USA-SUKSESS: Kvinneturn i USA dominerer sporten, som her fra Rio-OL der to amerikanske turnjenter vinker til publikum. Men nå blir det avslørt utstrakt problem med seksuelle overgrep i amerikansk turnsport.

USA-SUKSESS: Kvinneturn i USA dominerer sporten, som her fra Rio-OL der to amerikanske turnjenter vinker til publikum. Men nå blir det avslørt utstrakt problem med seksuelle overgrep i amerikansk turnsport. Foto: Ruben Sprich Reuters

Skandale i USA: 368 turnere hevder de er utsatt for seksuelle overgrep

368 turnere i USA hevder å ha blitt utsatt for sex-overgrep de siste 20 årene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dette kommer fram i en stor undersøkelse som avisene Indianapolis Star og USA Today har gjort.

Avsløringen slår ned som et sjokk i amerikansk turnsport, som ligger helt i verdenstoppen.

Etter som ingen har visst noe om problemet, har trenere kunnet flytte rundt i USA og få nye jobber på turnsentre – etter å ha forgrepet seg ett sted.

Les også: Overgrepssaken som ryster fotball-England (innlogging).

Avisene avslører at USA Gymnastics, som er blant de mest prominente i særidrettsforbundene i USA, har sviktet i rekke tilfeller.

Nå har de sendt ut en pressemelding der det står at «ikke noe er viktigere for USA Gymnastics enn å beskytte utøvere, noe som krever vedvarende årvåkenhet av alle, trenere, utøvere, foreldre og ledere».

Les også: Store forskjeller blant norske overgrepsmottak

– Vi beklager overfor alle utøvere som blir skadet i løpet av hennes eller hans turn-karriere.

Indianapolis Star og USA Today forteller om 12 tilfeller der turnere, trenere, sentereiere eller andre har blitt møtt med taushet når de har fortalt om sin kjennskap til overgrep.

Avisene avsløringer kommer i kjølvannet av en rettssak tidligere i år der en tidligere lege fra USA Gymnastics er anklaget for seksuelt misbruk av to tidligere turnere.

Les også: Stor økning i anmeldelser av seksuelle overgrep mot ungdom.

– Dette er veldig alvorlig, sier Nancy Hogshead-Makar, sjef for idettskvinneorganisasjonen Champion Women.

– Det er altfor enkelt for en trener å få ny jobb. Seksuelle overgrep øker fordi folk er flaue og skamfulle for å snakke om temaet, og de holder tett om det, sier hun.

Ledelsen i USA Gymnastics har ikke villet la seg intervjue av Indianapolis Star. De har bare sendt avisen skriftlige svar på spørsmål.

Anette Trettebergstuen: Gutter blir ikke født som voldtektsmenn

– Svarene har ofte vært ufullstendige, skriver avisen.

– USA Gymnastics er stolte av arbeidet vi har gjort for å adressere problemet og beskytte mot seksuelle overgrep mot barn, skriver organisasjonen blant annet. USA Gymnastics har hovedsete nettopp i Indianapolis.

Nesten alle turnerne som hevder å ha blitt utsatt for overgrep, er jenter.

Amerikanske kvinnelige turnere har dominert sporten i lang tid. I siste VM, i 2015, tok USA fem gullmedaljer, alle i kvinneklassen. I Rio-OL i sommer tok Simone Biles og hennes lagvenninner fire gull.

De siste ukene har det kommet frem at det har vært en lang rekke overgrep i engelsk fotball. I dette tilfellet handler det om gutter som ofre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder