LAGET: Birgit Skarstein er vant til å omgås denne gjengen i det daglige, men når de drar til Rio venter en uvant lang periode uten resten av rolandslaget. Først på treningsleir i Frankrike, før hun selv skal jakte medalje i Rio i september. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Tufte om Paralympics-Skarstein: Hun setter oss på sidelinjen

Birgit Skarstein (27) beskrives som en utøver med tre personligheter. En av dem er den sosiale lagkameraten. I oppkjøringen til Rio har hun fått være det, men til Paralympics drar hun uten «rofamilien».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sytten dager etter at OL-ilden slukkes i Rio, tennes ilden for de paralympiske leker i samme by. Der er roeren Birgit Skarstein blant Norges medaljehåp.

– Jeg håper virkelig at vi en gang kan ha «One game, one flame», at vi kan ha OL sammen, jeg mener det er det riktige å gjøre, sier Birgit Skarstein til VG. Hun beskriver lekene i Rio som «følelsen av å gå opp til master i roing», men skulle gjerne dratt sammen med resten av «rofamilien» til Brasil.

– Det blir jo ikke det samme uten dem, det blir veldig spesielt. Det her er første gangen jeg går til et mesterskap helt alene på denne måten. Jeg er veldig vant til å ha laget rundt meg, forteller roeren, gjennomførte den siste treningsperioden før lekene i Frankrike.

SISTE FORBEREDELSER: Etter en treningsleir i nord-italienske Varese, som ble avsluttet 15. juli, var treningsuker på Årungen og i Frankrike på programmet til Birgit Skarstein. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Les også: Stolt etter å ha overvunnet smertehelvete

Tufte: – Hun setter oss på sidelinjen

27-åringen fra Levanger, som har en klar målsetting om medalje i Rio, ble lam fra livet og ned etter en badeulykke i Malaysia for åtte år siden. Siden den gang har hun vunnet Norgescupen i langrenn, staket seg inn til åttendeplass i Paralympics i Sotsji og tatt VM-gull i roing.

I fjor tok hun VM-bronse med to brukne ribben.

– Først og fremst er Birgit en vanvittig likandes jente som griper enhver mulighet til å komme seg videre i livet. Hun setter oss litt på sidelinjen når vi sutrer og syns synd på oss selv, forteller Olaf Tufte til VG.

Av apparatet rundt landslaget beskrives hun som en person med tre personligheter. Skarstein selv bryter ut i latter når VG konfronterer henne med påstanden om den tredelte fremtoningen.

– Jeg kan være veldig skarp og fokusert, da er jeg veldig i en boble og ser bare det jeg selv driver på med. I tillegg kan jeg være supersosial, og ha veldig mye energi. Også kan jeg være en «super-debatant-kverulant» som drar opp ganske kompleske problemstillinger, sier Skarstein og ler.

Les også: Skarstein til VM-finale tross store smerter

Roeren Birgit Skarstein skal delta i Paralympics i Rio. Her er hun på Årungen. Foto: Jostein Overvik VG

Skaper diskusjoner

Den siste tittelen, «super-debatant-kverulant», mener Tufte er viktig i det mannsdominerte miljøet.

– Hun skravler stort sett på inn- og utpust. Men Birgit er først og fremst en fantastisk person, både som menneske og som utøver. Hun setter oss på andre utfordringer enn vi er vant til i et litt testosteron-basert miljø. Hun får oss til å bryne oss på idrettspolitikk og en del andre teamer. Birgit har veldig mye på hjertet, utdyper Tufte.

– Det er veldig artig å ta opp litt mer betente temaer, for da blir man kjent med hverandre på en annen måte. Alle er så trygge på hverandre så vi kan diskutere ganske hardt. Men vi vet at vi er glad i hverandre, så vi kan «kjøre» hverandre helt opp i et hjørne, smiler Skarstein.

Les også: Deler garderobe med gutta

London 2012 åpnet nye dører

Til tross for at Skarstein flere ganger har «gått gjennom veggen», var det en tur til Paralympics i London for fire år siden som virkelig åpnet døren til de paralympiske grenene for trønderen.

– Jeg fikk med meg atmosfæren som var rundt, og det var en helt utrolig bevegelse som rørte noe veldig dypt i meg da jeg innså hvor store de prestasjonene som ble gjennomført der var. Nå bor og trener jeg med resten av rolandslaget og vi er gjennom akkurat det samme treningsopplegget, og har akkurat like mange treningstimer og like stor dedikasjon, sier Skarstein, som i år har vært helt i toppen i verdenscupen på 1000 meter. Toppen har vært preget av Levanger-jenta, og to til; Israelske Moran Samuel og britiske Rachel Morris.

«Ingen grenser»-Skarstein: – Må senke terskelen

SOCHI 2014: Birgit Skarstein har paralympiske vinterleker å vise til fra tidligere. Her fra Sochi i 2014, med landslagstrener Torbjørn Broks Pettersen i bakgrunnen. Foto: Per-Einar Johannessen

I den siste konkurransen i Polen før lekene begynner ledet Skarstein til det gjenstod 200 meter. Nå legges alt opp til at Rachel Morris ikke skal gjenta sluttspurten i Poznan.

– Vi jobber med hurtighet for at det ikke skal skje igjen. Jeg mistet hurtighetsoppkjøringen før Poznan, jeg lå forkjølet så jeg mistet superkompensasjonen før den konkurransen. Nå får vi inn det før Rio, så jeg må bare holde meg frisk og skadefri fremover, så satser jeg på at det skal være med å gi det lille ekstra, forteller Skarstein, som trives i Rio-boblen.

– Alt er bare roing nå. Familien min og vennene mine er rolandslaget nå, det er de eneste menneskene jeg ser og det er alt jeg gjør. Rio blir finalen på fire år med arbeid nå, og det føles litt som å gå opp til en mastergrad i roing hvor karakteren avhenger av fem minutter i løpet av en dag, avslutter Skarstein.

Skarstein etter VM-gullet: – Det var brutalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder