Beviser denne videoen blinde Bjørnsens sjakkjuks?

SPORT

Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (52) er suspendert under mistanke for juks. Denne videoen skal vise akkurat det.

Publisert: Oppdatert: 24.03.18 15:37

Den er filmet av Reidar Helliesen, det etter at han fattet mistanke mot Bjørnsen under et parti mot egen datter, ni år gamle Lykke-Merlot Helliesen.

Det er ikke lenge siden Bjørnsen kom tilbake fra en to års utestengelse. Denne gang er det etter deltagelsen i Hortenmesterskapet i sjakk at han er under lupen for juks.

– Jeg har aldri vært vitne til et så raffinert og utspekulert juks som jeg opplevde i kampen mellom min datter Lykke-Merlot og Stein Bjørnsen. Dette er digital doping av verste sort, raser Reidar Helliesen overfor VG.

Det var Sandefjords Blad som først omtalte saken.

– Vi så hva han hadde i hånden, en blåtannørepropp klistret i håndflaten. Vi så hvordan han prøvde å gjemme den da han ble bedt om å vise hendene. Vi så at han prøvde å ødelegge plasterbeviset. Vi så at han systematisk ga meldinger og mottok meldinger. Vi hørte at han prøvde å bortforklare seg. Bjørnsen ble tatt så til de grader på fersken. Bevisene er soleklare, fortsetter han, og mener det Bjørnsen har gjort er «det verste eksempel på å misbruke tillit».

VG har ikke lyktes med å få tak i Bjørnsen lørdag, men til NRK sier han at han ikke hadde øreproppen i hånden for å jukse.

– Jeg kjedet meg, og tok proppen opp fra boksen som brikkene pleier å ligge i. Jeg tok den opp og lekte med den inne i hånden, men den ble ikke brukt til å jukse, selv om det kan se sånn ut.

– Det hevdes du snakket lavt inn i hånden. Stemmer det?

– Nei, det stemmer overhodet ikke. At jeg skal ha snakket inn i hånden, er bare tull, sier Bjørnsen.

Ifølge statskanalen er Bjørnsen enig i at det ikke går an å forsvare at han hadde øreproppen, men fortsetter forsvaret av seg selv med å si at selve telefonen lå hjemme, noe han mener kan bekreftes av vitner.

I påvente av videre undersøkelser er Bjørnsen enn så lenge uansett suspendert.

Her kan du lese mer om