GLEDESHYLET: Et minneverdig TV-øyeblikk fra Sotsji-OL: Therese Johaugs glede over bronse på 10 kilometer klassisk - hennes første individuelle OL-medalje. I bakgrunnen Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Justyna Kowalczyk knuste de norske jentene og tok gull. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Tror OL-godbitene blir gratis på TV

Medie-guru Lasse Gimnes tror godbitene fra vinter-OL i 2018 vil gå på gratis-TV.

Artikkelen er over fire år gammel

I går ble det klart at TVNorge- og Eurosport-eier Discovery har sikret seg rettighetene for samtlige OL fra 2018 til 2024. Gimnes tror den vanlige TV-seer kan puste lettet ut, selv om hun/han ikke lenger vil kunne følge Petter Northug og Therese Johaug på NRK eller TV2.

– De største idrettene, som skiskyting og langrenn, vil temmelig sikkert gå på gratis-TV. TV2 åpnet Sumo under Sotsji-OL i fjor, og det tror jeg også Discovery vil gjøre, sier Gimnes, som driver selskapet GimCom A/S.

Han er heller ikke skeptisk til at TVNorge skal kunne lage et skikkelig TV-OL:

Les også: NRK og TV 2 var sjanseløse i kampen om rettighetene

100 gratistimer

– Mange trodde ikke TV2 ville klare å lage et godt OL, men etter mitt skjønn gjorde de kjempe-OL fra Sotsji. Mange tror nok det samme om TVNorge nå, men jeg er sikker på at de klarer det. Der har det norske folk ikke noe å bekymre seg for.

IOC annonserte i går at TV-rettighetene for OL fra 2018 til 2024 er solgt for 1,3 milliarder euro - 11,4 milliarder norske kroner til Discovery Communications.

De har forpliktet seg til å sende et visst antall timer på gratis-TV.

– Hvert sommer-OL må inneholde 200 timer gratis TV og hvert vinter-OL 100 timer. Dette er noe Discovery respekterer og vil følge, sier IOC-president Thomas Bach.

Les også: Norske OL-håp: - Håper det ikke blir for mye betalingsstyr

Oppkjøpet dreier seg om vinter-OL i Pyeongchang om tre år og Tokyo-OL i 2020. Arrangør av vinter OL i 2022 avgjøres av IOC 31. juli. Det står mellom Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina. Sommer-OL i 2024 bestemmes først om to år. Paris og Budapest er blant de foreløpige kandidatene.

HAR TROEN: Lasse Gimnes. Foto:Gimcom,

– Vi vil sende like mye gratis som det har vært tidligere, og vi vil gjøre mye tilgjengelig på andre plattformer, sier David Zaslav, sjef for Discovery Communications i en pressemelding.

OL - både sommer og vinter - står også på kulturdepartementets liste over de idrettsbegivenhetene som skal gå gratis på TV.

VG prøvde i går å få kommentar fra kulturdepartementet til Discovery-kjøpet, uten å lykkes

Ikke overrasket

- Dette er fantastiske nyheter for oss. De olympiske leker er og blir verdens største idrettsbegivenhet, og i Norge er jo vinter-OL større enn alt annet. Å forvalte disse rettighetene frem til 2024 er en drøm som går i oppfyllelse, sier Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks, til VG.

Etter det VG forstår har de ikke tenkt å selge rettighetene i Norge videre til andre kanaler, noe som skal være aktuelt i flere andre land.

– Vi har mange markeder hvor vi kan bære OL på alle plattformer selv, særlig i Nord-Europa står vi sterkt, men fra og med i dag vil vi se på alle strategiske muligheter vi har til å fordele våre rettigheter videre, sier Discoverys David Zaslav i en pressemelding.

TV 2-programleder Davy Wathne var en av de største profilene i kanalens sendinger fra Sotsji-OL i fjor. Han er ikke lei seg for at rettighetene til de neste mesterskapene går til konkurrentene i TVNorge og Discovery Networks.

– Jeg har vært så lenge i denne bransjen at jeg har lært meg at rettigheter kommer og går. Sånn vil det alltid være. Det er et spill og det er ikke overraskende at Discovery, som har de økonomiske musklene, melder seg på noe så vesentlig som OL-rettighetene, sier Wathne til VG.

Nostalgisk Scheie

NRK-pensjonisten Arne Scheie (71) har dekket åtte vinter-OL og skjønner godt hvorfor Discovery har satset hardt for å få OL. Han tror likevel det norske folk vil savne sendingene fra NRK og TV 2.

– Det er et stort løft når du ikke har vært med på det tidligere. Det kan jeg skrive under på, som har vært med på dette i NRK. Det krever mye. Men når de kjøper rettighetene er de nok innstilt på at det skal bli bra, sier Scheie.

Sportssjef i NRK, Rune Hauge, visste at den europeiske kringkastingsunionen (EBU) som representerte NRK og TV 2 overfor IOC, hadde mektige konkurrenter.

– Discovery har varslet at de ville satse tungt på sportsbegivenheter, og det er ikke tvil om at de har mye ressurser, sånn er verden blitt, sier Rune Hauge.

– Hvor stort er gapet mellom EBU (NRK/TV 2) sitt bud og Discovery (TV Norge)?

– EBU var ikke i nærheten av å matche det, sier Rune Haug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder