Starter i B-gruppen på 1500 og 5000 meter

Eneste sjanse til å klare VM-kravene

Har trent sammen med Sven Kramer i 10 dager

MYE PÅ EGENHÅND: Håvard Bøkko trente så å si alene i sommer på grunn av kneskaden. Her fra en økt på toppidrettssenteret i Oslo. Nå føler han seg i god fysisk form, samtidig som han pugger på tekniske ting hver dag. Fredag er han tilbake i verdenscupen i Heerenveen. Foto:Robert S. Eik,VG

Bøkko tilbake: – Kniven litt på strupen

Håvard Bøkko (27) er kvitt kneskaden han pådro seg for ett år siden, men innrømmer at han har kniven «litt»på strupen foran sesongpremieren i Heerenveen fredag.

Artikkelen er over fem år gammel

– Dette er den eneste sjansen jeg har. Jeg må klare det nå, sier Norges mangeårige skøyte-ener til VG.

Håvard Bøkko har stått over de tre første verdenscupløpene denne sesongen.

Han har ikke kjent noe til kneskaden – jumpers knee – som han fikk under verdenscupen i Berlin 8. desember i fjor. Men da de andre landslagsløperne gikk verdenscupåpningen i Asia, var Bøkko på treningsleir i Calgary.

Kramer inviterte

Da han planla å dra til Berlin for å trene i forbindelse med verdenscupen sist helg, ble han spurt av Sven Kramer og hans landsmann Wouter Olde Heuvel om han ville trene med dem i Collalbo.

– Det er første gangen jeg trener med dem. Jeg har fulgt deres program. Det har selvfølgelig vært lærerikt. De trener mindre rolig enn oss, de går mye fortere og kanskje kortere på trening. Og så sykler de mer i sesongen, ute, forteller Håvard Bøkko.

SAMMEN FØR: Håvard Bøkko kom på 2. plass bak Sven Kramer (i midten) i 2009-EM i Heerenveen. Wouter olde Heuvel tok bronsemedaljen. De siste ti dagene har de trent sammen på uteisen i italienske Collalbo. Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

Torsdag drar han sammen med Kramer & co. til Heerenveen, der Bøkko skal gå lagtempo for Norge fredag, 5000 meter lørdag og 1500 meter søndag – begge de individuelle distansene i B-gruppen.

Det er en årsak til at han har kniven «litt» på strupen. Han har wild card på begge distanser i verdenscupen. Men med null poeng hittil denne sesongen, ville han løpe høy risiko for å rykke ned til B-gruppen – og måtte starte i den i neste verdenscup på Hamar i slutten av januar.

Alltid gode løpere

– Jeg må bli topp tre i B-gruppen for å rykke opp. Det burde jeg ha inne uansett. Det bør gå greit. Gjør det ikke det, er jeg ikke god nok for A-gruppen.

– Det er alltid gode løpere i B-gruppen. (Denis) Juskov brukte sitt wild card i Berlin sist, og rykket ned til B-gruppen, sier Håvard Bøkko.

Russeren tok 4. plass da Bøkko tok 6. plass på 1500 meteren i Sotsji-OL.

Den andre årsaken:

Håvard Bøkko må gå under 1.49,2 på 1500 meteren og 6.31 på 5000 meteren i Heerenveen for å være kvalifisert for distanse-VM i Heerenveen 12. til 15. februar.

LENGE SKADET: Håvard Bøkko hadde kneskaden jumpers knee under Sotsji-OL. 1. juli fortalte VG om plagene den hadde medført. Nå har han vært smertefri siden august-september. Foto:VG FAKSIMILE,

– Det er hovedmålet mitt å ta kvaliktidene til distanse-VM, bekrefter Håvard Bøkko.

Sterkt landslag

Han skal gå NM før jul og er klar for EM i Tsjeljabinsk i Russland 10. til 11. januar «så lenge» han er en av de tre beste allrounderne i Norge, understreker han ironisk. Sverre Lunde Pedersen (22) er med seier på 1500 meter og 2. plass på 5000 meter i verdenscupen denne sesongen landslagets desidert beste for øyeblikket.

Han leder verdenscupen sammenlagt på 1500 meter.

Espen Aarnes Hvammen (26) kom på 2. plass på 500 meteren i Berlin søndag, nesten ti år etter at forrige nordmann – Even Wetten (3. plass i 2005) – var på pallen på distansen i verdenscupen.

PS! Sven Kramer og Wouter Olde Heuvel droppet verdenscupen i Berlin til fordel for trening i Collalbo – sammen med Håvard Bøkko – for å være i form til Heerenveen og toppform til det nederlandske mesterskapet i julen. Det er uttaksstevne til EM for nederlenderne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder