IRRITERT: Magnus Carlsen ble irritert da han fikk samme spørsmål to ganger fra NRKs reporter etter tapet mot Jon Ludvig Hammer. Carlsen dyttet bort NRKs mikrofon.

IRRITERT: Magnus Carlsen ble irritert da han fikk samme spørsmål to ganger fra NRKs reporter etter tapet mot Jon Ludvig Hammer. Carlsen dyttet bort NRKs mikrofon. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Sjokktap for Carlsen mot kompis Hammer

Hammer: – Jeg ble stående som en gud allerede etter seks trekk

Carlsen med sin dårligste turnering noen sinne

STAVANGER (VG) (Jon Ludvig Hammer - Magnus Carlsen 1-0) Magnus Carlsen (24) prøvde seg, men ble utmanøvrert av sin gode venn Jon Ludvig Hammer (25).

  • Øyvind Knoph Askeland
  • Hanne Skjellum Mueller
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Verdensmesteren i sjakk har ikke hatt en god Norway Chess-turnering og i sitt siste parti fikk han stryk av kameraten Jon Ludvig Hammer.

– Turneringen har vært veldig dårlig. Det er hyggelig for Jon Ludvig å få en seier, men det er frustrerende at jeg ikke gjør det bedre, oppsummerer sjakkstjernen til VG.

Etter noen få spørsmål fra pressen, hadde Carlsen fått nok. Da NRK ville vite hvordan følelsen hans er nå, svarte Carlsen kort:

– Det kan du jo tenke deg, før han dyttet bort mikrofonen og gikk inn på bakrommet sammen med pappa Henrik Carlsen.

Med dagens tap endte Norway Chess med et skikkelig mageplask for verdensmesteren, som gjør sin svakeste turnering i karrieren med delt 7. plass og taper hele 23 ratingpoeng.

VG Direkte: Slik var partiet Jon Ludvig Hammer - Magnus Carlsen.

– Det er helt bak mål! forteller Carlsen til TV 2.

Hammer største seier

I forkant av partiet sa Hammer at en seier ville redde turneringen hans.

– Jeg vet at Magnus vil overraske i åpningen og det gjorde han. Men det var en behagelig overraskelse, jeg blir jo stående som en Gud allerede etter seks trekk og det er veldig sjeldent man får til det, sier Hammer til VG med et smil.

Les også:Tapte etter tidssprekk: - Tragikomisk.

Saken fortsetter under bildet.

NORSK DUELL: Magnus Carlsen gikk på sitt første seniortap mot kompis og tidligere trener Jon Ludvig Hammer under Norway Chess torsdag. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

– Min forberedelse var mest mentalt, at jeg var klar til å møte han. Jeg visste han var god, men ikke uovervinnelig og jeg ville få til noe bra i det viktigste partiet for meg i denne turneringen.

– Gjorde hans dårlige resultater i turneringen at du trodde det kunne gå?

– Hvis det var noe tidspunkt jeg kunne slå ham, så var det når han har gjort sin dårligste turnering på et tiår. Men han kommer sterkere tilbake, og han kommer til å vinne turneringer i løpet året. Så får han finne ut hva det var som ikke funket denne gangen, svarer Hammer.

Hammer hadde aldri slått Carlsen som senior. Sist gang 25-åringen slo kompisen i et vanlig sjakkparti, var i år 2000, under NM for ungdom. Da var Carlsen 9 år gammel.

Det er kanskje derfor han også rangerer denne seieren høyt.

Dette er det beste enkeltpartiet i karrieren, uten tvil. Å slå den regjerende verdensmesteren på hjemmebane. Alt var perfekt, sier Hammer.

Eksperimenterte

Partiet mellom de to gode kameratene åpnet med at Hammer, med hvite brikker, fikk en klar fordel. Carlsens sorte havnet noe keitete på brettet etter at han gjorde en overraskende vending i sitt fjerde trekk.

– Jeg fikk et plutselig innfall og spille f6 for å gå for bonden. Det var et sånt tidspunkt der jeg spiller trekket også innser at jeg kommer til å angre på det resten av partiet. Etter løper til d2 skjønte jeg egentlig at det ikke funket å ta på c4. Så gjorde jeg det likevel.
– Det er helt vanvittig, sa Carlsen underveis i partiet.

Les også: Carlsen om den elleville seieren: - Det var helt galskap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CARLSENS VANVITTIGE: Å ta Jon Ludvig Hammers bonde på c4 (til høyre) var et feilgrep, mener Magnus Carlsen. Foto:Skjermdump,VG Direkte

Det ble aldri noe bedre for Carlsen underveis i partiet. Sakte, men sikkert spilte Hammer seg til en stor fordel. Verdensmesteren måtte derfor kapitulere etter i underkant av tre og en halv times spill.

– Det er samme frustrasjonen som i tidligere partier. Jeg ser ingenting. Jeg overser taktiske ting hele tiden. Jeg følte jeg gravde meg ned i et veldig dypt hull ved å spille noen helt elendige trekk, som jeg ikke forstod selv engang, forklarer Carlsen til TV 2.

– Spillet har vært helt i trå med poengsummen jeg har fått, forteller han til pressen etter tapet.

– Mer støy

Hammer, som var Carlsens medhjelper under VM i november, har full forståelse for 24-åringens frustrasjon.

– Det hadde gått helt greit om det var enkeltpartier. Problemet er at han har tapt veldig mye i turneringen. Jeg vet det tærer på, for jeg var nedfor selv i går. Når det skjer gang på gang, blir man sur. Det er god turerningen er ferdig nå, slår Hammer fast.

Carlsens neste turnering er i St. Louis i USA i september. Og Hammer tror det er en stor fordel at den ikke er på norsk jord.

– Det er vanskeligere å spille hjemme. Det er flere folk og det er mer støy. Nå skal jeg sitere mamma av alle ting: «prestasjon er potensialet minus forstyrrelser». Her er det mye forstyrrelser. Det er flere som vil ha en bit av deg. Det er ikke vanlig i sjakken at det er så mange tilskuere. Folk snakker norsk, man skal fronte sjakken i Norge og det er mye media her, forklarer Hammer, som ikke tror forholdet dem i mellom vil ødelegges etter dagens parti.

– Det går nok helt bra, men nå har jeg slått ham både i sandvolleyball og sjakk, så jeg er inne i en god stim, sier Hammer og gliser.

Resultat Norway Chess 2015:

1. Veselin Topalov (Bulgaria) - 6,5 poeng

2. Viswanathan Anand (India) - 6 poeng

2. Hikaru Nakamura (USA) - 6 poeng

4. Anish Giri (Nederland) - 5,5 poeng

5. Fabiano Caruana (Italia) - 4 poeng

5. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) - 4 poeng

7. Magnus Carlsen (Norge) - 3,5 poeng

7. Alexander Gristsjuk (Russland) - 3,5 poeng

9. Levon Aronian (Armenia) - 3 poeng

9. Jon Ludvig Hammer (Norge) - 3 poeng

SLO VERDENMESTEREN: Jon Ludvig Hammer (t.v.) og Magnus Carlsen gliser bredt under VM i 2013. I dag slo hjelperen verdenseneren i Norway Chess. Foto:Erlend Aas,NTB Scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder