OL-debutantene Forfang og Johansson tok medaljer i kaosrenn: – Jeg kjente ingenting i beina mine

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Johann André Forfang (22) og Robert Johansson (27) taklet bingo-forholdene og sikret seg sine første OL-medaljer. Sistnevnte holdt på å bli vraket til OL.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg er så utrolig glad nå! Det var utrolig artig å hoppe i dag, sa sølvvinner Johann André Forfang til TV Norge.

– Dette var tidenes renn i normalbakke, det mener jeg er viktig å få fram. Det har aldri blitt levert mer spektakulær skihopping enn dette. Lengdene her i dag slår lengdene i OLs storbakke i 1984, kanskje til og med i 1988. Det sier vel det meste. Guttene hoppet helt utpå flat mark og satte nedslag, sa sportssjef Clas Brede Bråthen til den norske pressen.

– Kjenner ingenting i beina mine

Tromsøværingen Forfang leverte en knalldebut i OL og tok sølv under ekstreme forhold i liten bakke lørdag.

les også

Discovery beklager etter reklameglipp da Olsbu skjøt for medalje

Han lå på 2. plass etter første omgang og 22-åringen leverte også etter pausen, hoppet 109,5 meter.

Gullet gikk til tyske Andreas Wellinger som fikk åtte poeng mer enn Forfang.

Også Robert Johansson kunne glise med barten sin. Han tok bronsemedaljen.

– Jeg kjenner ingenting i beina mine, sa iskalde Johansson, da han landet på 113,5 meter i andre omgang.

Kunne blitt OL-vraket

– Det var utrolig deilig. Dette betyr veldig, veldig mye. Det er vanskelig å sette ord på det, men det er et mål jeg har hatt i lang tid, sa Johansson til TV Norge.

Han hadde ikke vært på pallen denne sesongen, men fikk det altså til under OL. Landslagssjef Alexander Stöckl bekrefter at Johansson nesten ble vraket til mesterskapet da hopperne var i Zakopane forrige måned. Stöckl ville heller ha med stjerneskuddet Marius Lindvik (juniorverdensmester).

– Robert hoppet for dårlig. Lindvik kom inn på en måte som gjorde han høyaktuell for OL, sier Stöckl, og legger til:

– Lindvik kom til Zakopane, ubekymret og hoppet ekstremt godt. Men det var en felles avgjørelse at Johansson skulle til OL, sier landslagssjefen.

les også

Norges OL-hoppere blir pålagt å sove på dagen

For det var ikke gitt at dette hopprennet skulle ende med norsk suksess. Det ble et maratonrenn som varte i nesten tre timer, og som ble en stor mental utfordring for hopperne.

Få eksklusive OL-saker på VG+

Kaldt og sent på kveld

Åpningsrennet ble omtrent OL i venting. Det var helt fryktelige vindforhold i bakken i Pyeongchang, noe som skapte store utfordringer og utallige pauser i konkurransen som ble avholdt i 12 minusgrader. Den koreanske vinden gjorde det betydelig surere.

– Jeg har aldri vært med på noe kaldere enn dette. Jeg har vært på Finnmarksvidda på påskeferie i minus 30 grader, men det var for rene badstua å regne sammenlignet med dette, sier sportssjef Bråthen.

VG gir deg alt om OL – sjekk vårt studio

Dermed ble det ekstra krevende for hopperne som måtte holde varmen på toppen blant annet ved hjelp av flispledd fra FIS-sjef Walter Hofer. I tillegg måtte de kjempe mot øyenlokkene, for rennet var ikke ferdig før over midnatt, lokal tid i Sør-Korea.

Alle videre til andre omgang

Alle fire de fire nordmennene OL-debuterte og tok seg trygt videre til andre omgang.

Daniel-André Tande hoppet seg opp fra 13.- til 6.-plass med et hopp på 111 meter i finaleomgangen. Andreas Stjernen endte på 15.-plass etter hopp på 104 og 103,5 meter.

– Det som gleder meg mest her var hoppet til Johansson i andre omgang. Det var helt fantastisk. 113,5 meter med nedslag ... Men han var uheldig i første omgang. Det var litt dødt i bakken da, sier landslagssjefen.

– Det føles uvirkelig, men heldigvis er det virkelig. Jeg er stum av beundring for den gjengen med hoppere vi har med her. Og mange av de andre viste også fantastisk skihopping, sa Bråthen til pressen etter rennet.

Få OL-nyheter rett i innboksen din på Messenger

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder