TOMME TRIBUNER: Sverre Lunde Pedersen (22) kom på 3. plass på 5000 meteren i verdenscupen på Hamar lørdag ettermiddag. Her i samtale med landslagstrener Sondre Skarli (28), foran et fåtallig publikum i Vikingskipet. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Skøyter i beste sendetid
- ikke mye å skryte av

Sverre Lunde Pedersen (22) har trent så hardt foran distanse-VM om halvannen uke at han ikke har overskudd til å vise seg fra sin beste side i verdenscupen på hjemmebane.

Artikkelen er over fem år gammel

Av Øystein Jarlsbo (kommentar)

Det sier mye om skøytesportens tilstand for øyeblikket. Den er ikke mye å skryte av. Utsikten til bedring er heller ikke særlig lys.

- Ja, jo - jeg er fornøyd med at jeg kom på pallen. Det var ikke noe spesielt stort løp. Litt seigt, det var godt å få en gjennomkjøring, uttalte Norges nye skøytehåp etter 5000 meteren i Vikingskipet på Hamar lørdag ettermiddag.

I beste sendetid på NRK 1.

Ingen TV-idrett

Før han bekreftet at han - i disfavør av verdenscupløpene på hjemmebane - har trent mye og hardt etter EM i Russland for tre uker siden, med tanke på distanse-VM i Heerenveen 12. til 15. februar. Sesongens store mål for Sverre Lunde Pedersen, som ble fulgt av pappa Jarle Pedersen fra NRKs kommentatorboks under verdenscupens åpningsdistanse.

- Jeg savner littt god kameravinkel, sa eks-landslagstreneren før han fortsatte kommentatorjobben med å si at sønnen gikk «bra utganger nå» - noe som ikke tydet på at han var stiv.

Mye tyder på at skøyters tid som TV-sport er forbi. Landslagstrener Sondre Skarlis puls ble målt på direkten, men selv med alle digitale og teknologiske nyvinninger klarer ikke runder på runder med hurtigløp å oppfylle publikums krav til action.

Søndag skal Sverre Lunde Pedersen gå 1500 meter. Det er ingen grunn til å tro at det vil komme flere tilskuere enn lørdag for å se på den og kvinnenes 3000 meter. Tribunene i Vikingskipet var glisne lørdag, på tross av at arrangøren fristet med gratis inngang for barn under 16 år - og alle som har betalt over 2500 kroner til redningsaksjonen for norsk skøytesport.

Den er på felgen økonomisk.

Kombinasjonen million-minus og sportslig stillstand - for ikke å si tilbakegang - er mildt sagt uheldig med tanke på fremtiden.

Kramer hjemme

Norges beste kvinnelige skøyteløper, Ida Njåtun (23), havnet på 9. plass på 1500 meteren, Hege Bøkko (23) på 19. plass. Henholdsvis fire og nesten åtte sekunder bak USAs vinner Heather Richardson (25), Njåtuns motstander i siste par.

LANGT FREM: Ida Njåtun pådro seg lungebetennelse i forbindelse med EM i Russland for tre uker siden. I ettermiddag, lørdag, ble hun nummer ni på 1500 meteren i verdenscupen i Vikingskipet. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Håvard Bøkko (27) kom på 10. plass på 5000 meteren, 64 hundredeler foran 38 år gamle Bob de Jong fra Nederland, åtte sekunder bak Sverre Lunde Pedersen og drøyt 13 sekunder bak vinneren, Nederlands Jorrit Bergsma (28).

I Sven Kramers (28) fravær.

Skøytekongen trener i stedet, til distanse-VM på hjemmebane om halvannen uke. Kramer har bestemt seg for å droppe 10 000 meteren i Thialf 12. februar, Sverre Lunde Pedersen - som ble nummer to bak Kramer på distansen i EM - vurderer å gjøre det samme.

Grunnen er at milløpet er lagt til åpningsdagen torsdag, til fordel for den nye øvelsen fellesstart på mesterskapets siste dag, søndag.

Her ligger årsakene til at skøyter er en sport på vei inn i glemselen.

Publikum forstår ikke lenger hva som teller, og har mistet interessen.

Fire internasjonale mesterskap

Verdenscupen er åpenbart ikke viktig, den forrige før Hamar var i Heerenveen i midten av desember. I mellomtiden har det vært EM, nærmest gjemt bort i russiske Tsjeljabinsk, og to uker etter distanse-VM står sprint-VM i Kasakhstan på programmet til det internasjonale skøyteforbundet.

Mesterskapsrekken på fire denne sesongen toppes med allround-VM i Calgary i begynnelsen av mars.

Det har i mange år vært snakket om å legge alle mesterskapene til en uke, samme sted, sammen med kunstløpmesterskapene (EM i Stockholm denne helgen). Det er aldri blitt til mer enn snakk.

Det er synd, all den tid skøytesporten nesten ikke er noe mer å snakke om.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder