GIKK BORT: Idrettspsykolog og motivator Frank Beck gikk bort tirsdag. Han ble 87 år gammel.

GIKK BORT: Idrettspsykolog og motivator Frank Beck gikk bort tirsdag. Han ble 87 år gammel. Foto:Roger Neumann,

Koss: - Jeg ville aldri vært den skøyteløperen jeg var uten ham

Idrettsmotivatoren Frank Beck er død

Den kjente idrettsmotivatoren Frank Beck, som spilte en vesentlig rolle i suksessen til flere norske idrettsstjerner som Johann Olav Koss og Olaf Tufte, er død.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg ville aldri vært den skøyteløperen jeg var uten ham, sier Johann Olav Koss (46) da VG overbringer ham budskapet om at den kjente idrettsmotivatoren Frank Beck døde tirsdag kveld, 87 år gammel.

Koss synes det er fryktelig leit at hans gamle mentale rådgiver er død. Han understreker at hans tanker og følelser først og fremst går til Frank Becks familie og de som sto ham nær.

Nøtterøy-mannen jobbet som mental rådgiver for mange av Norges aller beste idrettsutøvere. Nøtterøy håndballklubb, som Beck var tilknyttet, ramser i en artikkel på klubbens hjemmeside opp OL-gullvinner Olaf Tufte, de tidligere sykkelproffene Dag Otto Lauritzen og Dag Erik Pedersen, John Carew, fotball og håndballandslaget samt en rekke toppklubber i fotball.

– Var veldig nær

Fra begynnelsen av 1990-tallet samarbeidet han tett med Johann Olav Koss og Geir Karlstad på skøytelandslaget, til og med 1992 da Koss vant OL-gull på 1500 meter i Albertville.

Koss, som vant tre gullmedaljer i Lillehammer-OL, mener at Beck «var en fantastisk person» og forteller at han ofte hadde lange samtaler med motivatoren hjemme i stuen hans på Nøtterøy.

– Vi var veldig nær hverandre, vi, sier Johann Olav Koss.

SKØYTEKONGE: Her poserer Johann Olav Koss med sin gullmedalje etter OL-triumfen i Albertville i 1992. Koss ble best på 1500 meteren, og takket Frank Beck etter løpet. Foto:MAGNAR KIRKNES,VG

– Han var en unik motivator som ga enormt mye av seg selv. Han var veldig praktisk anlagt når det gjaldt å løse oppgaver, og sa «enkle» ting som at man måtte tenke på det neste istedenfor det som var gjort. Enten det hadde vært bra eller dårlig, forteller Johann Olav Koss fra sin nåværende hjemby Toronto.

– Han fremla det på veldig artige måter, som at det var viktig å suge på karamellen, «bare den ikke var for stor». Han la vekt på at det skulle være tøft, fordi det er da du lærer. Samt det med én oppgave av gangen. For oss dreide seg om å dele skøyteløpet opp i «inngang» (til svingen) og «utgang», forteller Johann Olav Koss – som skal bli far for tredje gang med sin andre kone, Jennifer Lee Koss, på nyåret.

Fikk hjelp i vanskelig periode

Norges ro-konge og dobbel OL-vinner Olaf Tufte har gjentatte ganger benyttet seg av idrettspsykologene Britt Tajet-Foxell og Frank Beck. Spesielt viktige støttespillere ble de året etter OL-triumfen i Athen i 2004, hvor rostjernen slet voldsomt med å finne formen.

OL-TRIUMF: Her jubler Olaf tufte for OL-gull i singlesculler i Athen i 2004. Året etter ble et tyngre år for OL-vinneren, da var Frank Beck en god støttespiller. Foto:Tore Berntsen,

– Det er en utrolig trygghet å ha dem der. Jeg har vært med lenge og har ofte selv et forslag til løsning. Både Frank og Britt har gjort livet litt lysere. Jeg har et etablert forhold til begge to og trenger ikke gå rundt grøten, uttalte Tufte den gang.

Også John Carew har tidligere benyttet seg av den avdøde idrettsmotivatoren.

Flere norske idrettspersonligheter og -lag har latt seg prege av nyheten om Becks bortgang.

Fotballtrener Tom Nordlie skriver blant annet dette på Twitter:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder