VGs sportssjef kommenterer 100-listen: Carlsen gjør det nesten umulig for de andre

Å vinne et verdensmesterskap er stort. Å forsvare gullet er
enda større. Derfor gjorde Magnus Carlsen (24) det lettere for VG Sportens julejury enn for sine norske idrettskollegaer i 2014.

 • Øyvind Brenne

Artikkelen er over fem år gammel

Han vinner kåringen av største idrettsstjerne for fjerde året, er i rute til å slette det som er av rekorder i sin egen sport og spiller tidvis så smart at datamaskinene undervurderer hans evner til å komme seg vinnende ut av stillinger på brettet.

Den ferske verdensmesterens største utfordring i sammenhenger som dette er ofte definisjonen av sport. Her har VG for lengst anerkjent spillets sportslige dimensjoner og historikk, og vendt det andre kinnet til i hundreårsbarnets tidsalder.

I den årlige julaftenkåringen samler vi først inn fakta, en gledelig øvelse ettersom norske utøvere igjen har levert et strålende idrettsår. Når mestere så skal opp mot hverandre, er følgende helt sentralt:

KOMMENTERER: Øyvind Brenne, sportssjef i VG. Foto:Therese Alice Sanne,

Hvor mange har de passert på sin vei mot toppen?

Altså; hvor mange andre gutter og jenter rundt omkring på kloden har prøvd å bli best i den gitte aktiviteten? Enerne i fotball, svømming og sprint er eksempler på utøvere som har passert hundrevis av millioner av konkurrenter hver generasjon, og følgelig er prestasjonen deres uangripelig.

For mange av Norges beste idrettsutøvere er nåløyet en del større. Snø, tradisjoner og penger er en forutsetning for å teste mange disipliner, og internasjonalt er det relativt få per årskull i verden som noensinne prøver for eksempel langrenn, alpint eller håndball. Uten at det tar noe bort fra de norske vinterheltenes prestasjoner i seg selv.

Sjakk spilles imidlertid på de fleste kontinenter. Cirka 600 millioner flytter sjakkbrikker årlig. Internett har gjort konkurransemulighetene uendelige. Kjønn, alder og inntekt spiller i liten grad inn på forutsetningene. På verdensrankingen nå er 18 nasjoner representert blant de 30 beste, inkludert giganter som Russland, USA, Kina og India.

Siden mai 2011 har én mann uavbrutt ledet: Magnus Carlsen fra Norge.

I årets selvangivelse noteres én minus:

En ratingprestasjon på «bare» 2799 under lag-OL i Tromsø var en liten nedtur.

Plussmomentene er imidlertid sterke:

* Han oppnådde 2882 som forbedret verdensrekord i rating i vår.

* Han vant to turneringer og tok to andreplasser.

* Han ble trippel verdensmester (lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk).

Legg til at X-faktoren fascinerer langt utenfor landegrensene slik at internasjonale toppnavn ligger langflate for å treffe 24-åringen, så har du grunnen til at VGs jury brukte lite tid på 1.-plassen også dette året – i likhet med i fjor.

BETENKT: Magnus Carlsen tenkte under VM-kampen i Sotsji. Det holdt til gull - og seier i VGs julaftenkåring. Foto:Ole Kristian Strøm,

Kampen om pallen før øvrig var imidlertid knalltøff. Det sier sitt når Ole Einar Bjørndalen, av IOC utpekt til OLs beste mannlige utøver, på grunn av for svake resultater ellers ikke engang ender veldig nært pallen med dobbelt OL-gull i sitt fantastiske comeback som 40-åring.

Kjetil Jansrud kom nærmest. Bronse i utfor og gull i super-G var råsterkt i Sotsji, ett år etter kneskaden som sendte ham på krykker. Og i vinter har fastsdominansen fortsatt i alpint; en av vintersportens største grener.

Tre OL-gull, hvorav to individuelle, var best av alle norske i OL, og selv om nivået på kvinnelangrenn er diskutabelt, er ikke Marit Bjørgens prestasjoner det. Dermed: Bronseplass på Rognes-ekspressen foran to av årets mest fremgangsrike utøvere:

Fantomet Alexander Kristoff manglet «bare» en pallplass i VM, eller grønn trøye i Tour de France, for å sykle seg inn blant de tre beste. Og måltyven Mats Zuccarello ville vært umulig å komme utenom på pallen om han hadde skutt New York Rangers til Stanley Cup-gull i mai.

BALL I HATT: Martin Ødegaard, her i aksjon for U21-landslaget mot Portugal i høst. Foto:Bjørn S. Delebekk,

Mest diskusjon skapte Martin Ødegaard. Hvor plasserer man tidenes norske fotballkomet, som på internasjonalt nivå kun har levert fem minutter Europa League-kvalifisering, en halvtime i EM-kvalifiseringen og to privatlandskamper, men som er jaget av klodens største klubber i den mest prestisjetunge sporten av dem alle?

Hvis stjernestatus og fremgang – to av kåringens kriterier – hadde vært tyngre vektlagt, ville 16-åringen vært helt der oppe etter et surrealistisk 2014. Men over individuelle olympiske mestere med dokumenterbare resultater kunne vi ikke forsvare å plassere Ødegaard. Det ble i stedet 15. plass, en av tidenes beste nykommerplasseringer på listen.

Neste år kan han spille både Champions League og skyte Norge til EM i Frankrike. I Falun-VM er Petter Northug, Therese Johaug og flere i posisjon til å kunne gjøre rent bord, og golfesset Suzann Pettersen gir seg neppe før nummer en-posisjonen i verden er hennes.

Konkurrentene til topplassen om ett år på VGs liste er helt klart mange.

Magnus Carlsen føler neppe presset. Men har ingen VM-kamp å se frem til neste år, og kanskje 2015 blir en ren mellomsesong for 24-åringen.

Et nytt godt sportsår er uansett mest sannsynlig i vente.

Og takk for det.

Les også

 1. Ronaldo-hat trick sørget for Carlsen-jubel i Madrid

  (Real Madrid - Celta 3-0) Sjakkverdensmester Magnus Carlsen (24) fikk ta avspark på Santiago Bernabéu, men på banen var…
 2. Fremdeles sjakkfeber blant skiskyttergutta

  Under sesongåpningen på Sjusjøen fikk enkelte av skiskytterne sjakkforbud, men ifølge Emil Hegle Svendsen er det…
 3. Carlsen-rival: – Ikke avskriv meg

  Han har tapt to strake VM-dueller mot Magnus Carlsen (24), men Viswanathan Anand (45) gir ikke opp å igjen bli verdens…
 4. Mads Gilbert Årets navn

  TROMSØ/OSLO (VG) Hverken VGs lesere eller det norske folk var i tvil: Gaza-legen Mads Gilbert (67) ble med solid margin…
 5. Magnus Carlsen kåret til Årets navn

  23 år gamle Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk i november. Nå blir han på ny historisk, som den første til å bli…

Mer om

 1. Sjakk
 2. Alpint
 3. Idrettspolitikk
 4. Langrenn
 5. Golf
 6. Snowboard

Flere artikler

 1. VGs sportssjef kommenterer: Selvsagt er Carlsen vår største idrettsstjerne i 2016

 2. Bjørndalen: - Dette blir jeg rørt av

 3. Vrakingen av Carlsen: All grunn til å være rasende!

 4. TOPP 100: Historisk på alle måter

 5. Magnus Carlsen reagerer på Idrettsgalla-vraking

Fra andre aviser

 1. Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk: – Virkelig, virkelig deilig

  Aftenposten
 2. Hvem følger i Karjakins fotspor? Her er Carlsens spådom før sjakkens største bikkjeslagsmål

  Bergens Tidende
 3. Carlsens bruk av Google-forskning begeistrer: – En helt vanvittig prestasjon

  Aftenposten
 4. Carlsens superturnering handler ikke bare om sjakk. Den sender også et signal til forretningsrivalene.

  Aftenposten
 5. Ekspert om fleipete Carlsen: – Det viser at de er forskjellige

  Bergens Tidende
 6. Carlsen imponerer: Kan ta to rekorder på kort tid

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no