HEMMELIG: Her er notatet om hvordan Høyres stortingsgruppe bør stille seg til et OL i Oslo i 2022, som kulturpolitisk talsmann Svein Harberg har skrevet. Foto:Cato Husabø Fossen,

Oslo-OL i 2022: Hemmelig Høyre-notat anbefaler OL

Kulturminister Thorhild Widvey til VG: – Lever godt med et OL-nei

Høyres stortingsrepresentanter blir oppfordret til å si ja til OL, men kulturminister Thorhild Widvey hevder ingenting er avgjort.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Klokken 15 møter Høyres stortingsgruppe statsminister Erna Solberg og hennes statsråder for å gi et råd om hva de mener regjeringen bør gjøre med OL-søknaden.

Utgangspunktet for diskusjonen på møter er et internt notat stemplet «strengt konfidensielt», som i går ble sendt ut til alle Høyres 48 stortingsrepresentanter.

I notatet, som er ført i pennen av Høyres kulturpolitiske talsmann Svein Harberg på Stortinget i nært samarbeid med kulturminister Thorhild Widvey, anbefales stortingsgruppen å gå inn for et vinter-OL i Oslo i 2022.

VG har fått tilgang til det hemmelige notatet på seks sider. Konklusjonen lyder som følger:

Flere forutsetninger

«En klar forutsetning for en eventuell statsgaranti og investering må være at søkerkomiteen jobber for en kraftig reduksjon av de totale kostnadene, og at det oppnås forståelse og aksept hos IOC for at et eventuelt OL og Paralympics i Norge i 2022 skal være et nøkternt arrangement» skriver Harberg i notatet, før han konkluderer:

«Gitt at disse forutsetningene kommer på plass, er fraksjonen i utgangspunktet positive til en statsgaranti».

I notatet bruker Harberg og Widvey mye plass på å drøfte ulike påstander om et norsk OL-konsept og forsøke å bringe frem habile fakta.

Intern kritikk

Men VG kjenner til at flere i stortingsgruppen har reagert sterkt på notatet. Flere mener kvalitetet er svak og at flere av påstandene i notatet mangler rot i virkeligheten.

Blant annet forsøker Harberg i OL-notatet å regne inn mulige folkehelseeffekter som en del av inntektene som vil komme av et Oslo-OL.

– Dette er det helt umulig å beregne noen effekter av nå, sier en Høyre-kilde til VG.

I forkant av ettermiddagens Høyre-møtet har kommunikasjonsavdelingen og ledelsen i Høyres stortingsgruppe jobbet hardt for at OL-notatet ikke skal lekke ut til pressen.

– Hemmelighetskremmeriet rundt denne saken er kommet helt ut av alle proporsjoner, sier en annen av stortingsrepresentantene som skal delta på møtet.

Thorhild lever godt

FÅR RÅD: Kulturminister Thorhild Widvey (H) på vei inn til Høyres gruppemøte i Stortingets 4. etasje onsdag ettermiddag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

På grunn av ledelsens håndtering av OL-notatet ønsker ikke representantene å stå frem med navn.

På vei inn på møtet sier kulturminister Thorhild Widvey (H) at hun er spent på møtet.

– Nå skal vi få et råd fra gruppen, før regjeringen skal konkludere. Det gjenstår å se om vi går inn for OL eller ikke. Det er Svein Harberg som har utformet dette notatet og ikke jeg. Vi har stadig som mål å sende denne saken over til Stortinget i løpet av oktober.

– Lever du godt med et nei, om det blir utfallet?

– Jeg lever godt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder