SEMIFINALISTER: Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana (nummer to fra venstre), mens Jan Nepomnjasjtsjij og Wesley So (helt til høyre) møtes i den andre semifinalen. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Carlsen mot Caruana i semifinalen: – Spennende

BÆRUM (VG) Magnus Carlsen og Fabiano Caruana møtes i et revansjmøte siden 2018-VM når semifinalen i VM i Fischer-sjakk starter på Høvikodden søndag.

– Spennende, sier Carlsen til VG etter trekningen lørdag kveld.

Amerikaneren Wesley So og russeren Jan Nepomnjasjtsjij møtes i den andre semifinalen. Finalen spilles over tre dager fra torsdag.

– Jeg er selvfølgelig her for å vinne, sier Caruana til VG.

Han klarte å holde Carlsen til remis i 12 strake partier i VM-finalen i klassisk sjakk for ett år siden. Så tapte han i omspillet.

Mange hadde nok drømt om at Caruana og Carlsen skulle møtes i finalen i Bærum, men nå møtes de altså allerede i semifinalen.

les også

Magnus Carlsen satte verdensrekord: 101 partier uten tap

– Jeg hadde en tøff vei for å komme hit til semifinalen, sier Caruana.

Det er første gang det arrangeres et offisielt VM i Fischer-sjakk. Magnus Carlsen gikk rett til semifinalen som regjerende mester etter at han slo Hikaru Nakamura i en uoffisiell tittelkamp i fjor.

Mesterskapet spilles på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo mellom 27. oktober og 2. november. Lørdag var det åpning og trekning. Carlsen sier om mesterskapet:

– Det er ikke samme spenningen på forhånd, fordi du vet ikke hva du kan forvente, men jeg tror det blir veldig spennende under turneringen.

les også

Magnus Carlsen om forhold til sjakkforbundet: – Markant verre

– Jeg håper at det vil få samme status som VM i lyn- og hurtigsjakk. At det er veldig stort, sier han til VG.

Carlsen er i storslag og har spilt 101 partier uten å tape i klassisk sjakk.

Tidligere lørdag ble det kjent at Carlsen har kuttet ut alkohol i 2019. Det fortalte han i podkasten Sjakksnakk på NRK.

– Det er ikke mer å si om det, sier han til VG - og tar en slurk vann.

I Fischer-sjakk står de hvite brikkene på førsteraden og de sorte brikkene på åttenderaden på tilfeldige plasser. Det gir 960 forskjellige utgangsstillinger, og dermed er det ikke mulig å pugge åpninger - som spillerne gjør i klassisk sjakk.

Vinneren av VM i Fischer-sjakk får 125 000 dollar, drøyt 1,1 millioner kroner. Initiativtakere er de to nordmennene Arne Horvei og Jørn Aulin-Jansson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder