Ble psykisk sliten ** Fikk kort lunte ** Gjør det aldri igjen

TRENER OG TRENER: Martin Johnsrud har trent usannsynlig mye i år, her var han ute og trente på Beitostølen torsdag. Men fredag var det endelig konkurranse igjen, og det er det i dag også. Herrene skal gå 15 km fri teknikk. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Slik reagerte Johnsrud Sundby på 1100 timer trening

BEITOSTØLEN (VG) Martin Johnsrud Sundby (30) sprenger grenser for å være best. Men å trene 1100 timer på ett år skal han aldri gjøre igjen.

  • Jørgen B. Hoff
  • Camilla Vesteng

Artikkelen er over fem år gammel

I går åpnet langrennssesongen for de norske løperne på Beitostølen, der herrene gikk 15 kilometer klassisk individuell start. I dag er det duket for 15 kilometer fri teknikk.

- Konkurransene denne helgen blir mine siste hardøkter før verdenscupen starter (Kuusamo neste helg). Det er mindre viktig for meg enn noen gang før å gå fort på Beitostølen, sier Johnsrud Sundby til VG.

Han vant verdenscupen sammenlagt sist, så han er forhåndskvalifisert til samtlige verdenscuprenn denne sesongen. Han takket samboeren for supersesongen.

VG Direkte:Vi følger herrenes 15 km klokken 13.00 her!

Men selv om han ikke bryr seg veldig om å gå fort, var det akkurat det han gjorde i går. Johnsrud Sundby vant 15 kilometeren overlegent foran blant andre Didrik Tønseth (nummer 2) og Petter Northug (nummer 3).

- Ingen bløff

På tross av at han opererte i en egen klasse, benekter Sundby at han har bløffet om hvor langt nede han har vært.

SUNDBY OG SØNN: Martin Johnsrud Sundby med sønnen Markus på armen etter den overlegne seieren på 15 kilometer klassisk på Beitostølen. Foto:Foto: Jørgen B. Hoff,VG

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg kjente på masse nerver før start, og det skal jeg normalt ikke gjøre. Det er tiende gang jeg går skirenn på Beitostølen, og det betyr egentlig ikke en dritt, men likevel var jeg skikkelig nervøs. Vi surret med ski og vi var rustne på rutinene våre, så det var nesten så jeg ikke rakk starten, men det var deilig å få børstet støv av maskineriet og komme i gang. Det var sinnssykt digg å komme i gang med konkurransesesongen, sier Sundby.

Selv om avstanden ned til annenplass var på over 20 sekunder, noe som er en halv evighet i dagens langrenn, er forrige vinters verdenscupvinner usikker på hvor godt løpet var.

- Det jeg er mest fornøyd med er at jeg gikk fort i de lette partiene, noe jeg har trent mye på. Det var nok ikke noe verdensklasse over resten av løpet, men det var deilig å kjenne at trening hjelper, sier han til VG.

- Det har gått utover humøret

VG snakket med verdens beste langrennsløper forrige sesong under mediedagen på Beitostølen onsdag. 30-åringen fra Oslo er sliten i hodet. Han har trent mer enn noensinne. Han tror han kommer til å ende på 1100 timer i år.

- Jeg skal aldri gjøre det igjen. Det har vært en stor belastning, sier Johnsrud Sundby.

- Hvordan har det påvirket deg å trene så mye?

- Jeg er ikke fysisk sliten, men jeg er psykisk sliten. Det har gått utover humøret. Jeg har hatt kort lunte, jeg har vært lett antennelig. Jeg har vært konstant sliten. Men nå er treningen over, nå er det konkurranser og jeg håper overskuddet kommer, svarer 30-åringen.

SEIERSBRØL: Martin Johnsrud Sundby på toppen av slalåmbakken i Val di Fiemme i januar i år. Han vant Tour de ski sammenlagt foran Chris Jespersen (t.h.). Foto:Mattis Sandblad,VG

Han følte han måtte presse seg til det ytterste dette året. Planen er at basen han har bygget dette året skal hjelpe han gjennom resten av karrieren.

- Jeg er 30 år. Det nærmer seg slutten. Nå skal jeg høste av denne treningen. Neste år skal jeg justere på mengden og heller trene tøffere, sier Johnsrud Sundby.

Tok «the double» på Beitostølen i fjor

Det meldes om meget gode forhold i løypene på Beitostølen. Johnsrud Sundby vant både 15 kilometer klassisk og friteknikk under åpningen i fjor. På klassisk vant han 1,3 sekunder foran Eldar Rønning, mens Chris Jespersen ble nummer tre, drøyt åtte sekunder bak vinneren.

På friteknikk knuste verdenscupvinneren konkurrentene i fjor, og var 33,9 sekunder foran Anders Gløersen på 2. plass.

Damene går 10 kilometer klassisk og friteknikk. Therese Johaug vant begge i fjor, og startet med seier også i år. På friteknikk vant hun i fjor foran Marit Bjørgen.

Søndag er det sprint klassisk stil på Beitostølen.

Les også

Mer om

  1. Langrenn

Flere artikler

  1. Svenske skieksperter tror Martin blir sterkere enn Petter

  2. Sundby kommer med stikk til lagkameratene etter knallstart

  3. Kæm blir kongen denne sesongen?

  4. Sundby svarte svensken som beskyldte ham for å lyve om treningstimer

  5. Vurderer å rømme landet når han skal gifte seg

  6. Svenskene tviler på Sundby

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder