Dopingtatte Ruth Kasirye dømt til to års utestengelse

Vektløfteren Ruth Kasirye (35) er dømt til to års utestengelse for brudd på dopingreglementet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

10 måneder og 16 dager trekkes fra for ilagt suspensjon og forsinkelser i saksbehandlingen.

Bakgrunn: Norsk OL-flaggbærer testet positivt for meldonium

Fester ikke lit til forklaringen

Ruth Kasirye avla positiv dopingprøve på stoffet meldonium i januar 2016. I april samme år ble den positive prøven kjent.

Hun hevdet da saken var oppe til behandling i sin helhet i 2017 at det skyldtes behandling av malariaanfall i Uganda. Medisinen skal hun ha fått på et sykehus i Uganda.

Et av stridsspørsmålene har vært om hvor lenge hun fikk denne medisinen. Ifølge Kasirye brukte hun meldonium siste gang den 1. januar 2016. Det er den dagen stoffet havnet på forbudslisten.

Forklaringen hennes har ikke domsutvalget i Norges Idrettsforbund trodd på.

«Domsutvalget festet ikke lit til legens uttalelse om at Ruth Kasirye kun fikk Meldonium som akutt medisinsk behandling i fem dager. Domsutvalget legger imidlertid til grunn at hun ikke tok Meldonium for å jukse», står det å lese i pressemeldingen.

– Hun er utrolig skuffet og mener fortsatt at hun skulle vært frifunnet. Når det er sagt, så er hun glad for at domsutvalget og Antidoping Norge har funnet at hun ikke hadde til hensikt å dope seg, men fikk stoffet ved medisinsk behandling. Selv mener hun at hun var i en akutt situasjon da hun inntok stoffet og skulle således hatt medisinsk fritak og vært frifunnet. Feilen hun gjorde var ikke å sjekke i etterkant hva hun fikk i seg. Slik sett er dommen svært streng, sier Kasiryes advokat, Morten Justad Johnsen i Bull & Co Advokatfirma, til VG.

Les også: Kasirye til VG i mai: – Jeg blir aldri den samme

Utelukket til juli 2018

«Domsutvalget legger imidlertid til grunn at behandlingen fortsatte også etter at hun ble utskrevet fra sykehuset, helt frem til 17. eller 18. januar 2016, og at hun burde sjekket hvilken medisin hun fikk. Det til tross for at legen til Ruth Kasirye har bekreftet at hun kun fikk Meldonium i kun fem dager, til og med 1. januar, som et ledd i en akutt medisinsk behandling», står det i pressemeldingen.

Dersom dommen mot Ruth Kasirye blir stående, vil vektløfteren være utelukket fra deltakelse i konkurranse og organisert trening til 21. juli 2018.

Kasirye tar ellers dommen til etterretning, og vil sammen med sin advokat vurdere om det er grunnlag for å anke innen ankefristen 21. juni. Hun har uansett lagt opp som utøver og da blir det eventuelt en kamp om hennes ettermæle.

Fått med deg denne? Norsk friidrettstopp sa han tisset for utøver

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder