STÅR SAMMEN: Idrettspresident Tom Tvedt og Linda Hofstad Helleland under et tidligere møte. I midten IOC-medlem Kristin Kloster Aasen,som også er første visepresident i Norges idrettsforbund. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tvedt støtter Helleland etter krass kritikk

Etter å ha fått krass kritikk fra flere hold, uttrykker Norges idrettsforbund nå støtte til Linda Hofstad Helleland, etter at hun torsdag tapte kampen om å slippe Russland inn i varmen igjen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det kommer frem gjennom en pressemelding som ble sendt ut fredag formiddag.

Wada, anført av flere sentrale IOC-medlemmer, stemte for å oppheve utestengelsen av det russiske antidopingbyrået, selv om de ikke har oppfylt to av kravene Wada tidligere har stilt dem. Det har fått mange til å reagere.

«Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå», står det i pressemeldingen, med overskrift «NIF er uenig med Wada».

Uenige om Helleland-støtte i WADA-kampen

I pressemeldingen står det videre at styret i Norges idrettsforbund har gått gjennom bakgrunnen for WADAs vedtak og det beslutningsgrunnlaget som WADA har publisert på sin hjemmeside: «Her ser vi klare avvik fra det opprinnelige veikartet, et veikart som Norges idrettsforbund har stått bak hele veien».

– Vi tar avstand fra at disse vilkårene er lempet på, og vi er bekymret for konsekvensene av vedtaket og hvilken signaleffekt beslutningen gir for antidopingarbeidet og den rene idretten, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Han gjorde det nylig klart at han – i motsetning til Sven Mollekleiv – ikke vil jobbe aktivt for at Helleland skal bli ny president i Wada om 14 måneder.

Torsdag kveld fikk Tvedt deretter kraftig kritikk av både VG-kommentator Leif Welhaven og Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther. Sistnevnte kalte den manglende støtten til Helleland for «en skam» og mener dette må få konsekvenser for Tom Tvedt og idrettsstyret.

«Dette er ingen ledelse som norsk idrett kan leve godt med» mente Sæther.

Welhaven var enig:

«Maken til idrettspolitisk impotens som det NIF-ledelsen har utvist de siste dagene, skal du jammen meg lete lenge etter» mente han.

Jan Åge Fjørtoft, som er Hellelands internasjonale rådgiver, var også tydelig på Twitter:

«Det er lett å stå opp for verdier når det ikke koster noe. Nå er det for sent. Vær så snill og spar meg for festtaler om verdier i fremtiden. I dag har dere svikta verdens utøvere som kjempet som løver mot dette vedtaket. Dere har valgt IOC sin vei» skrev han - uten å direkte navngi hvem han siktet til.

Norges tidligere kulturminister og nåværende barne og likestillingsminister er visepresident i Wada, og en av to kandidater til å ta over som president neste år.

Hun var en av bare to i Wadas styre - bestående av 12 personer - som torsdag stemte mot å oppheve utestengelsen av Russlands antidopingbyrå Rusada.

Den har vart i tre år.

Helleland skuffet over WADA: – Det kaster en mørk skygge over troverdigheten

Tom Tvedt uttaler i pressemeldingen at han og idrettsstyret vil invitere til et møte med WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland, Kulturdepartementet og Antidoping Norge, for å diskutere hvordan også det statlige antidopingarbeidet kan styrkes internasjonalt, for eksempel gjennom UNESCO-konvensjonen.

Idrettspresidenten var på tjenestereise i Kina da Wada fattet sitt sterkt omdiskuterte vedtak torsdag. Ifølge pressemeldingen er han nå på vei hjem til Norge, men inntil lørdag utilgjengelig for ytterligere kommentarer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder