Grøvdal var usikker på om hun ville rekke EM - tok seg enkelt til finale

BERLIN/OSLO (VG) Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) var onsdag i tvil om hun ville kunne løpe 3000 meter hinder i EM. Fredag feide gullkandidaten all tvil til side, cruiset gjennom kvalifiseringen og sikret en enkel finaleplass.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

28-åringen var før EM regnet som klar gullfavoritt på øvelsen, etter kanonløpet i Monaco. Men Grøvdal våknet mandag med vondt i halsen, og det ble bare verre utover uken.

– Da jeg våknet onsdag og egentlig skulle dra, da var jeg veldig dårlig og usikker. «Hvis det er slik, kan jeg ikke løpe», forteller hun til VG.

les også

NRK: Tyrkia la inn protest mot Warholms gulløp

Men torsdag kjentes halsen bedre ut, og hun satte seg på flyet fra Norge én dag forsinket.

Fredag formiddag sto Grøvdal på startstreken i kvalifiseringen på 3000 meter hinder.

Enkelt til finalen

I det første av de to kvalifiseringsheatene la hun seg tidlig helt i front av feltet. Der ble hun liggende og kontrollere resten av løpet. Finaleplassen var egentlig aldri truet for feltets raskeste i år.

Bjerkeli Grøvdal cruiset inn til suveren heatseier på 9.34,23.

Umiddelbart etter løpet kom Grøvdal med beskjeden alle norske friidrettsfans har ventet på.

– Det ga gode svar, forteller hun til VG kort tid etter løpet.

les også

Okparaebo sjanseløs på 200 meter: – Har mye mer inne

Grøvdal tror fredagens løp, som hun karakteriserer som en «mild gjennomkjøring», var viktig før finalen søndag klokken 20.55. Der skal EMs raskeste på 3000 meter hinder i år kjempe om sin første gullmedalje.

Slik så det altså ikke ut i midten av uken, da halsen gjorde vondt og usikkerheten meldte seg. Grøvdal forteller at hun måtte bruke antibiotika for å få bukt med problemene. Kuren varte i tre dager og ble avsluttet fredag.

– Nå har jeg hatt tre dager på sofaen. Det har jeg ikke hatt siden jeg var liten, forteller hun.

Treneren: – Ble urolige

Etter kvalifiseringsløpet hoster hun fremdeles litt, men ikke mer enn at hun er trygg på at pusten skal holde når det virkelig gjelder.

Hennes trener, Ståle Jan Frøynes, forteller at han sjelden ser Grøvdal løfte en arm i glede etter et forsøksheat. Det gjorde hun fredag.

– Det fineste var at hun hadde så god kontroll og veldig spreke ben. Hun har jo hatt litt rusk i halsen denne uken, sier han til VG.

– Det var ikke noe alvorlig, men nok til at vi ble litt urolige, forteller treneren om Grøvdals halsplager de siste dagene.

PS: For et år siden måtte Grøvdal bryte VM-finalen på 5000 meter etter å ha kjempet mot en forkjølelse.

VG oppdaterer saken!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder