for dem selv. Generalsekretær Kjetil Siem må skjønne at han ikke lenger er i Sør-Afrika, som jo ikke er noe foregangsland i forretningsmoral eller politisk moral, sier Gudmund Hernes til VG.

I Morgenbladet skriver han at «idrettstoppene bør bruke bena til det de er skapt for: å gå». Hernes er forsker ved FAFO og professor ved BI. Han er tidligere statsråd for Arbeiderpartiet.

Retoriker Kjell Terje Ringdal har en annen oppfatning. I Aftenposten omdøper han Verdens Gang til «Vredens Gnag» og peker på «VGs evige jakt etter noe å gnage på».

«VG har utsatt idrettsbevegelsen for et detaljeringskjør under dekke av å avdekke ukultur. Det er en medial ukultur som i beste fall fører oss mot en pseudo-åpenhet», skriver han.

LES OGSÅ: Her er folkets dom over idrettstoppene

«Årets dårligste krisehåndtering»

Ringdal sier at han støtter Hernes i at idretten må redegjøre for hva de bruker penger på, men han synes kontrollen har gått for langt.

– Jeg mener at idretten har kommet i en posisjon hvor den har mistet all troverdighet og alle rettigheter til å si stopp. Man ber om mer informasjon, i lys av den dårlige erfaringen man har med idretten, og det vil det ingen ende ta. Den skepsisen man har bidratt til, den blir grenseløs, sier Ringdal til VG.

– Kravet om reiseregninger fører bare til at det blir produsert enda mer mistillit til idretten, sier han.

KRITISK TIL VG: Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal mener VG har gått for langt. Foto: Morten Holm NTB scanpix

« Etter at VG knep idrettstoppene med treningsbuksene nede, har de latt oss skue årets dårligste krisehåndtering », skriver Hernes i Morgenbladet og går løs på alle argumentene idrettstoppene har brukt for å holde tilbake reiseregningene:

** «Frivillige organisasjoner er ansvarlige overfor sine medlemmer. Før de offentliggjør mer om reiser og konsulenter, må de gå «tilbake til idrettsdemokratiet» i sine styrer. Problemet er bare dette: Det er ikke fattet noe vedtak om at slike opplysninger ikke skal kunne frigis. Og et vedtak som ikke er fattet, kan ikke omgjøres».

** «De sier at å offentliggjøre reiseregninger er et «brudd med privatlivets fred». Men å bruke fellesskapets midler er ikke «privatlivets fred»».

Sett denne? Idrettsstjernene har tjent seg søkkrike på Bank Norwegian

«Organisasjonsforakt»

– VG har gjort en strålende jobb ved å avdekke en ukultur. Det bør selvsagt få konsekvenser hvis idretten bare snakker, men ikke viser åpenhet. Jeg tar det for gitt at kulturministeren Linda Hofstad Helleland forteller dem at de ikke driver en privatfinansiert gutteklubb i dølgsmål. Bruker de våre penger må det være på våre premisser, sier Hernes.

Ringdal omtaler derimot VGs åpenhetskrav som «organisasjonsforakt» og mener konsekvensen blir at idretten må «bade i et hav av skepsis».

– Det blir en pseudoåpenhet. Kravet om innsikt skaper bare tilsynelatende åpenhet. Det som egentlig skapes er forakt, sier han.

Les også: NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

– Dette står nå og vipper mellom om vi skal stole på revisorer eller redaksjoner, sier Ringdal – og legger til at han tror revisorer nå er bedre for idretten enn redaksjoner.

En undersøkelse InFact har utført for VG viser at 70 prosent av befolkningen mener idrettstoppene må legge reiseregningen på bordet. NFFs generalsekretær Kjetil Siem kommenterter «folkekravet» slik:

– Styret har startet en prosess hvor de skal definere fotballens åpenhet. Hva enn styret vedtar, vil vi selvsagt følge. Dessverre er det vanskelig å få frem balansen med at det er finnes mange hensyn å ta i åpenhet rundt forhandlinger i inn- og utland til flere milliarder kroner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder