NRK-sjefen: – Vi skal jobbe hardt for å beholde vinteridrettene

Kamp om Premier League, Tippeligaen, spansk og italiensk liga

TIL TVNORGE: OL i 2018 til 2024 er solgt til Discovery Communications som eier TVNorge og Eurosport. Her er Marit Bjørgen (foran) og Therese Johaug under tremila i OL i Sotsji. Da hadde TV2 tv-rettighetene i Norge. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Skjebneår for tv-rettigheter

2015 er et skjebneår for sportsrettigheter på TV. NRK må regne med kamp fra de store internasjonale selskapene også om langrenn, skiskyting og andre vinteridretter.

Artikkelen er over fire år gammel

I går annonserte IOC at TV-rettighetene for OL fra 2018 til 2024 er solgt for 1,3 milliarder euro – 11,4 milliarder norske kroner til Discovery Communications. De eier blant annet TVNorge og Eurosport.

TV2 kjemper med nebb og klør for å beholde Premier League, og rettighetene til italiensk og spansk fotball er også i spill.

Det samme er Tippeligaen.

– Det kommer neppe en avgjørelse før midt i oktober. Flere store markeder skal avgjøres først, sier TV2s Vegard Jansen Hagen om Premier League-rettighetene.

– 2015 blir veldig avgjørende. Rettighetsbildet blir lagt for de neste tre til åtte årene, sier Viasats sportssjef Stian Kleppo til VG.

Les også: NRK og TV2 var sjanseløse i kampen om OL-rettighetene.

– Gjør oss bedre

Hans kollega i NRK, Rune Haug, har stort sett hatt enerett på de norske vinteridrettene, bortsett fra at TV2 hadde Sotsji-OL.

Han lover å kjempe videre for å beholde verdenscup og VM i våre nasjonalidretter.

NRK har rettighetene til ski-VM, både alpint og nordisk, til 2017.

Men de har ikke fått kloa i verdenscupen i de samme grenene etter førstkommende vinter, 2015/2016-sesongen.

VIL KJEMPE FOR NASJONALIDRETTENE: VG møtte Rune Haug, som er sportssjef i NRK, mandag. Foto:Therese Alice Sanne,VG

I den populære TV-idretten skiskyting sitter statskanalen på rettigheter til og med 2018.

– Jeg kan garantere at vi skal jobbe så hardt vi kan for å bevare vinteridrettene på NRK, og lage så gode sendinger som vi kan på de rettighetene vi var, sier han.

Til de som vokste opp med NRKs sportssendinger, helt siden Bjørn Wirkola og Gjermund Eggen vant VM-gull i svart-hvitt (1966), kan Haug forsikre om at de fortsatt får et rikholdig tilbud. Til tross for at OL-kampen er tapt – frem til 2024.

– De som vokste opp med sort-hvitt-TV ser mye mer sport på NRK nå enn før. Og de ser bedre kvalitet enn før. At NRK har flere kommersielle konkurrenter gjør oss bare bedre, sier Haug.

Skøyteløper Sverre Lunde Pedersen håper det ikke blir for mye betalingsstyr under OL når han skal kjempe for gull i 2018.

Spår tøff konkurranse

Medieekspert Lasse Gimnes spår tøff konkurranse også om de tradisjonelle norske idrettene.

– Vi kan ikke se bort fra at de store utenlandske selskapene vil kaste seg inn i kampen om vinteridrettene som NRK har hatt et godt tak på, sier Gimnes.

Etter at TVNorge- og Eurosport-eier Discovery i går sikret seg rettighetene til OL i 2018, 2020, 2022 og 2024, tror Gimnes at de norske aktørene må regne med tøff konkurranse også på andre baner.

OL I LONDON: Henrik Ingebrigtsen (midt i bildet med solbriller) ble nummer fem på 1500 meteren. NRK hadde rettighetene til OL i 2012. Det er det siste OL NRK har hatt tv-rettighetene til. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Discovery har sagt at de vil satse på sport, og vi skal ikke se bort fra at de vil være med og kjempe om Premier League-rettighetene. Den engelske toppfotballen er viktig for TV-kanalene, sier Gimnes.

TV2s Premier League-rettigheter går ut 2015-16-sesongen.

Tippeliga-rettighetene, som innehas av TV2 og TV2-eide CMore, går ut høsten 2016. Det betyr at de store selskapene trolig har forberedt seg på budrundene.

– Det er veldig mange rettigheter som avgjøres i år. Discovery har nå sikret seg både Europa League og OL. Men en rekke andre rettigheter er i spill, sier Viasats Kleppo, som selv har sikret seg Champions League for ytterligere tre år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder