HISTORISK: Thea Rabe og Tim Koleto er Norges første par i isdans i kunstløp. Her tørrtrener de foran debuten på norsk is i Asker kommende helg. Foto: Privat ,

Tim fra USA og norske Thea satser på EM: Norges første isdanspar vil vise seg frem

Bestemoren danset sammen med Sonja Henie

Norske Thea Rabe (20) og amerikanske Timothy Koleto (24) har fått klarsignal til å prøve å kvalifisere seg til EM - som Norges første isdanspar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er begge veldig glade for at vi har fått klarsignal til å representere Norge. Det er en lettelse å slippe å tenke på utenomsportslige utfordringer. Nå kan vi fokusere enda mer på akkurat det vi trener for, sier Thea Rabe.

https://twitter.com/Thea_Rabe/statuses/642560367672037376

– Jeg er glad for å være en del av Thea Rabes reise som Norges første isdanspar. Jeg gleder meg til å utforske landet, mennesker og skikker og jeg er sikker på at vi vil få mange flotte stunder sammen som pionerer for sporten i Norge, sier Tim Koleto til Norges skøyteforbunds hjemmeside.

Bestemor og Henie

Bakgrunnen hans er av spesiell art med tanke på norske «aner».

Amerikanerens bestemor var nemlig god venn av Sonja Henie, Norges største kunstløper. Henie vant blant annet tre OL-gull i kunstløp singel, tre ganger på rad (1928, 1932 og 1936).

Koletos bestemor og Sonja Henie turnerte sammen i isshowet «Hollywood Ice Revue».

– Jeg er sikker på at min bestemor ville ha vært overlykkelig over at Thea fra Norge og jeg er et isdanspar. Jeg vil jobbe for å gjøre henne stolt, sier Timothy Koleto.

Practice, day 1 ✔️ http://t.co/fkVHOEs2hK

VG har skrevet om Norges første isdanspar tidligere - her er saken

EM mest realistisk

I isdans, i motsetning til i parløp, er høye løft og hopp ikke tillatt.

Denne grenen med lave løft og obligatoriske trinnsekvenser ble ifølge Norges skøyteforbun første gang med i VM i 1952 og i vinter OL i 1976.

– Isdanserne skal se ut som en enhet, ikke to løpere som skøyter side om side, forklarer Koleto.

Rabe påpeker at rene vendinger og dype skjær er enda viktigere i isdans enn i de andre kunstløpgrenene. På samme måte som i singelløp ser dommerne etter elementer med høy vanskelighetsgrad og god kvalitet.

Mer kunstløp i VG: Norges OL-debutant fikk hjelp av Zlatan-hjelper

Paret er på isen tre til fire timer hver dag. I tillegg kommer barmarktrening med dans eller styrketrening hver dag.

– Når det gjelder mål for neste sesong, er det EM jeg setter høyest og som er mest realistisk, sier Rabe.

PÅ NORSK IS: Thea Rabe og Tim Koleto, Norges første isdanspar, har som mål å kvalifisere seg til EM denne sesongen. Her trener de i Askerhallen, der de lørdag og søndag skal vise seg frem for norsk publikum. Foto: ,

## Internasjonal debut og planlagte kvalifiseringskonkurranser for Thea Rabe og Timothy Koleto: Riga 04.11 til 08.11, Tallin 18.11-22.11,
Warszawa 23.11-27.11.

Pris: 30 000 per måned

– Vår trening og konkurranseplan vil være fokusert på målet om EM, påpeker Koleto. For å komme dit må paret først klare et poengkrav i internasjonale ISU-konkurranser.

– Poengkravet til VM er mye høyere enn EM, så den første sesongen tror jeg vi skal fokusere på å komme i gang med internasjonale konkurranser. I 2017 er VM i Helsinki et stort mål. OL en fjern drøm, men det tør jeg ikke tenke på før om noen år. Her er det både sportslige og ikke-sportslige faktorer som spiller inn, sier Rabe.

Det koster imidlertid også penger å satse på isdans. Thea Rabe har flyttet til USA og trener i Novi i Michigan sammen med Tim Kolento.

Treningsutgifter og bokostnader for Thea Rabe:

23 310 kroner per måned for å trene under den internasjonale topptreneren Igor Shpilband. Drøyt 6 000 kroner måneden til mat og normalt livsopphold.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder