SKREMMENDE: I en video på Northug-TV snakker Petter Northug ut om sine tanker rundt dopingskandalen i Russland. Her er han fra sesongåpningen på Beitostølen denne helgen. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Northug om den russiske dopingskandalen: – Det er skremmende

Petter Northug kommer med sine tanker rundt dopingskandalen i Russland, og synes det er skremmende. Men han ønsker ikke å rette mistanke mot noen av sine egne konkurrenter.

 • Hege Dancke Stølan

Artikkelen er over fire år gammel

Tidligere WADA-president Dick Pound la tidligere denne måneden frem resultatet av en 11 måneder lang granskning på en pressekonferanse i Geneve.

LES OGSÅ: Norsk sjef for Russlands doping-reform

Pound bekreftet blant annet at sjefen for det russiske laboratoriet, da han ble advart om at WADA var på vei, destruerte over 1400 prøver. Dette var prøver fra flere idretter.

– Vår konklusjon er at dette ikke kunne skjedd uten at statens kjennskap eller samtykke. Selv om de ikke styrte sporten, kan de ikke ha unngått å vite det, sa Pound.

– Vi tror ikke at Russland er det eneste landet med et dopingproblem, og vi tror ikke at friidrett er den eneste idretten med et dopingproblem.

LES OGSÅ: Kaggestad om dopingsjokket: – Hele nasjoner må utestenges fra OL og VM

Ønsker lik konkurranse for alle

I en video lagt ut på Northug-TV snakker Petter Northug om sine tanker rundt dopingskandalen i Russland.

– Det er skremmende når det drives korrupsjon på den siden av antidoping-jobbingen, der du skulle tro at i hvert fall de som jobbet innenfor det hadde kontroll på det som skjer. Når det blir snakket om at dopingprøver har blitt slettet og er borte, og det nevnes at det kan ha skjedd i Sotsji, så er det skremmende, sier han i videoen.

Han sier videre at det ikke er sånn han ønsker at idrettsverden skal være, men at det skal konkurreres på lik linje, at utøverne skal være rene. Han sier også at det tror han de er, inntil det motsatte er bevist, og ønsker ikke å rette mistanke mot noen av sine konkurrenter i skisporet.

– Innenfor min idrett er det ikke bevist mot enkeltutøvere, det er friidrettsverden og Russland som har blitt gransket, og det er klart det er skremmende, når man ser systemet. Og ikke minst holdningen trenere har, og det de viser mot sine utøvere, det er ikke sånn det skal fungere, og det er et system det må ryddes opp i. Det er noe som henger igjen fra tidligere, og det ser ut som at det er vanskelig å rydde opp i det, sier han.

På et krisemøte forrige fredag bestemte 24 medlemmer i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) seg for å utestenge Russland fra all friidrett på ubestemt tid.

Mer om

 1. Doping
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. Journalisten bak dopingavsløringene: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser

 2. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

 3. Russisk topp-politiker: Krav om OL-nei er «russofobi»

 4. Omstridt russisk antidopingsjef er død

 5. USAs antidopingsjef: Russland må ikke få stille i OL

Fra andre aviser

 1. WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

  Bergens Tidende
 2. Putin krever intern russisk doping-gransking

  Bergens Tidende
 3. WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

  Fædrelandsvennen
 4. Norsk dopingjeger etter knusende rapport: - Bør stilles spørsmål ved dopingarbeidet under Sotsji-OL

  Bergens Tidende
 5. Norsk dopingjeger etter knusende rapport: - Bør stilles spørsmål ved dopingarbeidet under Sotsji-OL

  Aftenposten
 6. Norsk dopingjeger etter knusende rapport: - Bør stilles spørsmål ved dopingarbeidet under Sotsji-OL

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder