GOD START: Tiril Eckhoff avsluttet forrykende og ble nummer to i sesongåpningen, bare 3,1 sekunder bak vinneren, Italias Dorothea Wierer. I morgen, søndag, er det fellesstart på Sjusjøen. Foto: Jostein Magnussen , VG

Eckhoff: – Har blitt bedre siden i fjor

Ble nummer to i sesongåpningen

Svake norske resultater bak Tiril

SJUSJØEN/OSLO (VG) Tiril Eckhoff (25) måtte enda en gang seg seg slått av Italias Dorothea Wierer (25) i sesongåpningen i sprint på Sjusjøen.

– Jeg er veldig fornøyd med skytingen i dag. Følte det gikk akkurat som jeg hadde tenkt på stående. I sporet ga jeg alt. Var litt sliten på slutten, men det er en tøff og fin løype. Jeg liker meg her, sier Tiril Eckhoff.

– I dag var jeg heldig. Jeg har skutt dårlig de siste dagene. Tre og fire treff er ikke bra for hodet. Men jeg fikk endret litt på skytestillingen som har vært en katastrofe, sier Dorothea Wierer.

I fjor var tidsdifferansen 37,7 sekunder, lørdag formiddag - i dag - var Wierer 3,1 sekunder foran Norges beste i premieren:

1) Dorothea Wierer, 2) Tiril Eckhoff, 3) Maren Hammerschmidt, Tyskland.

Eckhoff hadde én bom, Wierer skjøt feilfritt.

GJENGANGER: Dorothea Wierer vant sesongåpningen på Sjusjøen i fjor - og i dag, lørdag. Foto: Jostein Magnussen ,

– Jeg tror faktisk jeg har blitt bedre siden i fjor, sier Eckhoff til VG etter å ha tatt 2. plassen i et imponerende felt.

Sist sesong dro hun rett fra Sjusjøen til Östersund hvor sesongens første og eneste verdenscupseier kom.

– Jeg satser på en reprise nå. Men helst skal jeg være best i mars under VM.

Landslagstrener Stian Eckhoff mener søsteren har tatt nye steg.

– Jeg tror det. Hun har gjort en solid jobb i år og det er godt å se at hun leverer fra første løp. Det er ikke mange som mangler i dette startfeltet, men jeg forventer at Tiril skal være der oppe, sier Stian Eckhoff til VG.

Nest beste norske ble Kaia Wøien Nicolaisen. Hun hadde to bom og endte på 10.-plass, 65 sekunder bak Wierer.

BAKGRUNN: Vil ikke se dopingdokumentaren

Mange bom

– Sjusjøen og jeg er et veldig flott par. Jeg er kjempefornøyd og gleder meg til VM (i Holmenkollen), sier Dorothea Wierer til NRKs Dag Erik Pedersen.

Wierer ble nummer syv sammenlagt i verdenscupen forrige sesong.

– Jeg er fornøyd. Hovedutfordringen var å gjennomføre 10 skudd, og det greide jeg. Jeg er veldig, veldig fornøyd med skytingen. Det var litt tungt i sporet. Jeg kom meg i mål, så jeg er fornøyd, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Hun skryter også av sin nye trener, Steinar Mundal, og karakteriserer den tidligere langrennstreneren som en fin og stødig kar.

– Med ham har jeg trent litt mer mengde, forteller hun.

– Jeg kjenner at når jeg kommer i skikkelig form, vil jeg klare å ta i enda mer. Men langrennsformen er grei, sier Tiril Eckhoff.

På spørsmål om hvem man bør se opp for når verdenscupen starter, svarer hun Dorothea Wierer - blant et knippe andre.

100 på start

Sesongåpningen i skiskyting for kvinner på Sjusjøen lørdag - med 7,5 kilometer sprint - var massiv, med tanke på antall startende: 100 ifølge skiskyting.no.

Jori Mørkve med startnummer kom godt i gang, men gikk snart på en smell: Tre bom etter stående.

NRKs ekspertkommentator, Ola Lunde, hintet om at årsaken til bom-bom-«bommer grovt» - for ganske mange - skyldtes den sure vinden som antakelig dro inn fra viddene over skisportstedet øst for Lillehammer.

I en kupert løype.

– Utfordrende forhold på standplass. Jeg sitter og venter på den skikkelige gode serien, sa NRKs ekspertkommentator Liv Grete Skjelbreid.

Maren Hammerschmidt fra Tyskland tok en midlertidig ledelse med startnummer 24. Ellers deltok, for uten en haug norske, skiskytyttere fra blant annet Ukraina, Latvia, USA (Susan Dunklee, som gikk opp i en klar ledelse innledningsvis) Frankrike, Finland og Polen.

V-cupfavoritt Dorin-Habert

ALENE I TOPPEN: Tiril Kampenhaug Eckhoff måtte lete seg langt nedover resultatlisten for å finne navnet til en landsmanninne. Foto: Geir Olsen , NTB scanpix

Hammerschmidt fortsatte i god stil på stående, med kjapp og feilfri skyting - «midt i midt i» fullt hus.

Men Hammerschmidt - vanligvis ikke en verdenscupløper - fikk konkurranse fra flere utlendinger, for eksempel fra Ukraina og amerikanske Dunklee - inntil hun skjøt seg bort (fire bom) på stående.

Marte Olsbu (startnummer 70) tok imidlertid ledelsen ved 1,4 kilometer, et drøyt sekund foran «spitzenlaufer» Marie Dorin-Habert fra Frankrike. Dorin-Habert er NRK-ekspertisens favoritt til å ta verdenscupen sammenlagt, Olsbu var angivelig favoritten til mange av konkurrentene foran Sjusjøen-åpningen (ikke verdenscup).

Dorin-Habert flesket til på liggende, mens Olsbu måtte skru litt på siktet - tre knepp - og bommet grovt på nummer to, tre og fire.

– Synes kanskje hun så anspent og ivrig ut, kommenterte Skjelbreid.

Wierer slet mot slutten

Dermed fortsatt Dunklee i tet, før hun «rotet seg bort» og Fanny Horn Birkeland og Tiril Kampenhaug Eckhoff kom i gang i siste fjerdedel av startfeltet. Pluss Synnøve Solemdal (startnummer 78). Eckhoff bommet en gang. Olsbu to, fem runder totalt. Inn til skyting to: Fanny Horn Birkeland - to bra, bom, treff og hårfin bom høyre.

Synnøve Solemdal: Total sprekk, fire ekstra runder.

Eckhoff, stående skyting - fullt hus. Og fin rytme og flyt i sporet.

Franziska Hildebrand; tyskeren klinket også til.

Med andre ord: den norske eliten ute unntatt Eckhoff, hun og «utlendingene» - blant andre Olga Abramova fra Ukraina og Franziska Preuss og Hammerschmidt fra Tyskland - skulle komme til å kjempe om plassene på pallen.

Men det var altså Dorothea Wierer som vant, selv om det røynet på for henne i sporet i finishen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder