JAKTER MEDALJE: Håvard Holmefjord Lorentzen (26) var uheldig med sterk motvind på 500-meteren fredag og gikk bare passe godt på 1000-meteren - men kan fortsatt ta medalje i sprint-EM. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lorentzen: – Kan bli to norske på EM-pallen

COLLABO/OSLO (VG) Håvard Holmefjord Lorentzen (26) ligger på 2. plass og Henrik Fagerli Rukke på 3. plass etter to av fire distanser i sprint-EM etter et dramatisk mannefall på 1000-meteren fredag.

– Verbij må gjøre en feil. Alt er mulig. Men med den formen han er i, blir det vanskelig. Det kan i alle fall bli to norske på pallen. Henrik (Fagerli Rukke) har et lite forsprang ned til 4. plassen, sier Håvard Lorentzen foran den siste 500 og 1000-meteren.

– Vi får se lørdag. Noen faller og noen blir disket. Mange er ute nå. Det er tungt å gå her på grunn av høyden (1100 m.o.h). Det blir bånn pinne, og jeg må holde Henrik bak meg, sier han og smiler.

Kjeld Nuis gikk 1000-meteren fredag klart raskest med 1.08,38. Det var banerekord og 58 hundredeler raskere enn landsmann Kai Verbij. Men OL-gullvinneren på distansen brøt reglene da han gikk på innsiden av ytre banefelt og ble disket.

I tillegg falt en annen av favorittene, Nuis’ parkonkurrent og landsmann Thomas Krol.

les også

Motvind ødela EM-åpningen: – Gull blir vanskelig nå

Dermed ble det ny seier til Kai Verbij - med banerekord - som gikk i par med Lorentzen. Han vant også åpningsdistansen 500 meter.

Lorentzen kom på tredjeplass på 1000-meteren, 91/100 bak tittelforsvarer Kai Verbij.

– Det var OK. En grei åpning, men jeg skulle hatt en raskere første runde. Jeg skulle helst vært litt nærmere ham. Han er litt langt foran. Med en bedre 500 meter, ville han ledet ganske klart likevel, innrømmer Håvard Lorentzen.

I sammendraget er Lorentzen annenmann bak suverene Verbij. En gledelig overraskelse med norske øyne er Henrik Fagerli Rukke (22). Han er på på tredjeplass halvveis inn i sprint-EM. Han ble nummer to på 500-meter og fulgte opp med femteplass på 1000-meter.

Håvard Lorentzens og sprintlandslagets trener Jeremy Wotherspoon er hjemme i Oslo. Han har pappaperm etter å ha fått sin andre datter for to uker siden. I hans sted sekunderer Edel Therese Høiseth sprinterne her i Collalbo.

– Det er litt skremmende og foruroligende at han er så langt bak, sier hun om Håvard Lorentzens 1000 meter.

Sportssjef Lasse Sætre sier seg enig i hennes analyse.

– Jeg er ikke bekymret. Men det det er urovekkende. Han har ikke den toppfarten vi vet han kan ha. Men han har god tid. Det er en måned til VM (distansemesterskapet i Inzell), understreker Edel Therese Høiseth.

Lorentzen skyldte på vinden etter den første konkurransen av fire. Han ble nummer fire på 500-meteren.

Viktor Lobas tok tredjeplassen på 1000-meteren ni hundredeler foran Lorentzen, som er enig med Høiseth i at han har trent mye de siste tre ukene. Han understreker imidlertid at han likevel kunne gått fortere enn akkurat nå.

– Ingen topper formen til EM. Men jeg mangler jo denne ene tittelen, sier den regjerende verdensmesteren og verdenscupvinneren sammenlagt forrige sesong.

PS! EM i allround og sprint går over tre dager. Lørdag venter ny runde med 500 meter og 1000 meter for herrene. Bestemann totalt sett etter fire konkurranser blir europamester. Tidene fra de ulike løpene blir gjort om til en poengsum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder