HÅNDSREKNING: Jan Åge Fjørtoft skal lede utvalget som settes ned av kulturminister Thorhild Widvey. Her er de to på kontoret til statsråden for to dager siden. Foto:Frode Hansen,VG

Fjørtoft skal gi regjeringen råd

STATSRÅDENS KONTOR (VG) Kulturminister Thorhild Widvey (h) mener norsk idrett står foran store utfordringer. Nå søker hun hjelp hos Jan Åge Fjørtoft (48).

Den tidligere fotballproffen er plukket ut til å lede et utvalg som vil gi såkalte «strategiske råd» om idrettspolitikk til Regjeringen.

Om et år skal utvalget, som er partipolitisk uavhengig, levere en rapport med konkrete innspill til statsråden.

- Vi står foran store utfordringer innen norsk idrett. Innspillene de kommer med vil få betydning for regjeringens arbeid med idrettspolitikk, sier Widvey.

Sammen med Fjørtoft tok hun imot VG på sitt kontor i kulturdepartementet denne uken. Begge pratet engasjert om arbeidet som venter.

Opp mot åtte utvalgsmedlemmer skal plukkes ut av kulturministeren i løpet av kort tid.

- Jeg vil bare ha medlemmer som er bedre enn meg. Min jobb er å forme arbeidet og være en utvalgsleder som er litt annerledes fra det man kan forvente av andre, sier Fjørtoft.

En av utfordringene er rekrutteringen av frivillige i norske idrett. Det vil bli ett av temaene Fjørtofts utvalg skal jobbe med.

- Min far var stolt da han fikk diplom av Ynge Hallén og Kjetil Siem fordi han hadde vært frivillig i 50 år. Han syr draktene til A-laget til Gursken når de går i stykker. Så spør jeg meg selv: Ville mine barn vært villig til å gjøre slikt frivillig arbeid i 50 år? undrer Fjørtoft.

Ifølge Thorhild Widvey blir det stadig vanskeligere å rekruttere frivillige i norsk idrett. Både hun og Fjørtoft peker på ungdoms-OL på Lillehammer om to år som en rekrutteringsarena.

- Er det dokumentert at de som er frivillige i slike arrangementer forblir frivillige mange år etter?

VIDT MANDAT: Thorhild Widvey mener Jan Åge Fjørtofts brede bakgrunn fra norsk idrett, på mange nivåer, gjør han egnet som utvalgsleder. Foto:Frode Hansen,VG

- Jeg tror det, men jeg har ikke vitenskapelig dokumentasjon foran meg nå. Men mange av dagens ledere hadde en sentral rolle som frivillige under OL på Lillehammer, sier Widvey.

- Men du vet ikke sikkert?

- Det er noe vi kan prøve å finne et svar på, skyter Fjørtoft inn.

Deretter tar kulturministeren ordet igjen:

- Det er viktig å skape et rom for frivillighet. Regjeringens oppgave er å gi frivillige gode arbeidsforhold. Den dagen de frivillige låser døra og går hjem, vil en vesentlig del av grunnmuren i samfunnet falle sammen, sier Widvey.

- Jeg har en ukuelig tro på at det folk gjør ubetalt for andre hver dag, ikke kan roses nok. Hva skal til for å utløse mer frivillighet i fremtiden? Det blir det vesentlig for utvalget å se på.

Fjørtoft har de siste årene hatt en lang rekke oppdrag for norsk idrett. I dag er han fortsatt engasjert i arbeidet rundt det norske fotballandslaget.

- Kan du fortsette i disse engasjementene når du nå skal gi råd til regjeringen?
- Ja, svarer både Fjørtoft og Widvey i kor.
Medlemmene i utvalget skal ha en såkaldt «bred» bakgrunn. De skal ikke representere ulike interesser i Idretts-Norge.
- Det at vi er partipolitisk uavhengige er en styrke, og det vil gjøre jobben lettere. Når man jobber med idrettspoltiikk, kan man ofte gå seg litt fast. Jeg håper utvalget får sett på disse sakene på en ny måte, sier Fjørtoft til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder