SOTSJI-OL: Statsminister Erna Solberg sammen med skipresident Erik Røste (t.v.) under OL i Sotsji. Foto: NTB Scanpix

Ny OL-måling: - Sterkt nedslående tall

6 av 10 sier nei til Oslo-OL

Erna Solberg og regjeringen får beskjed om å rydde opp etter Frps nei

Arbeiderpartiets Raymond Johansen sammenligner kulturministeren med «komiske Ali» etter Frps OL-nei. Nå ber han regjeringen om å avklare situasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Enhver regjering må utøve lederskap. Den må bestemme seg for om den vil fremme et forslag om statsgaranti til Stortinget. Oslo kommune og idretten må vite det før de brenner av flere penger, sier partisekretær Raymond Johansen i Ap til VG.

Etter Frps nei til Oslo-OL i 2022 ber han statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey om å skynde seg i OL-spørsmålet.

- Regjering må rydde opp i uklarheten som er skapt etter Frps nei, legger han til.

Johansen mener kulturministerens uttalelse til Dagsavisen denne uken, der Widvey sier at de holder tempoplanen som det er lagt opp til, overgår komiske Ali, som ble verdenskjent i sin rolle som informasjonsminister for Saddam Husseins regime i Irak.

- Uttalelsene til Widvey blir lite troverdig når de ikke forholder seg til den nye virkeligheten. Da går de komiske Alis uttalelser en høy gang. Nå har finansministeren stemt ned statsfinansiering av OL og så skal kulturministeren avvente. Det går ikke an å holde Idretts-Norge for narr på den måten. Enten legger de fram sak, eller så må søknaden trekkes, sier Johansen til Dagsavisen.

Kulturministeren har varslet at regjeringen vil komme med sin innstilling i oktober.

- Frps landsmøtevedtak er ikke bindende for hva regjeringen mener. Regjeringen har ikke konkludert og fortsetter å jobbe med OL-saken som normalt, sier Thorhild Widvey til VG.

Statsminister Erna Solberg, som åpnet Høyres landsmøte i går, sa mandag at Høyre foreløpig ikke har tatt stilling i saken.

- Vi må få tallmaterialet på bordet, slik at vi vet hva vi forholder oss til, sa Solberg.

En ny meningsmåling InFact har utført for VG viser at 34 prosent sier «ja» til Oslo-OL i 2022, mens 57 prosent er imot. Det betyr at folkets mening omtrent ikke har beveget seg siden målingen rett etter Sotsji-OL i slutten av februar.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at ja-siden ligger så høyt med tanke på at det har vært så mye negativt fokus, kommenterer Raymond Johansen overfor VG.

«Har det vært positivt fokus?» spør han retorisk, før han selv har svaret: «Da har ikke jeg fått med meg det». Johansen, som selv stemte ja til OL ved folkeavstemningen, ramser så opp alt det negative:

- IOC. Kostnader. Pamperi. Enkelte idrettshelter som har preget nyhetene med negativ fokus, og da tenker jeg ikke bare på Northug. Søknadsprosessen. Valg av steder, sier han.

I Oslo er folket delt på midten. 47,9 prosent vil ha OL. Nøyaktig like mange sier nei.

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) mener det er gunstig for alle parter med raskest mulig avklaring fra regjeringen.

NEDSLÅENDE TALL: Hans Olav Syversen (KrF), leder av finanskomiteen på Stortinget, mener den ferske meningsmålingen er nedslående tall for Oslo-OL. Foto: NTB Scanpix

- Når Frp, som sitter på finansministeren og er ett av to partier i regjeringen, har konkludert, så er loddet kastet på en helt annen måte. For Oslo som søkerby renner pengene ut hver eneste dag, sier Syversen, som mener den siste meningsmålingen er «sterkt nedslående tall» for søkerkomiteen og Idrettsforbundet.

- Det er ikke folkelig oppslutning for en søknad for øyeblikket, sier han.

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa i gårsdagens VG at det må være støtte fra over femti prosent av befolkningen for at IOC skal kunne gi et land/en by et vinter-OL.

- Jeg skal ikke si noe om tall. I noen land får jo IOC beskjed at alle er for. De forstår at det ikke er sånn her. Vi er en ønsket søker av IOC, har gode tradisjoner og IOC vet at vi kan gjennomføre gode arrangementer, sier direktør for Oslo 2022 Eli Grimsby.

- Vi skal ikke få tildelt OL bare fordi vi søker, men fordi vi har en god søknad og et godt konsept. Vi må få frem at det er noe landets befolkning og politikere ønsker, sier hun.

- Er du skuffet over at oppslutningen ikke øker?

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at folket var tydelige på at de ønsker et OL. Det aller viktigste nå er at de som faktisk ønsker dette blir enda tydeligere. De må få dette frem i sine miljøer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder