Her er alt du må vite om sjakkdramaet i kveld

NEW YORK (VG) Tempoet er skrudd kraftig opp når VM-duellen mellom sjakkstjernene Magnus Carlsen (26) og Sergej Karjakin (26) skal avgjøres i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Carlsen hadde hvite brikker i det 12. partiet, men klarte ikke å omsette det i «scoring». Dermed står det 6-6 og er klart for omspill om VM-tittelen i kveld.

VG Direkte: Her følger du TV-sending fra kl. 19.15 og sjakkoppgjøret fra kl. 20.00

Først spiller de hurtigsjakk, og dersom vinneren ikke kåres der, økes tempoet ytterligere.

Da blir det lynsjakk – og skulle det fortsatt ikke være kåret en vinner etter ti lynsjakkpartiet, blir det såkalt armageddon.

Det er den ultimate muligheten for å skille de to VM-duellantene. Det er sjakkens straffekonkurranse, hvis alle andre forsøk på å skille dem mislykkes.

Så du denne? Derfor sjekkes maten til Carlsen

– Så vidt jeg vet har VM-tittelen aldri blitt avgjort på denne måten, sier Leontxo Garcia fra den spanske avisen El Pais. Han vet bedre enn de fleste. Garcia har fulgt samtlige tittelkamper siden 1985.

Slik spilles kveldens duell:

• Omspillet starter med fire hurtigsjakkpartier. Spillerne har 25 minutter hver og får ti ekstra sekunder per trekk. Det er 10 minutter pause mellom hvert parti.

• Hvis de fire hurtigsjakkpartiene ender uavgjort sammenlagt, fortsetter det til lynsjakk.

• I lynsjakk spilles det to partier av gangen, der spillerne har annenhver hvite og svarte brikker. Spillerne har fem minutter hver og får tre sekunder per ekstra per trekk. Om det står likt etter to lynsjakk-partier, fortsetter det med to nye. Totalt kan det spilles inntil fem «matcher» á to partier, altså ti partier totalt, om ikke en vinner er kåret før.

• Om det står likt etter lynsjakken, blir det armageddon. En loddtrekning avgjør hvem som får velge hvitt eller svart. Velger han hvitt, må han vinne. Velger han svart, holder det med remis for å vinne VM-tittelen. Spilleren som har hvite brikker får fem minutter, mens spilleren med svarte brikker får fire minutter.

VG Sportens podcast: Carlsen-venn synes sjakk er «gørr kjedelig»

VG spurte Magnus Carlsen om han ville velge hvite eller svarte brikker om han vinner loddtrekningen ved et eventuelt armageddon-spill.

– Det åpenbare svaret er svart. Men la oss ta det når det kommer, sier Carlsen.

– Men ettersom vi har spilt mange remis her, så vil svart være logisk. Men det er vanskelig å si.

– La oss håpe at det ikke blir noen armageddon, smiler Karjakin.

Artikkelen fortsetter under videoen

Det er bare fire år siden sist det var omspill i en tittelkamp i sjakk. Den gang sto det uavgjort mellom Viswanathan Anand og Boris Gelfand etter «full tid». Den gang vant Anand 3-1 i de fire hurtigsjakkpartiene.

– I omspillet er Magnus klar favoritt, mener Stefan Löffler, sjakk-ekspert i Frankfurter Allgemeine.

Kommentar: Sjakkfinalen blir årets beste TV-underholdning

Leontxo Garcia i spanske El Pais er helt enig:

– Magnus har spilt mer hurtig- og lynsjakk enn Karjakin. Dessuten har han det psykologiske overtaket.

Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i hurtigsjakk fra i fjor. Derimot misset han helt i lynsjakk-delen av VM i Berlin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder