IKKE FORNØYD: Linda Hofstad Helleland nede til venstre rundt bordet er skuffet over dagens WADA-styremøte.

IKKE FORNØYD: Linda Hofstad Helleland nede til venstre rundt bordet er skuffet over dagens WADA-styremøte. Foto: RASSIN VANNIER / AFP

Helleland skuffet over WADA: – Det kaster en mørk skygge over troverdigheten

Etter flere års utestengelse, er Russland igjen godkjent av Verdens Antidopingbyrå. Det skuffer Linda Hofstad Helleland, Andreas Thorkildsen og Erik Røste.

Torsdag ettermiddag bekreftet president Craig Reedie at styret torsdag bestemte seg for å ta Russlands antidopingbyrå (RUSADA) tilbake i varmen.

Ni stemte for, to stemte i mot (visepresident Linda Hofstad Helleland og Oseania), mens Europa stemte blankt.

les også

Tufte skeptisk til WADA: – De vingler og mister tillit blant utøvere

– Jeg er veldig skuffet på vegne av rene utøvere og alle som tror på en ren idrett. Dette kaster en mørk skygge over troverdigheten til antidoping-bevegelsen, sier Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA i en uttalelse.

– Vi vet ikke når vi får tilgang til viktig data som vi trenger for å undersøke doping i Russland og vi vet ikke om vi noen gang lykkes med å klare det vi sikter, sier Helleland.

Hun har ambisjoner om å bli president i organisasjonen neste år. Nå mener hun at organisasjonen har sviktet rene utøvere.

– Dette er en av de mest kritiske avgjørelsene antidoping-arbeiderne noen gang har vært konfrontert med. Som organisasjon er WADAs jobb nummer én å være lojal mot våre verdier om rettferdig idrett, sier Helleland.

Tvedt skeptisk

Norges idrettsforbund reagerer på at beslutningen ble klar på WADAs sosiale medier – uten at de samtidig publiserte vedtaket og beslutningsgrunnlaget.

– WADA la til grunn et klart veikart for hva som skulle på plass. Dersom de har brutt dette veikartet, i betydningen lempet på kravene, er dette svært alvorlig, sier NIF-president Tom Tvedt til VG.

Litt etter klokken 18.00 kom WADA med sin redegjørelse om hvorfor WADA ble tatt inn.

– Saksgrunnlaget er nå mottatt til NIF, og utredes av våre fagpersoner nå. Dernest vil dette behandles i et ekstraordinært idrettsstyremøte så raskt det lar seg gjøre. Her vil vi ta stilling til hva som er lagt til grunn for avgjørelsen. Hvis premissene er brutt, er det svært skuffende, sier Tvedt.

Årsaken er at russerne anerkjener Schmid-rapporten. Den er hakket mildere enn McLaren-rapporten.

les også

Null, niks og WADA: Sviket må få etterspill

Forskjellen er at McLaren-rapporten peker på at dopingen var statsstyrt, mens Schmid-rapporten sier at personer i sportsledelsen sto bak dopingen. Det opprinnelige kravet var at McLaren-rapporten skulle anerkjennes.

Russland må også gi tilgang til labratoriumet sitt i Moskva innen 31. desember 2018. Testene WADA vil re-teste må være klare senest 30. juni 2019.

WADA advarer russerne om å bryte avtalen.

– Hvis Russland ikke leverer som de skal, vil de falle utenfor igjen, sier WADAs generaldirektør Olivier Niggli.

les også

Antidoping Norge-sjefen: – Skuffet på vegne av de rene utøverne

Russerne takker

Det var i utgangspunktet Den uavhengige Compliance Review Committee (CRC) som anbefalte å ta gjeninnsette Russland som fullverdig WADA-medlem.

– Takk til alle som har bidratt til å gjøre dette mulig, sier presidenten i det russiske RG-forbundet Irina Viner-Usmanova, til championat.ru.

Han får støtte fra politisk hold:

– Dette er gode nyheter for russisk idrett. Dette er et kolossalt steg. Det er gjort et stort arbeid for å etablere en uavhengig antidopingstruktur, sier den kjente politikeren Dmitrij Svisjtsjov til RIA.

Russisk stikk til svensk skiskytter etter WADA-avgjørelsen

Svisjtsjov – som også er curlingpresident – uttalte i sommer til VG at det er utenkelig å innrømme statlig styrt dopingprogram.

FIKK IKKE VILJEN SIN: Linda Hofstad Helleland var på forhånd tydelig på at hun ville stemme imot å ta russerne tilbake i varmen. Foto: Hallgeir Vågenes

USA raser mot at Russland skal inn i WADA-varmen: – Dette stinker

Thorkildsen: – En trist dag

I Norge reagerer tidligere spydkaster Andreas Thorkildsen på avgjørelsen. Han ble i 2015 valgt inn som medlem av utøverkomiteen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). IAAF har vært sterkt kritisk til å ta russerne tilbake i varmen.

– Dette var ikke overraskende, og det er en skuffende utvikling. Det at man firer på kravene er ikke et bra signal, og det er en trist dag sånn sett. Det bør komme en ganske god forklaring på dette, sier Thorkildsen til VG.

– Slik som Russland beviselig har holdt på kan ikke aksepteres. Nå er det bare blitt sagt sånn halvveis at det ikke er greit, sier han.

– Så du tror ikke at dette vil virke forebyggende for fremtidige dopingskandaler?

– Nei. Det er svakt at man ikke kan vise klarere at dette ikke er greit. Og det har vært veldig forskjellig hvordan ulike idretter og instanser har reagert. Sebastian Coe og friidretten har vært knallhard, mens IOC tydeligvis ikke bryr seg like mye, sier han.

les også

Dokumenter frigitt: Slik endret WADA kravene mot Russland

Røste skal møte Helleland

Skipresident Erik Røste sier til VG at han bare kjenner til denne beslutningen via mediene. Han håper i det lengste at WADA skal ha fått gjennomslag for kravene til RUSADA.

– Jeg forutsetter egentlig at de vilkårene som WADA hadde styrevedtatt er oppfylt. Hvis det ikke er tilfelle, så svekker det WADA som det uavhengige kontrollorganet som vi alle ønsker at det skal være, sier Røste.

– Da er det en trist dag for rene utøvere, og en trist dag for WADA. Da blir vi jo heller ikke ferdige med denne saken, legger han til og forteller at han skal i møte med Linda Hofstad Helleland når hun kommer hjem fra styremøtet i WADA.

les også

Disse avgjør Russland-saken i WADA

Russland har vært ute av det WADA siden 2015 på grunn av påstått statsstyrt dopingregime.

les også

Helleland til angrep på WADAs Russland-anbefaling

Dopingvarsleren sterkt kritisk

De russiske dopingskandalene er blitt sett på som en av de største idrettsskandalene i moderne tid.

Den såkalte McLaren-rapporten fra 2016 konkluderte med at mer enn 1000 russiske idrettsutøvere i 30 ulike idretter skal ha vært del av en systematisk doping – i statlig regi.

Den siste tiden har dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, som er hovedkilden til flesteparten av avsløringene om den russiske dopingen, ytret seg svært negativt.

– En avgjørelse om å gjeninnsette Russland vil være katastrofal i kampen mot doping, skrev Rodtsjenkov nylig i et leserinnlegg i USA Today.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder