FÅR KRITIKK: Skipresident Erik Røste, her fra da skistyret behandlet behandlet Northug-saken i fjor. Foto: Robert S. Eik , VG

Skipresidenten kalles dobbeltmoralsk etter VIP-besøk

¤ Erik Røste brøt X Games-avtale - men deltok på VIP-arrangement

¤ Skipresidenten: – Det er å opptre med sunn fornuft

Først trakk Norges Skiforbund seg fra samarbeidsavtalen med X Games. Så dukket skipresidenten opp som akkreditert «super VIP» under folkefesten seks dager senere. Nå får han krass kritikk av Oslos tidligere kulturbyråd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes det er flott at han kommer på et slikt arrangement og støtter opp om det. Men da synes jeg det er dobbeltmoralsk at de går ut med brask og bram kort tid før, godt «timet» og tilrettelagt – og trekker støtten offentlig, sier Hallstein Bjercke til VG.

BAKGRUNN: Skiforbundet bryter X Games-avtalen med TV 2

Les også: Tidligere byråd: – Jeg ble skjelt ut av skipresidenten

Bjercke var Oslos byråd for kultur og næring fra Venstre da Oslo kommune for snart ett år siden vedtok å støtte X Games 2016 med 42 millioner. Politikeren forteller at han selv møtte Røste under folkefesten i hovedstaden på Oslo kommunes mottagelse for sine X Games-gjester på Munch-museet lørdag.

Skipresidenten, som ble invitert til en mottagelse av ordføreren, presiserer til VG i en e-post at han av høflighet valgte å gå på den aktuelle mottagelsen, og at det først var da han ankom arrangementet at han fikk betegnelsen «Super VIP» på sitt akkrediteringskort.

UNDRER: Tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V), her fra da han tok det første offisielle spadetaket for det nye Munchmuseet i Bjørvika i fjor. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Det var den samme akkrediteringen som Bjercke også fikk under arrangementet, som varte hele dagen. Han pratet litt med Røste, men Bjercke erkjenner at det hele kjentes rart.

– Jeg synes det blir «hult» å trekke støtten og så være til stede der. Han var til og med ute og klemte gullvinnerne i målområdet. Det er flott at han gjør det. Men det gjør som sagt kritikken ganske «hul», sier Bjercke, som fikk med seg konkurransene fra torsdag til lørdag.

KOMMENTAR: Dette handler krangelen om

Lest denne? Norsk X Games-veteran føler seg uthengt

Trakk støtten tre dager før X Games

Norges Skiforbund (NSF) valgte å trekke støtten til det ESPN-eide arrangementet X Games for åtte dager siden. Da var det bare tre dager til det som ble en folkefest i Oslo startet. I et brev fra Erik Røste og NSF til medarrangør TV 2 ga skipresidenten klart uttrykk for at arrangørens antidopingarbeid ikke var tilstrekkelig. Antidoping Norge-sjef Anders Solheim ga også X Games-arrangørene kritikk.

Stridens kjerne er som følger: Dopingjegerne opererer med to ulike forbudslister: Utenfor-konkurranse og innenfor-konkurranse (se faktaboks). Fordi X Games er privateid gjelder «out of competition»-reglene. ESPN gjorde det klart overfor VG at de ikke ønsket å endre retningslinjene. Dette aksepterer ikke Antidoping Norge og Norges Skiforbund.

Røste: Ikke dobbeltmoralsk

PÅ PLASS: Skipresident Erik Røste og Tiril Sjåstad Christiansen under X Games i Oslo lørdag 27. februar 2016. Christiansen vant gull i Big Air. Foto: Privat ,

Røste skriver i en e-post til VG at han hadde stor glede av å være til stede under X Games på lørdag og påpeker at han som skipresident ønsker å være til stede når forbundets utøvere deltar i konkurranse.

– Jeg tenker derfor at det ville vært uklokt å demonstrere ved å være fraværende fordi arrangøren ikke har valgt å ta hensyn til internasjonale dopingbestemmelser. Det er etter mitt skjønn ikke dobbeltmoralsk, det er å opptre med sunn fornuft, skriver han.

Skipresidenten opplevde mottagelsen fra utøverne som «god» og at de forsto problemstillingen om at «internasjonale dopingbestemmelser må overholdes».

– De er vant til regelverket og vant til å forholde seg til det, og opplever at når dette ikke overholdes så rettes det en mistanke mot dem som er ubekvem. Dette er det ESPN må ta på alvor og gjøre noe med. Det tror jeg den siste ukens debatt har vist, og jeg tror de fleste er enig i det, sier Røste.

Røste reagerer på at VG omtaler ham som «Super VIP» under arrangementet. Han skriver i en e-post at han aldri ble invitert som en VIP, og at «ordføreren i sin velkomsttale sa litt humoristisk at dere er ikke VIP, men dere er super allikevel».

– Som «Super VIP» drakk jeg et glass brus på mottagelsen og kjøpte senere på ettermiddagen en pose peanøtter og en flaske brus, skriver Røste.

Les også: WADA reagerer på norsk X Games-bråk

Snowboardforbundet: – Positive

Snowboardforbundet valgte i likhet med Skiforbundet å trekke støtten til X Games etter hvert. I møte med generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund fikk president Ola Keul beskjed om at de risikerte å miste millionstøtte fra NIF dersom de ikke trakk seg fra samarbeidet med TV 2 og ESPN.

Lest denne? Snowboardforbundet innrømmer: Million-press ga X Games-brudd

Keul sier til VG i dag at han har hatt et «godt samarbeid med Erik Røste og NSF hele veien».

– Jeg opplever at de har hatt et ønske om å finne løsninger og jeg synes det er positivt at Erik er til stede og backer opp de fantastiske utøverne som Skiforbundet har hatt med i arrangementet, sier han.

Også gullvinner Tiril Sjåstad Christiansen var glad for at Røste tok turen til Tøyen.

– Det betydde mye å ha skipresidenten der. Han har alltid vært støttende og positiv til sporten vår, skriver hun i en tekstmelding til VG.

Les også: Utelukker norsk X Games-støtte uten doping-endring

Inviterer Bjercke til seminar

Bjercke mener Skiforbundet har skapt et inntrykk av at arrangørene ikke ønsket dopingkontroller under X Games-festen i Oslo, som blant annet trakk 20.000 tilskuere på Tøyen lørdag. Han sier det er helt feil og at Skiforbundets manglende støtte i realiteten kokte ned til at de ønsket dopingkontroll-bestillingen av ESPN og ikke TV 2 (begge arrangerte).

– De trakk seg altså fordi de ikke fikk bestillingen fra riktig person. TV 2 hadde til og med betalt for kontrollene. Men de var så fine på det at det ikke holdt. Den delen av historien føler jeg ikke har kommet frem, sier Bjercke.

Denne påstanden reagerer skipresidenten på. Han mener Bjercke ikke kan ha forstått problemstillingen.

– Saken er at ESPN nektet for at det kunne tas dopingprøver under konkurranse. Det er et brudd på internasjonale dopingbestemmelser. I et forslag til avtale som ble oversendt til TV 2, er det avklart hvem som skulle bestille dopingprøver, hvem som skulle betale for testene og hvem som skulle følge opp eventuelle positive prøver. Det eneste vi manglet, var en godkjennelse ESPN for at Antidoping Norge kunne gjennomføre disse testene. Avslaget fra ESPN kom lørdag 20. februar. Dette handler ikke om hvem som bestiller eller betaler. Alt det er avklart. Dette handlet om manglende vilje fra ESPN til å la Antidoping Norge gjennomføre tester som i alle andre idrettskonkurranser, skriver Røste i en e-post til VG.

Skipresidenten liker ikke «holdningen» til den tidligere kulturbyråden i Oslo.

– Bjercke sin lemfeldige holdninger til dopingspørsmålet minner meg dessverre om de samme holdningene som vi av og til møter hos enkelte idrettsledere som vi ikke liker å sammenligne oss med, skriver Røste.

Han tror samtidig at «folk er lei av» at han selv og Bjercke «kjekler videre om et avsluttet arrangement.

– Jeg ønsker å se fremover og vil derfor invitere Hallstein til et åpent seminar om temaet som vi kommer til å ta initiativ til sammen med Antidoping Norge og NIF (Norges Idrettsforbund). Så kan vi ta diskusjonen der om hvordan vi best når målet om å beskytte rene utøvere, skriver skipresidenten.

Kronikk: «Krav til internasjonale dopingbestemmelser er ufravikelige»

Kronikk: «Norges Skiforbund ønsker kun X Games til Oslo om de har full kontroll selv»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder