ETTERTRAKTET: TV 2s håndballekspert Bent Svele velger å bli i kanalen hvor han har formidlet norske håndballbegivenheter i en årrekke.

ETTERTRAKTET: TV 2s håndballekspert Bent Svele velger å bli i kanalen hvor han har formidlet norske håndballbegivenheter i en årrekke. Foto: Geir Olsen , VG

Discovery forsøkte å hente TV 2-profil

Aalbu: – Mange profiler har tatt kontakt med oss

Discovery jakter på mer enn TV 2s attraktive Premier League- og Tippeliga-rettigheter om dagen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at Discovery Networks Norway sikret seg TV-rettighetene til landslags- samt herre- og kvinnehåndballen for de kommende to årene, har sportssjef Jan-Erik Aalbu også forsøkt å hente Bent Svele for å bli kanalens hovedkommentator.

Men Discovery fikk nei.

– Det var fristende, men etter en kjapp vurdering valgte jeg å bli i TV 2. Discovery har en bra pakke, men det har sannelig også TV 2, og det er her min lojalitet ligger, sier Bent Svele.

Mye på spill

Svele snakket først med Discovery-representanter for å høre hvilke ambiasjoner de hadde for sine håndballsatsing, senere ble han tilbudt jobb i et møte.

– Jeg hadde en dialog med Discovery i full forståelse med TV 2 og det endte med at jeg blir i TV 2.

SPORTSSJEF: Jan-Erik Aalbu i Discovery. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Les også: TVNorge-eier får rettighetene til OL fra 2018 til 2024

Sammen med Harald Bredeli har eksperten Svele dekket all håndball for TV 2 siden «90-tallet», som Svele selv beskriver det.

– Vi har tre VM og et OL som vi sitter igjen med rettighetene til, så sitter Eurosport Norge og Discovery med «melk og brød» og landslaget utenom. Det er en del rettigheter som er i spill og mediebildet kan være snudd på hodet i løpet av høsten. Det er en ny situasjon for mange, TV 2 inkludert, sier Bent Svele.

Sportssjef Jan-Erik Aalbu bekrefter at Discovery har vært i kontakt med Svele, men sier det var Svele som først tok kontakt.

– Vi er offensiv på rettighetsmarkedet og det er det mange TV-profiler som har fått med seg. Men det er flere profiler som har tatt kontakt med oss enn omvendt. Vi skal ha fire OL, så det er mange som lurer på hva vi skal gjøre, sier Jan-Erik Aalbu.

Skal gjøres attraktiv

– Hvor viktig er det for dere å ha profiler fra starten når dere tar over en TV-rettighet?

– Det er viktig, men samtidig må vi tørre å bygge opp nye profiler. Vi har mange gode frilansere som vi har tenkt å dra nytte av i tiden fremover og vi vil løfte frem noen av profilene vi har fra før.

På den nye kanalen Eurosport Norge kommer Discovery til å satse på rettigheter som man kun har i Norge. Jan-Erik Aalbu vil «løfte opp tilbudene slik at de blir veldig bra».

– Med det løftet vi gjør kommer det til å bli en helt annen seeing på denne kanalen i tiden som kommer. Eurosport Norge vil bli en mye mer attraktiv kanal, sier Aalbu.

Sportssjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen er glad for at Bent Svele bestemte seg for å bli i kanalen.

Skjønner Discovery

– Det ser ut til at kultur slår «cash» nok en gang i jakten på ettertraktet kompetanse, sier Jansen Hagen, som mener Discovery ikke hadde gjort jobben sin om de ikke hadde gått etter «de beste folkene».

– Vi er innforstått med at andre aktører ønsker å ta snarveier til det beste som er. Selv hentet vi Øyvind Alsaker og Nils Johan Semb fra C More i 2006 til storsatsingen på norsk fotball. Innen idretter som fotball, håndball, sykkel og ishockey finnes de mest ettertraktede profilene i TV 2. De blir selvsagt jaktet på.

I TV 2 er man forberedt på at noen kjente fjes kan forsvinne.

– Det tåler vi. Vi ser dyktige eks-TV 2-ere som Morten Langli, Jon Børrestad, Carsten Skjelbreid, Bengt Eriksen, Tor Ole Skullerud, Daniel Nannskog og Guro Fostervold i andre kanaler i dag. Det er bra for nivået og sunt for konkurransen. Vårt mål er å utvikle ytterligere de profilene vi har og skape de neste, beste formidlerne på sport på tv. Det er vår kultur.

Jansen Hagen opplever at de fleste og beste av TV2s profiler har en sterk grad av lojalitet.

– De føler at de tilhører en spesiell kultur som de ønsker å være en del av i fortsettelsen. Da tåler en noen nedgangstider og tilbakeslag uten at de nødvendigvis skal skifte beite umiddelbart, sier Vegard Jansen Hagen.

Etter å ha blitt kjent med påstanden fra Jansen Hagen om at «kultur slår cash», sier Jan-Erik Aalbu følgende:

– Jeg har stor forståelse for valget til Svele, og jeg har stor respekt for Vegard Jansen Hagen, men å spille på at kultur trumfer cash når det nettopp er mer penger og jobb som har avgjort valget, blir nesten litt komisk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder