Jon Ludvig Hammer: - Magnus har mer ro til denne VM-matchen

Peter Heine Nielsen: - Er ikke bekymret for sjakkformen hans

I HØYDEN: Magnus Carlsen på treningsleir i Zermatt. Sammen med Jon Ludvig Hammer og Peter Heine Nielsen. Foto:Jon Ludvig Hammer.,

Her finner Carlsen VM-formen på høydeleir

Iført den norske OL-troppens skidress finner Magnus Carlsen (23) VM-formen på høydeleir i Sveits.

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammel

Hjelperne mener at verdensmesteren er i god rute før møtet med Viswanathan Anand (44) i Sotsji i november.

- Vår viktigste oppgave er å hindre at han trår på noen miner, sier Jon Ludvig Hammer foran VM-matchen.

For halvannen uke siden sa den norske verdensmesteren at selvtilliten ikke var på topp. Etter én ukes sjakk- og skileir er danske Peter Heine Nielsen og norske Jon Ludvig Hammer optimister på Magnus Carlsens vegne.

- Jeg er ikke bekymret for sjakkformen hans, sier Carlsens danske trener.

De har ligget på 1600 meters høyde i Zermatt. Magnus Carlsen har vært helt oppe på 3100 meter og samlet røde blodlegemer og energi foran Sotsji-kampen, som starter 8. november.

SMILER: Magnus Carlsen kan smile hele veien til høyden hvor han håper å finne VM-formen. Foto:Jon Ludvig Hammer.,

Jon Ludvig Hammer mener at Carlsen er enda bedre forberedt enn han var for ett år siden:

- Jeg tror Magnus’ sjanser har økt denne gang sammenlignet med Chennai-oppgjøret fordi Magnus er en erfaring rikere og har mer ro rundt det å spille en VM-match. Det hadde han jo ikke gjort før Chennai.

- Selvfølgelig må Magnus selv svare på hvordan han føler det, men jeg vil kalle meg forsiktig optimist, sier Hammer, som ledet Carlsens sekundant-team under Chennai-matchen. Denne gang er det Peter Heine Nielsen som er sjefen. Dansken har tidligere hjulpet Anand i forberedelser til VM-matcher og nektet seg selv å ha sekundant-rollen for ett år siden. Nå er han klar etter den selvpålagte «karantenen». Nå er han og Hammer et dream-team bak Carlsen.

- Kommer Magnus Carlsen til å overraske Anand?

- Hehe, forrige gang sa Anand at han ble overrasket over at han ikke ble overrasket. Så han blir overrasket uansett, smiler Jon Ludvig Hammer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLOKE HODER: Jon Ludvig Hammer og Peter Heine Nielsen styrer Magnus Carlsens VM-team foran oppgjøret i Sotsji. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

- Det er vel vanlig at man forbereder en ny åpning eller to til VM-matcher. Vi får se hva vi kommer med, sier Peter Heine Nielsen hemmelighetsfullt.

I tillegg til at de trente åpninger, hadde dansken forberedt noen sjakk-nøtter til Carlsen under treningsleiren:

- Vi er godt med når vi kan diskutere åpninger med ham, men når han løser slike oppgaver, ser jeg hvor fort hodet hans fungerer - det er en ekstrem forskjell, sier Peter Heine Nielsen og rister blidt på hodet. Han er selv en meget habil sjakkspiller.

- Vi er litt bortskjemt som jobber med den beste sjakkspilleren i verden. Men hvis Anand spiller ut varianter som han har tenkt ut på forhånd på sjakk-computeren, så er det et problem. Det er vår oppgave å hindre at Magnus blir tatt på sengen, sier Jon Ludvig Hammer.

Han og Peter Heine Nielsen er de eneste kjente hjelperne til Magnus Carlsen. Muligens har han flere som sitter og jobber for seg rundt i verden.

Magnus Carlsen var i Sotsji også i februar - da som den norske OL-troppens gjest under vinterlekene. Selve VM-matchen skal foregå i bygget som ble brukt som hovedpressesenter under OL.

Les også

Mer om

  1. Sjakk

Flere artikler

  1. Han er personlig venn med Anand
    - men nå skal han hjelpe Carlsen

  2. Vurderer å kaste kondom-åpningen

  3. Carlsen-trener: – Magnus er så god at han kunne ha vunnet uten trener

  4. Hammer blir Carlsen-hjelper i VM

  5. Han er Anands gode venn. Nå jobber han mot Anand.

  6. Derfor holdt Carlsen sekundantene sine hemmelige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder