ANKER: Alban Shipshani (t.v.), Pape Formose Mendy og Drin Shala ble dømt til fengselsstraffer i Oslo tingrett onsdag. Alle tre anker dommen. Foto:Digitalsport og Fredriksstad Blad,

Kampfiksingssaken: Fire av syv tiltalte dømt

NFF-topp til VG: - Nå ser spillerne at man kan bli tatt

To av de tiltalte fotballspillerne ble frifunnet, de tre andre anket på stedet

OSLO TINGRETT (VG)  Fire av de syv tiltalte ble dømt til fengsel da dommen i dag falt i den aller første kampfiksingssaken i Norges historie.

Publisert:

– Min klient er skuffet over resultatet. Han benekter straffskyld, og valgte derfor å anke på stedet, sier advokat Morten Furuholmen til VG. Han representerer Drin Shala, som var en av fotballspillerne som ble dømt til fengsel i dag.

Etter en 12 dager lang rettssak i mars ba forsvaret om full frifinnelse av alle de syv tiltalte. Samtidig ba aktoratet om strenge straffer. De ønsket to til fem års fengsel for samtlige.

I dag falt dommen i Oslo tingrett, i det som er den aller første kampfiksingssaken i norsk historie. I alt syv tiltalte, fem av dem fotballspillere, har vært tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri. De to punktene har en strafferamme på henholdsvis ti og seks år.

VG Direkte:Dette ble sagt i retten i dag

Like før klokken 14.00 onsdag kom de tiltalte og deres forsvarere inn i rettssalen. Tingrettsdommer Anniken Nygaard Ottesen startet kort tid etter domsavsigelsen.

Tre av de fem fotballspillerne ble dømt, mens to ble frifunnet. Drin Shala og Alban Shipshani fikk fengsel i åtte måneder. Formose Pape Mendy fikk seks måneder. De fikk også alle 30.000 kroner inndratt. Det de nå er dømt for, er grovt bedrageri og simpel korrupsjon. Alle tre anker dommen.

Saif Haydar Jafar og Fredrik Notice ble frifunnet.

Den svenske gambleren Luptjo Korunovski (44) fikk den strengeste straffen: Ett år og seks måneders fengsel og 340.000 kroner inndratt. Han er ifølge dommen «bakmann og initiativtager» til kampfiksingen. Hans norske hjelpemann (34) ble frifunnet, men fikk 2500 kroner i bot for narkobesittelse.

De fem som ble dømt fikk altså en mildere dom enn det aktoratet hadde lagt ned påstand om.

Både Mendy, Shala og Shipshani, samt den dømte svensken, valgte å anke på stedet.

– Dersom man legger til grunn av det har vært simpel korrupsjon og medvirkning til grovt bedrageri her, så er straffeutmålingen i det rette leiet, og noe helt annet enn det aktoratet prosederte på. Der har retten vært edruelige. Det er ikke der vi angriper dommen, det er selve skyldvurderingen, sier Shala-advokat Furuholmen.

Mendys advokat Ketil Magnus Berg fortalte til VG etter domsavsigelsen at hans klient var skuffet.

– De spillerne her er klare på at de ikke har gjort noe straffbart. Derfor har de også anket. Siste ord er ikke sagt i denne saken ennå.

Les også:Derfor varslet Follo om kampfiksing

– Viktig at saken kom frem

Fotballpresident Yngve Hallén understreker viktigheten av at saken har blitt ført for retten.

For en slik sak har hverken norsk fotball eller politiet hatt erfaring med tidligere, sier han overfor VG–like etter at dommen falt onsdag ettermiddag.
– Det verste hadde vært dersom saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Da hadde bakmennene tenkt at «her er det liten risiko». Men når politiet har kjørt saken, og media har rapportert fra den, så vil dette få en preventiv effekt. Folk vil se at man faktisk kan bli dømt for dette, sier Hallén.
Fotballpresidenten tror dommen vil være til hjelp fremover. Men kampen mot kampfiksing er ikke over:
– Det er fortsatt folk som vil forsøke å bryte seg inn hos oss (fotballfamilien) og jakte utro tjenere. Derfor må vi fortsette arbeidet vårt, sier han til VG.
Ifølge Hallén var NFF klar over farene allerede før denne saken eksploderte. I Finland hadde man allerede opplevd kampfiksing. Likevel kom problematikken raskt på organisasjonen den gangen. Erfaringen med kampfiksingssaker i praksis var lik null både hos særforbundet og politiet.

NFF-PRESIDENT: Yngve Hallén. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– Det vi har vært for dårlig på, er den forebyggende kampanjen: Det å opplyse spillerne rundt denne problematikken. Men nå ser spillerne at de kan bli tatt.

Lydbåndopptak

Av de fysiske bevisene som har blitt lagt fram i retten, har det blitt lagt særlig vekt på et lydbåndopptak hvor Formose Pape Mendy innrømmet kampfiksing. Under selve rettssaken sa fotballspilleren at det hele bare hadde vært en spøk, men det ble altså ikke trodd av retten.

– Vi er kritisk til hvordan det har kommet i stand, innholdet i det og regien rundt det. Vi mener det ikke står så sterkt bevismessig, men retten har vurdert det annerledes. De som har tatt opp dette båndet, hva er motivet for det? Innholdet i det som sies, hvordan har det kommet fram? Er det fremprovosert? Vi mener man vet for lite, og det ble forsøkt å selge båndet i ettertid. Det stinker av dette, sier Alban Shipshanis advokat Ole Petter Drevland til VG. Også hans klient anket på stedet.

Påtalemyndigheten valgte på sin side å ta betenkningstid på om de anker.

– Vi er fornøyde med tingrettens vurdering, de har fått med seg hovedtrekkene av det som har skjedd. Men det er enkelte ting som vi må vurdere mer, om vi sier oss uenige eller slår oss til ro med dommen, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen til VG.

– Dommen ble en del mildere enn dere hadde lagt ned påstand om?

– Ja, og det er et av momentene hvor vi er uenige med tingretten. Men vi må lese dommen og se nærmere på begrunnelsen, sier hun.

I dommer Ottesens domsavsigelse ble det forklart hvorfor to av de fem spillerne ble frifunnet. For hverken Jafar eller Notice' del fant retten bevis nok på at de skal ha godtatt tilbud om resultatmanipulering.

Les alt om kampfiksingsskandalen her

Siem: – Vanskelig sak

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, mener onsdagens dom sender et tydelig signal om at man ikke fikser kamper ustraffet i norsk fotball.

Vi er glade for at politiet har tatt saken på høyeste alvor, samtidig som jeg vil rose klubbene med Follo FK i spissen for måten de har håndtert en vanskelig sak på, sier han.

Siem erkjenner at saken har vært vanskelig for fotballen fra dag én:

– Og vi har stor forståelse for den belastningen dette har vært for de frikjente spillerne. På bakgrunn av de alvorlige opplysningene, hadde vi ikke noe annet valgt enn å gå til politiet med dem. Kampfiksing bryter med alt idretten står for, fortsetter Siem.

Saken fortsetter under bildet.

I RETTEN: Tingrettsdommer Anniken Nygaard Ottesen var den som i dag leste opp dommen mot de sju tiltalte i kampfiksingssaken. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Startet i 2012

Det er snart tre år siden kampfiksingssaken i norsk fotball begynte å rulle. Bakgrunnen var to 2. divisjonskamper hvor det kom tips om resultatmanipulering: Østsiden – Follo som endte 4–3 og Frigg – Asker som endte 7–1.

Norges Fotballforbund (NFF) anmeldte saken.

I alt 22 personer har vært mistenkt i saken, men det endte med tiltale mot syv personer. Tiltalen ble ikke tatt ut før i fjor høst, og i mars gikk rettssaken over 12 dager i tingretten.

Aktoratet har brukt både lydbåndopptak og teledata som fysiske bevis på at det skal ha foregått kampfiksing. På den andre siden står de tiltaltes forklaringer. Spørsmålet har vært om det i retten har blitt bevist utover rimelig tvil at de syv er skyldige.

Samtlige erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet tidligere i år.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder