VENDEPUNKTET: Ole Einar Bjørndalen har akkurat skutt 20 treff og vunnet normalen under sesongåpningen i Östersund i desember i fjor. Da gikk det opp for ham at det fortsatt er mulig å hevde seg i toppen.
VENDEPUNKTET: Ole Einar Bjørndalen har akkurat skutt 20 treff og vunnet normalen under sesongåpningen i Östersund i desember i fjor. Da gikk det opp for ham at det fortsatt er mulig å hevde seg i toppen. Foto: Jostein Magnussen VG

Slik er Bjørndalens nye plan

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
SPORT

SOGNSVANN (VG) På vei mot nye VM- og OL-mål skal Ole Einar Bjørndalen (42) trene smartere og annerledes.

– Jeg har fått svar på hvordan jeg skal trene i en alder av 42 år. Derfor tror jeg at jeg kan prestere i toppen i noen år til, sier Bjørndalen etter at det ble kjent at «skiskytterkongen» går for to nye sesonger i verdenscupsirkuset. Hans 24. og 25. i verdenscupen.

VM i Hochfilzen neste år er første mål, så skal han sette punktum under OL i Pyeongchang som 44-åring. Det blir «endestasjonen», som han kaller det.

Hvorfor var det langt enklere å ta avgjørelsen om å fortsette nå enn da han kom til samme konklusjon etter OL i Sotsji i 2014? Svarene fikk Bjørndalen i Östersund allerede i desember.

Etter en amputert sesongoppkjøring på grunn av sykdom ble han tvunget til å kjøre et helt nytt treningsregime som skulle betale seg. Allerede 2. desember i fjor gikk han til topps i sesongpremieren i Sverige.

Har en plan

Seieren ble fulgt opp med en 3. plass på sprinten. Da skjønte Bjørndalen at han fortsatt kunne hamle opp med de beste, og sånn sett ble det som skjedde i Östersund langt viktigere enn medaljerushet under VM i Oslo da en avgjørelse om å fortsette karrieren skulle bankes.

Nå tar Bjørndalen frem det samme «skjemaet» og håper å kunne hevde seg igjen. Dette er hans plan og vurderinger:

• Økt kapasitet

– I fjor ble sesongen amputert på grunn av mange sykdomsuker. 12 uker uten ordentlig trening er ikke bra. Nå må jeg bygge opp kapasiteten igjen. Det tar nok fem-seks måneder før nivået er som det bør være før man begynner å kjøre intensivt.

• Teknikk

– På området teknisk utvikling er det en del å hente, særlig i skøyting. Martin Johnsrud Sundby har dratt det så langt som ingen andre, og her er det mye å gå på.

Fikk du med deg denne? Northug lover «hardfest» for Bjørndalen i Russland

• Treffprosent – Skytemessig er det et høyt nivå nå. Treffprosenten er høy og mange er gode til å prestere under press. Her er et stort utviklingspotensial.

• Bedre avslutninger

– Avslutninger i løp (sisterundene) er heller ikke min sterke side. Her må jeg utvikle meg.

Ser vi på statistikken for denne sesongen kan Ole Einar Bjørndalen «spare» mange sekunder på å bli bedre på standplass. En treffprosent på 84,1 bør forbedres, selv om den - som vanlig - var veldig bra i VM. Men 30 andre i verdenscupen skyter bedre.

Tidene i sporet viser at Bjørndalen taper noe terreng. Denne sesongen var det 17 andre som gikk fortere.

Selv om Bjørndalen er blant de raskeste på standplass kan han faktisk også ta noen sekunder på rangetime (tiden fra du kommer inn på matten for å skyte og til du har skutt). Her bruker Bjørndalen i gjennomsnitt 44,9 sekunder. Det er 1,5 sekunder «tregere» enn fjorårets sesong.

Sett denne? Domratsjeva om babylykken: – Planlagt og veldig ønsket

Selv er han klar på at både motivasjon og utviklingsfokus er som det skal. Nå har han høstet gode erfaringer etter én sesong med sin nyutviklede treningstrailer. Den blir vesentlig den kommende sesongen.

– Jeg gjorde en del endringer på treningen som var utviklende og gjennomførte sikkert 50 prosent av alle øktene i traileren. Med den kan jeg trene på en helt annen måte enn før og kan få til gode høydeopphold, sier Bjørndalen som også håper å gå flere renn til vinteren enn han gjorde i år (18 av 25 individuelle løp).

Målet er greit. – Det går an å gi seg på topp om to år også, gliser Bjørndalen.

Denne artikkelen handler om