ØRNEN: Ingen skateboarder er mer kjent enn Tony Hawk. Her svever legenden i Toronto under skateboard-turné i 2013. Foto:Mark Blinch,Reuters

Skateboardlegende hyller Oslo-planer

Skal bygge skatehall til 100 millioner kroner

Tony Hawk til VG:  – Kommer til å forandre alt

TJUVHOLMEN (VG) Skateboardlegenden Tony Hawk (47) lover å komme tilbake når Oslos nye skatehall står klar.

Stine Løvmo Lie
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dette er helt fantastisk. Jeg har aldri sett en by vise frem tegninger som dette, utbryter 47-åringen.

Han sitter på et hotell i hovedstaden og ser på planen for hvordan Voldsløkka skatehall skal bli. Torsdag ble det lagt inn finansiering for prosjektet i byrådets reviderte budsjett, og byggestart kan bli allerede i sommer. Går alt på skinner, står den klar neste år.

Hallen blir 2000 m2 stor og to etasjer høy. Prislapp: 100 millioner kroner.

– Dette kommer til å forandre alt, fastslår amerikaneren.

Superstjerne

Tony Hawk er kanskje det mest kjente navnet i skateboardverdenen. Han har en merittliste lang som et vondt år, har vært med i en rekke filmer og har en TV-spillserie oppkalt etter seg selv. I tillegg driver han en stiftelse som har bygget hundrevis av skateparker rundt om i USA, og han har reist verden rundt og skatet.

Det er med andre ord ikke hvem som helst som nå ser gjennom Oslos planer.

– Har dere tenkt på takhøyde? Og hva slags underlag kommer dere til å gå for?

Hawk går gjennom detaljene nøye, og han kommer med flere innspill. 47-åringen er nemlig fast bestemt på at dette er et meget viktig bygg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIKTIG: Mats Hatlem og Tony Hawk ser på tegningene av det som skal bli Oslos nye skatehall. Begge mener at dette bygget vil bety ekstremt mye for norske skatere. Foto:Sandblad Mattis,VG

– De blir ikke borte. De blir eldre.

– Skateboardere har lenge blitt sett på som problembarn, som det ikke er vits i å høre på i samfunnsdebatten. Mange steder tenker man at «man blir kvitt dem» - at de blir borte. Men vet du hva? De blir ikke borte. De blir eldre. Og mer bitre. Og får stemmerett.

TO ETASJER: Skatehallen har vært et samarbeid mellom Rambøll, Dark Arkitekter og Studio NavidNavid Foto: Illustrasjon:,Dark Arkitekter

Hawk ler.

Han er glad for at Oslo tar skaterne på alvor, og at også de får et ordentlig anlegg.

– Dette kommer til å gjøre så folk strømmer til Oslo for å skate. Såpass bra kommer det til å bli. Familier kan legge ferien til Oslo. Skateboardere kommer til å reise hit, og det kommer til å bety alt for rekrutteringen - både av jenter og gutter, tror han.

– Det kommer til å bli tusenvis av nye Mats-er, påpeker veteranen med et smil.

– Jeg har vært fryktelig lei meg

Mats-en han snakker om, er selvsagt Mats Hatlem. 15-åringen er blant Norges beste skatere, og han regnes som et kjempetalent. De to har møttes før og er helt på bølgelengde når det gjelder den nye hallen.

– Vi trenger et felles sted, slik at vi får samlet miljøet, sier Hatlem, som synes det er stor stas at Hawk er i Oslo.

SE OGSÅ: Den populære VGTV-serien om Mats Hatlem

Ettersom billøpet Gumball 3000 for første gang gikk innom Norge, og Hawk har for vane å delta i det, planla 47-åringen å ha et skateboardshow på Aker Brygge. Hatlem ble invitert til å delta, men på grunn av en skade må han holde seg borte fra brettet en stund.

MATS HATLEM: Bildet er tatt i forbindelse med en VG-reportasje i fjor. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Jeg har vært fryktelig lei meg helt siden legen sa at jeg ikke kunne delta. Heldigvis har jeg fått høre at jeg kommer til å bli invitert en annen gang, og det hjelper, forklarer stortalentet.

Han brakk lårbenet tvers av i oktober, og i vår var operasjon nummer to. Nå er alt som det skal være, men han må fortsatt vente noen uker før han kan skate. Går alt etter planen, er det uansett ikke altfor lenge til han får muligheten til å skate med Hawk igjen.

– Jeg kommer tilbake når hallen står klar, lover amerikaneren.

LES OGSÅ:Det feteste ville vært om jeg kunne leve av det

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder