VANT IGJEN: Birgit Skarstein gikk i mål 18 sekunder foran nærmeste konkurrent søndag. Bildet er fra fjorårets VM. Foto: Bjørn S. Delebekk

Birgit Skarstein suveren i vinden: – Superbra

Birgit Skarstein (30) hadde ingen problemer med å vinne sesongdebuten i verdenscupen. Roeren taklet vanskelig forhold og fikk god trening foran Paralympics neste år. I Tokyo kan forholdene bli røffe.

– Det er ikke nødvendigvis en bakdel for oss, mener Skarstein. Den olympiske og paralympiske arenaen for roing ligger på sjøen ut mot Tokyo Bay.

– Det er mange norske roere som kommer fra klubber som ror på sjøen, sier hun.

I den kraftige sidevinden på Maltasjøen i Poznan måtte Skarstein skjerpe seg skikkelig for å holde sculleren inne i banen. Men kom i mål 18 sekunder foran Ukrainas 18-åring Anna Sjeremet. Franske Nathalie Benoit gjøre comeback og ble nummer tre - ytterligere tre sekunder bak.

les også

Birgit Skarstein: – Flyttet sammen først – så ble vi kjærester

Pluss content

– Superbra med vanskelig forhold. Vi vet det er stor fare for vind i Tokyo, sier hun. I september drar hun til Japan for å sjekke forholdene sammen med resten av landslaget. Målet er at Norge hun skal være en av Norges fire medaljekandidater i OL og Paralympics neste sommer.

Skarstein tok bronse under para-VM i langrenn i februar. Overgangen til rosesongen ser ut til å ha gått knirkefritt. Skarstein har vunnet gull i ro-VM to sesonger på rad.

– Birgit er der hun skal være. Men vi skal ikke la dette bli en sovepute, lover landslagssjef Johan Flodin. Fjorårets VM-toer Moran Samuel var ikke med i Poznan og Skarstein merker at nivået på konkurrentene stiger. Hun har vært suveren etter at distansen ble doblet til 2000 meter for de handikappede roerne.

les også

Norske roere boikotter verdenscupåpningen etter sykdomsdrama

Kjetil Borch ble også verdensmester i fjor. Søndag ble han nummer seks i finalen i verdenscupen. Det er fremgang i forhold til B-finalen i EM for noen uker siden. Selv om vinneren, danske Sverri Nielsen, var over seks sekunder foran.

– Han er i fremgang og bedre enn på samme tid i fjor. Målet er at han forbereder seg en prosent til vedrenscupfinalen om tre uker og ytterligere en prosent til VM i august, sier Flodin.

Olaf Tufte og Oscar Helvig var nær å komme til A-finalen i dobbeltsculler, men måtte søndag nøye seg med 5.plass i B-finalen (nr. 11 totalt). Mens Martin Helseth og Erik Solbakken ble nummer tre i C-finalen (nr. 15 totalt)

les også

Kjetil Borch operert for tredje gang: – Skadene har gjort meg bedre

I EM ble de fire nummer fem i dobbeltfirer. Nå skal Flodin avgjøre om Norge skal satse på dobbeltsculler eller dobbeltfirer mot Tokyo-OL.

– En vanskelig vurdering. Vi skal være kyniske i forhold til hva vi har medaljemuligheter i, lover Flodin.

Fjorårets europamestre, Kristoffer Brun og Are Strandli, deltok heller ikke denne helgen internasjonalt. Årsaken skal være små skade og sykdomsproblemer. Duoen i lettvekt dobbeltsculler går for medalje under VM i Østerrike i august, men sesongdebuterer først under verdenscupfinalen i Amsterdam om tre uker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder