I NORGE: Pavel Kulizhnikov fra Russland vant 1000m menn i Stavanger for kort tid siden. Nå er han dopingtatt. Foto: Carina Johansen , NTB scanpix

Avis: To russiske skøyte-mestere dopingtatt

Norsk skøyteløper: – Virker som det er noe systematiske greier i Russland

Den russiske verdensmesteren på skøyter Pavel Kulizjnikov (21) skal ha testet positivt for andre gang i karrieren. Også den olympiske mesteren Semjon Elistratov (25) skal være dopingtatt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Begge de russiske skøyteløperne skal ha testet positivt på meldonium, melder nyhetsbyrået R-Sport. Dette er et nytt stoff som kom på dopinglisten 1. januar.

21-åringen tok to gull i distanse-VM tidligere i år. Kulizjnikov har vunnet sju av åtte 500-metere og fire av fem 1000-metere i verdenscupen denne sesongen.

Under junior-VM i 2012 hvor han vant 1 000 meter og tok bronse på 500 meter, ble han også dopingtatt for kroppsbyggerdopet metylheksanamin. Dermed ble han fratatt gullet på 1 000 meter, som Håvard Holmefjord Lorentzen (23) fikk i posten i ettertid, etter først å ha gått inn til sølv.

Dette gjør Meldonium med kroppen

Mistenker systematisk doping

– Det er veldig uheldig at sånn skjer. Det er selvfølgelig godt å se at antidoping-arbeidet fungerer og at de som doper seg blir tatt, sier Lorentzen til VG.

Flere øst-europeiske utøvere har blitt tatt for stoffet de siste dagene. Lorentzen mistenker at det er systematisk doping som fører til dette.

– Det er tydelig at det er noe som går igjen i russisk idrett. Det kan virke som det er noe systematiske greier de har i Russland. Det er ikke bra. Det er stor sannsynlighet at det er mange, mange andre. Så får vi håpe at eventuelt alle de andre blir tatt også, sier Lorentzen.

Tennis-skandale: Maria Sjarapova innrømmer doping

– Blir spennende å se hva som skjer

Senest i Lorentzen er nysgjerrig på dommen som venter for Kulizjnikov.

– I 2012 fikk jeg gullet i posten. Det var ikke kjekt. Det blir spennende å se hva som skjer nå, om han for en ekstra lang dom eller at han blir utestengt for resten av karrieren.

Den norske skøytesprinteren Espen Aarnes Hvammen trente i Heerenveen tirsdag. Der glimret Kulizjnikov med sitt fravær.

– Vi var på trening i stad, og da manglet det én russisk løper og treneren hans. Vi fleipet om at han hadde tatt en tidlig avslutning på sesongen, men så viste det seg at han har gått i garnet, sier Hvammen til NTB.

OL-mester fra 2014 tatt

Avisen skriver at den regjerende OL-mesteren på stafett, Semion Elistratov, også har testet positivt på samme stoff. Han var med på Russlands gull-lag fra stafetten under OL på hjemmebane.

VG Sportens podcast «Brenne & Borud»: «Egoisten» Bjørndalen, hvorfor årets spiller i Premier League er unødvendig og Misjonens paraplydrink-stikk

Johan Kaggestad, ekspertkommentator i TV2 og tidligere landslagstrener i flere utholdenhetsidretter, tror ikke Elistratov og Kulizjnikov er de siste russerne som blir dopingtatt på en stund.

– Det er en del av ukulturen i Russland. De hadde noen strålende leker i Sotsji, men hvordan dopingssystemet der ble gjennomført er jeg usikker på. Det er i aller høyeste grad grun til å tvile på det de russiske skøyteløperne gjorde under lekene på hjemmebane. Dette stoffet er tydeligvis populært i Russland.

– Tror du doping blir brukt systematisk i russisk idrett?

– Ja, det er jeg helt overbevist på at det gjør. Sånn som vi har sett tidligere i den russiske friidretten hvor de dopet kappløpere og mellomløpere systematisk, svarer Kaggestad.

73-åringen mener at det bør være et alternativ å stenge Russland fra Olympiske leker i et forsøk på å rengjøre idretten i landet.

– Det må ryddes opp i russisk dopingkultur, det er det ingen tvil om. Så er spørsmålet hvordan man gjør det. En måte er å utestenge nasjonen fra OL til de har fått orden på idretten. Da går det kanskje ut over noen uskyldige, men da får de hvert fall ryddet opp, sier Kaggestad.

Disse har testet positivt på meldonium:

De to russiske skøyteløperne føyer seg inn i rekken av utøvere som har testet positivt på stoffet siden det kom på Verdens Antidopingbyrå (WADA) forbudsliste 1. januar i år.

Mandag opplyste tennisstjernen Maria Sjarapova at hun hadde testet positivt på meldonium.

* Eduard Vorganov, Russland (sykling).

* Olga Abramova, Ukraina (skiskyting).

* Artem Tysjtsjenko, Ukraina (skiskyting).

* Abeba Aregawi, Sverige (friidrett).

* Jekaterina Bobrova, Russland (isdans).

* Endeshaw Negesse, Etiopia (friidrett).

* Maria Sjarapova, Russland (tennis).

RUSSER DOPINGTATT: Semjon Elistratov til høyre jubler her for en tredjeplass i verdenscupen i november. Nå skal han være dopingtatt. Charles Hamelin og Samuel Girard fra er ikke innblandet i saken. Foto: Graham Hughes , Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder