BIG AIR PÅ TØYEN: Slik ser planleggerne bak X Games i Oslo 2016 for seg at anlegget til Big Air-konkurransen ved Munchmusset skal være. Oslo kommune vil etter alt å dømme gå gi et tilskudd på 42 millioner for å få vinterlekene for actionsporter til hovedstaden i februar neste år. Foto:,

Oslo vil bruke 42 millioner på X Games neste år

Fem måneder etter at regjeringen sa nei til Oslo-OL 2022, vil Oslo kommune legge 42 millioner i potten for å få X Games til hovedstaden neste vinter - to uker etter ungdoms-OL på Lillehammer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Vi har snudd oss forholdsvis fort rundt, til Oslo kommune å være. 42 millioner er mye penger. Men sett i forhold til hva byen kan få ut av det, på sikt, er det en god investering, sier Oslos byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), til VG.

Han møtte representanter fra X Games-eier ESPN før jul. Torsdag ettermiddag leverer han en innstilling til Oslos bystyre om å bevilge 42 millioner kroner som et tilskudd til vinterlekene for såkalt actionsporter - i hovedstaden i februar neste år.

- Det er helt i tråd med hvordan vi ønsker å profilere Oslo som en ung og dynamisk by, sier Hallstein Bjercke.

UNGDOMMELIG: Silje Norendal feiret seieren og gullmedaljen i slopestyle i X Games i Aspen i januar. Nå kommer de prestisjefylte vinterlekene til Oslo, hvis bystyret sier ja til byrådets innstilling som blir overlevert torsdag. Foto:Merete Gamst,VG

Bystyret må eventuelt si ja før mai av hensyn til krav om at X Games «må på» internasjonale sportskalendere i løpet av mai, for at det skal kunne arrangeres allerede neste sesong.

Eid av Disney

Snowboarddronning Silje Norendal er en av flere norske brettkjørere som har vunnet gull i prestisjefylte X Games i USA.

Nå kommer etter alt å dømme de amerikanske vinterlekene i regi av den Disney-eide TV-kanalen ESPN til Oslo. TV 2 vil investere 10 millioner i produksjon av TV-bilder fra Wyller i Sørkedalen og antakelig Big Air-konkurransen i Oslo sentrum.

ESPN så på mulighetene for å «flytte» sitt X Games fra Aspen i Colorado til Oslo under et besøk i Norge rett før jul. Snowboardlegenden Terje Håkonsen og hans mangeårige samarbeidspartner Henning Andersen, som i 2012 sto bak snowboard-VM samme sted, viste sammen blant andre byråd Hallstein Bjercke ESPN-sjefene hva hovedstaden kan by på.

Etter det har det gått kjapt i svingene.

Hallstein Bjercke har sagt ja til planene utarbeidet av Håkonsen og Andersens selskap «sahr concepts». X Games vil starte et par uker etter IOCs Lillehammers ungdoms-OL, som skal arrangere sin halfpipekonkurranse i Wyller.

- Jeg ser bare fordeler ved det, svarer Hallstein Bjercke på spørsmål om at det kan blir en slags konkurranse mellom ungdoms-OL - med statsgaranti - og Oslos X Games i samme periode.

Hovedstaden skal også ha skiskytter-VM i Holmenkollen neste år.

20 timer live

ESPN vil låne ut sitt merkevarenavn og arkiv gratis til arrangøren i Oslo. Det amerikanske selskapet vil også samarbeide med TV 2 på TV-siden og når det gjelder markedsføring av X Games 2016, med rundt 300 deltakere.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

TV 2 skal etter det VG forstår sende 20 timer live, inkludert Big Air-konkurransen i Oslo sentrum - etter planene på Tøyen ved Munchmuseet.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) betegner det som «veldig urbant og spektakulært».

- Det er et område som stadig flere får øynene opp for. Vi hadde en veldig bra Øyafestivalen der i fjor sommer og det er lett å ta seg dit. Man kan til og med gå, sier Stian Berger Røsland.

På spørsmål om X Games vil være et plaster på såret for at regjeringen i oktober satte foten ned for OL 2022 i Oslo, svarer byrådslederen at X Games er et vesentlig annet arrangement, «av mindre skala».

- Det er vanskelig å sammenlikne med OL, men det er stort TV og profilmessig, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder