Magnus Carlsen til topps i egen turnering: – Mer nervepirrende enn nødvendig

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2,5–1,5) Magnus Carlsen (29) avgjorde i det fjerde partiet mot Hikaru Nakamura (32) og vant sin egen digitale storturnering. Seieren er verdt over 700.000 kroner.

 • Yngve Gjerde

Etter de tre første partiene hadde begge spillerne vunnet med hvite brikker, og Magnuc Carlsen ledet 2–1. Verdenseneren avgjorde finalen i sin egen turnering etter et dramatisk fjerde parti.

Han sikret seieren mot en svært frustrert Nakamura med stillingen 2,5–1,5. Etter 58 trekk måtte amerikaneren innse at slaget var tapt, og allerede noen trekk før det var Carlsen frempå med en jublende knyttneve.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha vunnet selvfølgelig. Det var litt mer nervepirrende enn det hadde trengt å være i det siste partiet, men generelt er jeg veldig, veldig fornøyd, sier Carlsen til TV 2 etter finalen, og legger til:

– Jeg er kjempefornøyd med at jeg tok frem mitt beste spill når det gjaldt som mest.

les også

Magnus Carlsen til VG: – Jeg har ikke noe imot VM-match både i 2021 og 2022

Med seieren sikret Carlsen førstepremien på rundt 720 000 kroner etter dagens kurs - en historisk stor pengesum på nett. Det er første gang de beste spillerne i verden møtes i en slik turnering. Nakamura får med seg 460.000 kroner.

Carlsen var skuffet over hvordan han spilte med svarte brikker, men mente at spillet med hvite brikker var sjakk på høyeste nivå.

– I hvitt-partiene mine spilte jeg veldig, veldig bra. Nesten klassisk-sjakk-styrke, følte jeg. Det som er uvanlig er at jeg spiller så dårlig med svart. Det er ikke bra i det hele tatt, men dette var kvalitetsmessig en veldig bra match. Sånn sett tenker jeg det var en verdig avslutning på turneringen, analyserer Carlsen.

Og dette er ikke den siste av sitt slag, ifølge verdenseneren:

– I en vanskelig tid for mange mener jeg at det har vært super underholdning, og det blir flere turneringer av denne typen. Dette er ikke slutten, men forhåpentligvis bare starten på noe som er veldig gøy.

les også

Sjakkstjerne mistet kona – Carlsen sørger med vennen

Drømmestart

Carlsen fikk en drømmeåpning med hvite brikker i det første partiet og vant etter 84 trekk. Dermed festet Carlsen grep om finalen.

Carlsen, som vanlig i dress, varslet på forhånd av finalen at han ville følge med på Nakamuras kroppsspråk i webkameraet. Under det første partiet, og spesielt mot slutten av det, var Nakamura tydelig frustrert.

– Han føler at han blir torturert her, utbrøt en oppspilt ekspert Jon Ludvig Hammer i TV 2-studioet.

SEIER: Magnus Carlsen vant sin egen turnering «Magnus Carlsen Invitational». Foto: Skjermdump, TV 2.

Men i det andre partiet slo amerikaneren knallhardt tilbake. Med hvite brikker dominerte han, og vant overlegent mot en Carlsen som tidlig havnet i forsvarsmodus og ble presset på både brettet og klokken.

– Magnus sliter med å finne en motplan her, konstaterte Hammer, og kastet litt senere følgende dom over Nakamuras spill: – Han har spilt fantastisk i dette partiet.

Fordel hvit

På dette tidspunktet hadde de siste seks partiene mellom de to endt med seier til den med hvite brikker. Og den trenden skulle fortsette.

For etter 52 trekk i det tredje partiet sa Nakamura «nok er nok» mot Carlsen i hvitt. Da skjønte han at han ikke hadde noen sjanse mot en Carlsen i storform, og dermed var den norske 29-åringen oppe i en 2–1-ledelse, og de siste syv partiene mellom disse vunnet av spilleren med hvite brikker.

Det var mange følelser i sving da disse møttes i april:

Carlsen trengte bare remis med svarte brikker for å sikre seieren. Ved seier til Nakamura, ville det avgjøres med lynsjakk og eventuelt armageddon.

Allerede etter 17 trekk begynte Nakamura å riste på hodet og se betenkt ut. Amerikaneren slet med å bryte ned Carlsens stilling, og brukte mye tid til å tenke på sine trekk.

En feil fra Carlsen førte til at han havnet i en situasjon TV 2-studioet kalte «ukomfortabel». Han fikk imidlertid tilbake kontrollen, spilte seg opp på både brettet og klokken, og sikret remis til Nakamuras åpenbare frustrasjon.

Mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Flere artikler

 1. Magnus Carlsen tok tre av fire poeng: – Han fikk kjørt seg godt

 2. Håvet inn millionpotten etter dramatisk finish

 3. Magnus Carlsen vant egen turnering igjen: – Selvtilliten blir bedre og bedre for hver gang jeg vinner

 4. Magnus Carlsen fikk revansj mot 16-åringen: – Jeg ble sur på meg selv

 5. Reddet avgjørende finale etter smertedrama

Fra andre aviser

 1. Overraskende tap for Carlsen

  Aftenposten
 2. Mer jubel: Carlsen slo rivalen og sikret turneringsseier

  Aftenposten
 3. Full forvirring etter Carlsen-seier

  Aftenposten
 4. Full forvirring etter Carlsen-seier: – En trist slutt

  Bergens Tidende
 5. Carlsen mistet finaleplassen. Så kom han med en klar melding på Twitter.

  Aftenposten
 6. Rival slo kraftig tilbake mot Carlsen: – En grusom dag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no