I dag er det 11 måneder siden Magnus Carlsen tapte med hvitt. Det skjedde i London.

SPORT

LONDON (VG) Nøyaktig 11 måneder etter sitt siste nederlag med hvite brikker skal Magnus Carlsen (27) lørdag møte Fabiano Caruana (26) i det andre partiet i sjakk-VM.

Publisert:

I begge tilfeller snakker vi om den britiske hovedstaden London.

Den 10. desember 2017 tapte nordmannen med hvite brikker mot sin gode russiske venn Jan Nepomnjasjtsji i London Chess Classic.

Siden den gang har han spilt 31 partier med hvitt, alle i 2018. Av disse har han vunnet 14 og spilt 17 remis. Det er en oppsiktsvekkende statistikk.

VM-utfordreren Fabiano Caruana fikk en skikkelig realitetssjekk da han var presset i et syv timer langt maratonparti som åpnet mesterskapet fredag.

– Jeg var heldig som overlevde det, innrømmet amerikaneren etterpå.

– Jeg kjempet for livet.

På Twitter melder den norske sjakkeksperten Tarjei J. Svensen at Caruana ikke har vunnet med svart mot Carlsen siden Sinquefield Cup - på «hjemmebane» i St. Louis - høsten 2014.

Uansett farge er det lørdag 1241 dager siden sist Carlsen tapte mot Caruana. Amerikaneren vant med hvite brikker på nordmannens hjemmebane Norway Chess i juni 2015.

Fredagens åpningsparti var på 115 trekk og varte i syv timer. Det er Carlsens nest lengste i VM-partier: Rekorden er 122 mot Viswanathan Anand.

Da VG spurte spillerne om det blir mange lange partier i årets VM-match, svarte Carlsen:

– Det åpenbart at det ikke kommer til å bli 100 trekk hver gang!

Her kan du lese mer om