ÅRETS BESTE: Slik så det ut da Johan Wiland forsøkte å redde frisparket fra Lucas Moura. Bak den mildt sagt forbløffede Malmö-muren ses både Moura selv og Zlatan Ibrahimovic. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

VG-fotograf tok verdens beste sportsbilde i 2015

Dette bildet er tatt av VGs sportsfotograf Bjørn S. Delebekk. I helgen ble det kåret til verdens beste sportsbilde i 2015.

  • Lillian Holden

– Dette er stort, jeg er stolt, sier Delebekk om bildet.

Blinkskuddet, som i går ga seier i den anerkjente fotokonkurransen «Pictures of the Year, International» i kategorien «sport, action», tok han under Champions League-kampen mellom Malmö og Paris Saint-Germain 25. november i fjor. PSG fikk frispark i god posisjon, og alle ventet at Zlatan Ibrahimovic skulle være den som prøvde seg.

PRISVINNER: VGs sportsfotograf Bjørn Delebekk. Foto: Roger Neumann , VG

Noen uker før hadde Zlatan sendt Sverige til EM med et frispark fra nøyaktig samme posisjon i playoff-kampen mot Danmark. Men denne gangen ga han muligheten til noen andre, nemlig sin brasilianske lagkompis.

– Jeg trodde det var Zlatan som skulle ta frisparket, men så var det Lucas Moura som fyrte løs. Det tok nok også spillerne i Malmø-muren litt på senga, noe ansiktsutrykkene kan tyde på, sier Delebekk.

LEST DENNE? Dette hvisket Zlatan til Bianca (8) før Malmö-kampen

– Henger høyt

Bildet, som viser ballen i nettet og Malmö-keeper Johan Wiland i full strekk, fanger også overraskelsen hos de svenske spillerne idet ballen har passert og suser i nettet. Helt i bakgrunnen står Zlatan, nasjonens superstjerne.

– Dynamikken i bildet skapes av det visuelle samspillet mellom muren, keeperen og ballen, beskriver Delebekk.

Bildet havnet i VGs publikasjoner for noen måneder siden, denne uken fikk Delebekk altså internasjonal heder for øyeblikket han fanget med kameralinsen denne senhøstkvelden i november.

– Jeg ble overrasket, men veldig glad over å få denne prisen. Den henger høyt, og dette blir viktig motivasjon i mitt videre arbeid, sier han.

Han har jobbet i VG siden 1991, og da han var på vei hjem fra håndball-EM i Polen for noen uker siden, kunne han feire 25 år som fotograf i avisen.

Allerede så tidlig som i 1986 ble et av hans bilder kåret til Årets bilde i Norge. Dette er hans første internasjonale fotografpris.

VG Sportens NYE podkast: Tror dette laget avgjør tittelkampen i Premier League

Imponert

Leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie, er ikke overrasket over at VGs mangeårige sportsfotograf denne uken kunne stikke av med en internasjonal utmerkelse.

– Delebekk har rendyrket sportsfotografjobben, og VG har gitt ham anledning til å gjøre det. Han har lang erfaring, og vet alltid hvor han skal stå. Jeg kjenner ham jo, og vet at han ser etter motiver hele tiden. Det er vel bare når han sover at han ikke gjør det, sier Sollie.

– Og det får jo vi igjen for, vi som får gleden av å se disse bildene.

Sollie mener noe av det beste med Delebekks bilder er at de inneholder mange detaljer, og gjerne det lille ekstra.

– Det som er genialt med bildene hans er at man kan bruke lang tid på dem, og stadig finne nye detaljer. De har en ekstra dimensjon. Det er herlig at han alltid har med litt omgivelser, sier han.

Tøffere hverdag

Sollie synes det er godt å se slikt håndverk i en tid da media preges av stadig mer stress og press etter å levere raskt, godt og fortløpende.

– Stressnivået har økt. Det kan lett gå utover kvaliteten. Fotografens hverdag har blitt ganske oppjaget, og leveringskravene har blitt mer intense. Det kan lett gå utover kvaliteten.

I en slik sammenheng synes Sollie det er godt å se fotografer som Delebekk, som tar seg tid til å konsentrere seg om å jakte de unike motivene.

– Det er veldig bra. Dette kan alle som er opptatt av pressefoto gratulere ham med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder