RIS OG ROS: (Øverst fra venstre): Ingrid Kristiansen jubler for VM-gull i 1987. Det samme gjør Trude Dybendahl fire år senere. Daværende landslagstrener Nils Johan Semb med assistent Ståle Solbakken trener før EM-kvalifiseringskamp i 2003. (Nederst fra venstre): Susann Goksør Bjerkrheim feirer scoring under VM-finalen i 1999. Det endte med norsk seier over Frankrike. Rune Bratseth i aksjon for Werder Bremen i 1989. Tom Lund på farten for Lillestrøm i 1982, og Steffen Tangstad trener før tittelkampen mot Michael Spinks i 1986. Foto:NTB Scanpix,VG

Her er idrettsheltenes dom over Dæhli

Tom Lund: – En av de største jeg har vært borti

Trude Dybendahl: – Klartenkt og uredd

Ingrid Kristiansen: – Godt jeg slipper flere innlegg

Truls Dæhli (59) har kommentert stort sett alt og alle i sportsverdenen siden begynnelsen av 90-tallet. Nå er rollene byttet om.

«Å hylle seg selv er en vrien øvelse», skrev Dæhli i en mye omtalt kommentar om John Arne Riise i 2012. I stedet for å hylle vår egen mann, har vi derfor latt idrettsprofilene takke ham av for oss.

BAKGRUNN:Dæhli fra VG til NFF

– Han har vært en av de største jeg har vært borti i denne sammenhengen. Det er synd at han slutter. Jeg har lest stort sett alt jeg har kommet over. Han er rettferdig, nøytral og riktig, oppsummerer tidligere fotballspiller og Lillestrøm-legende Tom Lund.

Rune Bratseth er enig.

– Han er en redelig og etterrettelig journalist med en god penn. Truls kan faget sitt, og jeg vil gå så langt som å si at det har vært en fornøyelse. Det handler om gjensidig respekt, forklarer trønderen, som i sin tid herjet for både Rosenborg og Werder Bremen.

Også tidligere skihopper Roger Ruud sitter med et udelt positivt inntrykk av Dæhli.

– Det er trist med Truls. Jeg fikk veldig god kontakt med ham da han reiste Europa rundt på hopprenn. Han ble som en kamerat – en jeg kunne stole på, selv om han var journalist. Truls visste hva han drev med, og jeg likte spesielt den lune, fine humoren. Det blir ikke lett å ta plassen han. Det finnes ikke så mange Truls Dæhli-er, tror 56-åringen.

– Ikke redd for å ta et standpunkt

TAKKES AV: VG-kommentator Truls Dæhli. Foto:Frode Hansen,VG

Susann Goksør Bjerkrheim er også raus i omtalen av Dæhli. 45-åringen, som var landslagskaptein for håndballjentene på store deler av 90-tallet, trekker frem kommentatorens engasjement:

– Jeg husker ham som en ekstremt engasjert fyr som fulgte med på alt mulig rart, og som en person med gode refleksjoner rundt aktuelle problemstillinger. Jeg kan ikke huske å ha vært så mye uenig med ham, selv om jeg sikkert har reagert en gang nå og da. Jeg husker ham best for god innspill i forskjellige idrettsdebatter, og at han ikke var redd for å ta et standpunkt.

Og det kan Ingrid Kristiansen skrive under på. Dæhli omtalte et brev fra Kristiansens mann til Norges Idrettsforbund, Kulturdepartementet, Norges idrettshøgskole og Antidoping Norge som «løst snakk og sladder» i en kommentar fra 2013. Nå er Kristiansen glad for at kommentatoren gir seg.

– Godt jeg slipper flere innlegg fra Dæhli. Han har ikke akkurat vært pro en ærlig og oppriktig langdistanseløper fra Trondheim – altså meg, mener løpedronningen.

VG PLUSS: 14 triumfer og én tragedie

– Klartenkt og uredd

– Han har vært en klartenkt og uredd kommentator. Dæhli har fått ting på agendaen som har fortjent å være der, og han har adressert ting som har hatt godt av å komme frem i lyset. Alt i alt en god kritiker av systemet, synes Trude Dybendahl.

Hun satte pris på at Dæhli har våget å provosere.

– Det har vært innmari bra, sier den tidligere langrennsstjernen, og får støtte av Steffen Tangstad.

– Truls Dæhli, du har gjennom lang tid vært en av de fremste sportskommentatorene. Du har en fremragende intuisjon og er alltid i forkant av alle andre. Du skriver alltid godt og det er en fryd å lese det du skriver, sier 56-åringen, som en den eneste nordmannen som har bokset en tittelkamp i tungvektsboksing.

LES OGSÅ: VGs Truls Dæhli «sparket» av sin egen sønn

– Hard og kanskje litt ufin

«Hvis målet er å ta livet av all entusiasme rundt fotballandslaget, så er Nils Johan Semb i ferd med å lykkes», skrev Dæhli i en nådeløs kommentar om landslagssjefen i 2002. Nå blir de to kolleger i NFF, men Sembs daværende assistenttrener husker godt medfarten Dæhli ga landslagsledelsen i spaltene.

– Jeg var jo assistenttrener under Nils Johan (Semb), og jeg syntes at Truls var hard og kanskje litt ufin i perioder. Men samtidig må jeg si at VG, med Truls i spissen, har analysert ikke bare fotball, men og idrettspolitikk, gått maktmenneskene og de kanskje litt for autoritære menneskene i sømmene, forsvart den lille mannen i gata og gitt alle et innblikk i hva som foregår. Det synes jeg han har balansert på en fantastisk måte. Det er viktig at journalistikken opplyser om hva som skjer, oppsummerer Ståle Solbakken.

Saken fortsetter under faksimilen

GLEDESDREPEREN: Dæhli regelrett slaktet daværende landslagssjef Nils Johan Semb. Foto:VG-fakismile, 22.08.02,

Drillo: – Dyktig og modig

Egil Olsen (73) har krasjet i spillestildebatter med Dæhli, men roser VG-profilen for hans modige kommentarer.

– Jeg har i de fleste sammenhenger vært enig med Truls Dæhli, men det har krasjet i debatter om spillestil. Han står langt fra meg. Og er tilhenger av en ballbesittende stil. Det jeg kaller «bakoverfotball», mens jeg vil ha «framoverfotball», sier Drillo.

– Hva synes du om hans kommentarer i VG?

– Dyktig og modig. Han har alltid hatt klare meninger og det setter jeg pris på. Men jeg har aldri vært noen flink avisleser, og da jeg var landslagstrener var jeg spesielt flink til ikke å lese aviser etter at vi hadde tapt. Det betyr at jeg ikke har lest mye av den dritten han skrev, fortsetter en lattermild Drillo.

Den gamle landslagssjefen, som jobber som fotballekspert i TV 2, kommer med en «advarsel» til Dæhli, som når begynner i NFF.

– Nå er du i NFF, og jeg i media. Ikke det at jeg er spesielt hevngjerrig, men bare vent, sier Drillo, med et godt glis.

Legia Warszawa-trener Henning Berg takker av VG-kommentatoren med en oppfordring.

– Hvil deg nå, Truls Dæhli, sier den tidligere forsvarskjempen.

«Vesle-Platon»

– Det var litt overraskende at du skulle havne i fotballforbundet. Jeg vil huske deg som en fotballfagmann, selv om vi ikke alltid har vært enige. Jeg kom på nå at jeg en gang i tiden kalte deg for «Vesle-Platon» da du var på ditt mest tenkende om hvordan vi skulle spille fotball, men jeg har med stor glede registrert at du etter hvert har blitt Platon, hilser Nils Arne Eggen.

– Jeg får benytte anledningen til å takke for samarbeidet. Jeg husker deg som en ivrig, ung og veltalende VG-journalist på 70-tallet. Og så har du blitt flinkere og flinkere og flinkere, og så har du skrevet veldig godt og interessant om norsk fotball, mener Malmö-trener Åge Hareide.

– Jeg er overbevist om at jeg og mange andre kommer til å savne dine flotte synspunkter om norsk idrett. Likevel ønsker jeg deg lykke til i den nye jobben i Norges Fotballforbund. Det kan nok hende at de trenger deg der, sier Ole Einar Bjørndalen med glimt i øyet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder