Carlsen vitset om hjelperne: - Det er «dansken» og «Hammer'n»

SOTSJI/OSLO (VG) Under forrige VM-kamp nektet Magnus Carlsen (23) å avsløre hvem hans hjelpere var. I dag tok han spørsmålet med et glimt i øyet.

 • Lillian Holden
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammel

- Det er «dansken» og «Hammer'n». Og det er vel omtrent det, sa en glisende Carlsen på dagens pressekonferanse.

Foran VM-kampen i fjor fikk Carlsen og motstander Vishy Anand spørsmål om nøyaktig det samme. Hvem hadde de med seg som hjelpere til VM? Anand avslørte dette med en gang, men Carlsen svarte med at han ikke ville gjengjelde tjenesten fra inderen.

I år var den norske sjakkongen hakket mer åpenhjertig. Anand ramset opp sine tre hjelpere så snart spørsmålet ble stilt, men Carlsen tok en litt annen vri på sitt svar.

«Dansken» er 23-åringens hjelper Heine Nielsen, som er med sammen med ham i Sotsji. «Hammer'n» er Jon Ludvig Hammer, som oppholder seg på «ukjent sted».

Spøkefugl

Spørsmålet rundt hjelperne var det mest spennende innslaget på dagens pressekonferanse. Sammen med Carlsen og Anand satt også FIDE-president Kirsan Iljumzjinov og president i det russiske forbundet Andrej Filatov på podiet, samt tidligere verdensmester Anatolij Karpov og VM-sjef Ilja Merenzon.

Presentasjoner og spørsmål gikk på russisk, mens en tolk oversatte til engelsk. Mens seansen pågikk så Carlsen rett og slett ut til å kjede seg.

Etterhvert fikk journalistene i salen slippe til med sine spørsmål, og det første som kom til Magnus Carlsen var om han hadde vært til stede under OL i februar.

Og nok en gang fikk Carlsen være spøkefugl.

- Det er faktisk sant. Jeg var her under OL, bildene av meg er ikke manipulerte... Jeg likte meg her og er glad for å være tilbake, meldte sjakkongen.

Lokalene ennå ikke klare

De siste dagene har det også blitt skrevet en del om at lokalene for årets VM-kamp ikke har blitt ferdig i tide. For to dager siden fikk Carlsen-teamet en første kikk på stedet hvor slaget mot Anand skal stå, og i dag har de tatt en ny runde.

Fremdeles gjenstår det noe jobb.

- Alt var ikke helt klart i dag, men det jeg så gjorde meg fornøyd, sier Carlsen.

Under VM-kampen i Chennai i fjor var publikum og spillerne skilt med en glassvegg. Det blir det ikke i år.

- Glassveggen var en bra måte å gjøre det på. Det ble ikke mulig denne gangen, så de måtte finne en annen løsning. Jeg gleder meg til å se resultatet i morgen, sier han.

Tok med seg kona

Partiene i Chennai endte som kjent med at Carlsen ble verdensmester. Anand fikk spørsmål om hvorfor han nå føler seg klar for å slå nordmannen.

- Jeg var nede, men følte sakte men sikkert at jeg ville spille sjakk igjen. Det har gått bra og jeg er klar for å prøve igjen, er inderens kommentar.

Anand har allerede vært i Sotsji en ukes tid. Han har ofte med seg kona si når han reiser rundt for å spille sjakk, og hun har blitt med på Russland-lasset også.

- Vi er nære, og hun er en stor støtte for meg. Jeg er glad hun er her, sier han.

Carlsen fikk spørsmål om han hadde noen lignende «lykkebringer» eller «talisman» med seg i kofferten.

- Jeg er ingen spirituell type, avfeide 23-åringen.

Sjakk-VMs første parti spilles i morgen, lørdag. Det starter klokken 13.00, og VGTV har oppkjøring i studio fra klokken 12.00. Fra samme tidspunkt kan du chatte med eksperter og journalister i VGs sjakkstudio.

Les også:Slik får du med deg alt fra sjakk-VM

PODIET: Her er noen av dem som deltok på dagens pressekonferanse i Sotsji. F.v. Magnus Carlsen, FIDE-president Kirsan Iljumzjinov, president i det russiske forbundet Andrej Filatov og Vishy Anand. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Carlsen: - Nervene kan komme og spille meg et puss

 2. Slik blir sjakk-VM på VGTV

 3. Carlsen forsvarte tittelen: – Nå er jeg lykkelig og lettet

 4. Carlsen-rival: – Ikke avskriv meg

 5. Carlsen fikk drømmestart med sorte brikker: - Det var glimrende

 6. Pluss content

  Vil ta Kasparovs rekord

Fra andre aviser

 1. Carlsens bruk av Google-forskning begeistrer: – En helt vanvittig prestasjon

  Aftenposten
 2. Carlsen sikret gjev seier og slo egen rekord. Så røpet han magetrøbbel.

  Aftenposten
 3. Magnus Carlsen hylles for sjenerøs gest: – Det var stort av ham

  Aftenposten
 4. Slik er en dag i Magnus Carlsens VM-liv

  Aftenposten
 5. - 80 prosent sjanse for at Carlsen vinner VM

  Aftenposten
 6. Magnus Carlsen hylles for sjenerøs gest: – Det var stort av ham

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder