UFC 163 i Rio de Janeiro med Aldo mot Jung som hovedkamp

HAR IKKE TAPT PÅ NESTEN ÅTTE ÅR: Jose Aldo har 11 strake seirer i buret etter at han tapte mot Luciano Azevedo i november 2005. Her jubler han etter triumfen mot Frankie Edgar i februar. Foto: AP

UFC-analyse: «Uslåelige» Aldo mot fryktløs «zombie»

Det er knyttet store forventninger til seiersmaskinen Jose Aldos (26) tittelforsvar på hjemmebane i Rio de Janeiro mot Chan Sung Jung (26).

Artikkelen er over syv år gammel

VG Nett har fått UFC-analysen fra Tarjei Nymark Mørkve som er ansvarlig redaktør for nettstedet mma-norway.com . Han har fulgt sporten tett i et tiår.

Tittelholder i UFC's fjærvektdivisjon Jose Aldo har ikke tapt siden 2005 og er ubeseiret i både sin WEC (der han var tittelholder i helt frem til avviklingen av organisasjonen i 2010) og i sin UFC-karriere. Natt til søndag gjør han sitt femte tittelforsvar i mot den «koreanske» zombien Chang Sung Jung.

Jose Aldo (22-1) har fra før fire tittelforsvar i UFC mot eksepsjonelt formidable motstandere som Mark Hominick, Kenny Florian, Chad Mendes og Frankie Edgar. Aldo er også ranket som «pound-for-pound» fighter nummer fire i verden av UFC selv, like bak Anderson Silva, Georges St-Pierre og Jon Jones.

Høyt tempo

Aldo er kjent for sin ekstreme utholdenhet og høye tempo. Med sine enormt kraftige beinspark plukker han sine motstandere fra hverandre ved å sakte men sikkert ta fra dem mobilitet og hurtighet. En av de mest kjente kampene til Aldo er fra WEC i 2010 da han møtte tidligere tittelholder i WEC Urijah Faber. Faber klarte til slutt ikke å stå på venstrebenet og låret hans så ut som det hadde fått seg en omgang med et balltre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VENTER FARTSFYLT HOVEDKAMP: Jose Aldo (t.v.) skal bryne seg på en skikkelig tøffing natt til søndag. Foto: UFC.com


Måten Aldo dominerer sine motstandere på er i seg selv et vitnemål om hvor god denne lille brasilianeren er. Han er veldig aggressiv i buret og initierer konstant med ulike kombinasjoner, noe som ofte forvirrer motstanderne hans og gjør dem ofte mer passive enn vi er vant til å se dem i buret.

Allsidig motstander

Natt til søndag møter tittelholderen Chang Sung Jung (13-3), eller «The Korean Zombie» som han også blir kalt. Jung er en fighter som er solid på alle områder - han har KO-kraft, en solid hake som tåler en trøkk, god bryting og noen utrolige submissions. Dersom du er grappling-fan, så anbefaler jeg å se Chang Sung Jung mot Leonard Garcia på Youtube.

I likhet med Aldo er Jung en aggressiv fighter som liker å initiere. Mange har på forhånd avskrevet Jungs tittelsjanse, men dette er en utøver som kommer til å utfordre Aldo på alle områder, og han er ikke redd for å gå i krig hverken stående eller på bakken med tittelholderen.

Stående kamp

TROR PÅ ALDO: Tarjei Nymark Mørkve er redaktør for nettstedet MMA Norway og har fulgt UFC-sirkuset i ti år. Foto: Privat

Jeg gir likevel fordelen stående til Aldo, og jeg tror han kommer til å prøve å holde kampen på beina. Selv om Aldo har fantastiske BJJ-ferdigheter så er det på beina vi er vant til å se han, og jeg tror ikke denne kampen blir et unntak.

Han kommer sannsynligvis til å prøve plukke Jung fra hverandre med sine lynkjappe kombinasjoner og velkjente beinspark. Klarer han å tvinge kampen til å gå etter hans premisser og på overnevnte måte så kommer nok litt av gnisten til å gå ut av Jung og gjøre jobben lettere for Aldo etterhvert som rundene går. Dette er en tittelkamp og følgelig fem ganger fem minutter.

Jeg tror Jose Aldo via enstemmig dommeravjørelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JAKTER TITTELKAMP: Lyoto Machida vil gjøre alt han kan for å overbevise i helgens Rio-stevne. Foto: AP


Lyoto Machida mot Phil Davis

En annen kamp som kan være verdt å få med seg natt til søndag er den andre hovedkampen der Lyoto «The Dragon» Machida (19-3) møter Phil Davis i lett tungvekt.

«Dragen» er tidligere tittelholder i lett tungvekt og har bare hatt én eneste ting i fokus etter at han tapte i sitt forsøk på å vinne tilbake tittelen sin mot Jon Jones i 2011; en ny tittelsjanse i divisjonen, og han er for tiden på god vei dit. Han i sine seneste kamper vunnet over Ryan Bader og Dan Henderson.

Machida tapte for øvrig ikke beltet til Jones, men til Mauricio «Shogun» Rua i 2010.

Phil Davis (11-1) er en annen kar som er på full fart opp i divisjonen. Med sin solide bryting har han sikret seg elleve seiere og bare ett tap (mot Rashad Evans i 2012).

Som så mange andre brytere har Davis fått en del kritikk for kjedelige kamper, men dersom Machida kommer eksplosiv inn i denne kampen og ikke «safer» med å sanke poeng (som han gjorde mot Dan Henderson) så kan vi få en meget underholdende kamp.

PS! UFC-stevnet sendes blant annet direkte på CMore LIVE fra kl. 04.00 natt til søndag norsk tid.

Les også

 1. UFC: Etterlengtet avgjørelse for «Mighty Mouse»

  (VG Nett) UFC-mesteren i den minste vektklassen, Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (26), styrte store deler av kampen…
 2. «Brækhus-rival» med knusende MMA-seier

  (VG Nett) Holly Holm (31) gikk sin første MMA-kamp etter at hun la opp som bokser, og vant overbevisende mot Allanna…
 3. UFC-mester i 2458 dager - knust på knockout

  (VG Nett) Etter en av de mest utrolige avslutningene i UFCs historie, overtok Chris Weidman (29) tittelen i mellomvekt.
 4. UFC-analyse: Har verktøyet til å slå den største

  (VG Nett) Anderson Silva (38) er like populær i hjemlandet Brasil som de største fotballstjernene, og MMA-helten har…
 5. Sjekk ut VGs liste over de ti beste MMA-stjernene

  (VG Nett) VG Nett har fått hjelp av MMA Norway-redaktør Tarjei Nymark Mørkve til å sette opp en liste over de ti største…
 6. «Magga» Aase legger opp som MMA-utøver

  (VG Nett) Halvannet år etter at Margaret «Magga» Aase (25) vant «Norges beste fighter» gir hun seg som kampsportsutøver.
 7. UFC 161: Knepen avgjørelse i veteranduellen

  (VG Nett) Rashad Evans (33) tok poengseieren mot Dan Henderson (42) i Winnipeg i natt - til tross for at han ble slått…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: Superveteranen kan «H-bombe» seg til ny tittelkamp

 2. UFC-analyse: «Den siste brasilianer» forsvarer tittelen

 3. UFC-analyse: Årets festmåltid for MMA-fansen

 4. Fikk skulderen ut av ledd i tittelkampen

 5. UFC-analyse: Har verktøyet til å slå den største

Fra andre aviser

 1. Pleiere lærer kampsport for å håndtere voldelige pasienter

  Aftenposten
 2. De vet hvordan de lander på beina

  Aftenposten
 3. Kampsporten MMA - rått i ringen

  Aftenposten
 4. Sandbryting i Geoparken: Se bildeserien fra NM-kampene

  Aftenposten
 5. Slik opplevde han å bli banket opp på fem historiske sekunder: – Jeg fortjente det

  Aftenposten
 6. Han hadde dødsangst og spiste lite. Nå er guttungen blitt Norges beste bokser.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no