BESØKTE SKAVLAN: Per-Mathias Høgmo leste opp dikt da han besøkte Skavlan i Stockholm torsdag. Foto: Pressefoto Skavlan

Høgmo leste «Owens-dikt» for Skavlan

STOCKHOLM (VG) Det handlet om ballett, diktlesning, meditasjon - og den nye landslagsjobben. Og Per-Mathias Høgmo (53) tok også en utfordring fra programleder Fredrik Skavlan (47) på strak arm og med klar røst.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over seks år gammel

Den nyansatte norske landslagssjefen, som også leder det svenske toppserielaget Djurgården ut 2013, er gjest i Skavlans talkshow denne uken.

Det NRK-sendte programmet ble spilt inn på SVT-huset i Oxenstiernsgatan i Östermalm i Stockholm torsdag ettermiddag. VG var til stede.

Akkurat som Skavlan selv stilte Høgmo i dress uten slips og var først ute gjest i et celebert selskap: Blant annet sammen med Sveriges Broadway-aktuelle sangstjerne Peter Jöback (broren hans er Djurgården-supporter), artisten Veronica Maggio og Norges riksviter Hans-Olav Lahlum.

I omtrent et kvarter snakket den populære, norske programlederen med fotballtreneren.

Snakket om dikt

Ikke minst om ballettreningen han brakte til Djurgårdens treningsfelt denne uken. TV-bildene av Høgmo som svinger på bena ble vist til humring fra publikum og Høgmo selv.

- Du er opptatt av å bruke ballett? spør Skavlan.

- Graden av hvor mye kan diskuteres, men du kan bruke det som krydder. Det handler om ekstrem kroppsbeherskelse, begrunner Høgmo i programmet, som sendes på NRK og SVT fredag kveld.

Han snakket også om bruken av dikt, som han har innført i Djurgården, der spillerne leser et selvvalgt dikt eller ordtak høyt i garderoben.

Leste dikt

Høgmo kom som utpekt redningsmann for en klubb som lå på bunnen av Allsvenskan, men har tatt den tradisjonsrike stockholmsklubben til sikker plass. Oppholdet i den svenske hovedstaden har på alle måter vært lyrisk for «Per-Messias».

- Les et dikt for oss nå da? oppfordrer Skavlan.

- If you think you are beaten, you are. You've got to think high to rise. You've got to be sure of yourself before you can ever win a prize, melder Høgmo minus manus umiddelbart - tatt fra Jesse Owens' «State of Mind».

En tekst gjort berømt av OL-mesteren fra 1936. Høgmo leste det samme til journalistene på den første pressekonferansen der han ble presentert som norsk landslagssjef på Ullevaal sist fredag.

- Den ultimate lederutfordringen

- Hvis du ikke kan lese dikt for medspillerne dine, hvordan kan du da prestere for 30.000 tilskuere på Tele 2 (Djurgårdens hjemmebane), sier Høgmo til Skavlan.

Den tidligere Tromsø-treneren er kjent i fotballkretser for å referere til historiske personer, og spesielt «tenkere» og filosofer.

Sånn sett burde han finne tonen med gjest Hans-Olav Lahlum, som kan omtrent like mye om alt mulig som doktorgradsstipendiat Høgmo kan om fotball. Lahlum åpnet for øvrig sin del av programmet med å ramse om samtlige svenske statsministere siden 1936 og frem til dags dato.

Høgmo kaller sin nye jobb - landslagssjef for Norge - for «Den ultimate lederutfordringen».

Avslører sin favorittmusikal

- Det eneste som kunne få meg bort fra «Fina Djurgården», sier Høgmo - og gir tommelen opp til applauderende svensk publikum.

I programmet avslører den nye Norge-sjefen at «Les Miserables» er hans favorittmusikal og at han bruker meditasjonsøvelser for å «være i flyt». Musikaler ble tema da Peter Jöback entret programmet.

Broadway-aktuelle Jöback (med klassikeren «Phantom of the Operah») var også raskt ute med å gi den norske treneren «kred» for stuntet i Djurgården denne uken:

- «Jättebra» med ballettrening, sier Jöback til Høgmo i programmet.

Der snakker den 53 år om sin ene A-landskamp som spiller (innbytter mot Sveits i 0-1-tapet i november 1986) og at EM 2016 i Frankrike er det store målet for det norske landslaget.

Skavlan spør i programmet om grunnen til at Norge ikke like ofte er i sluttspill som Sverige er at Zlatan Ibrahimovic er svensk¿

Per-Messias i Norge også?

- Har det vært mye «bling-bling» og Porscher? spør Fredrik Skavlan i programmet og sikter til norske landslagsspillere.

- Det der er spennende. Men har du gode resultater, kan du gjøre hva du vil. Har du ikke gode resultater, er det ikke gøy å kjøre Porsche, svarer Per-Mathias Høgmo.

- Er målet å bli kalt «Per-Messias» også som norsk landslagssjef?

- Det lever jeg godt med hvis jeg blir det, smiler Per-Mathias Høgmo i «Skavlan».

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Pluss content

  Eget speidernettverk skal følge landslagsspillerne

 2. Se Norges-kritikken som ble klippet bort fra Skavlan

 3. Pluss content

  Drømmer om revolusjon

 4. Pluss content

  Skavlan snakker ut om krisehøsten: - Hjelp, en baby oppi dette

 5. Lagerbäck ler av Norges FIFA-ranking

Fra andre aviser

 1. Høgmo til Skavlan

  Bergens Tidende
 2. Høgmo avklarer fremtiden raskt

  Bergens Tidende
 3. Kalla tar et oppgjør med seg selv hos Skavlan

  Bergens Tidende
 4. - Høgmo sa nei til drømmelønn

  Bergens Tidende
 5. Eliteserie-sjef ønsket som ny Djurgården-trener

  Bergens Tidende
 6. Høgmo fikk hjelp til å ta ut sin første tropp

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder