JUKSET: Slik jukset georgiske Giaoz Nigalidze under Dubai Open i vår. Foto: Dubai Open ,

Nektes kulepenner for å hindre sjakk-juks

Voldsomme sikkerhetstiltak er satt i gang til fredagens start på sjakk-World Cup i Baku. Suksess der kan bety VM-kamp mot Magnus Carlsen høsten 2016.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Blant annet får ikke spillerne lov til å bruke egne kulepenner og kan heller ikke ha på seg klokkene sine i spillelokalet. Mobiltelefoner er selvfølgelig forbudt.

De er henvist til å bruke kulepenner som utleveres av arrangørene i Aserbajdsjan, skriver chess.com.

– Det er en trist dag for sjakksporten når juks har kommet til et punkt som gjør at klokken og kulepenner ikke er tillatt, twitrer den amerikanske sjakkstjernen Hikaru Nakamura, som for tiden er nummer fire i verden.

– Jeg er enig med Nakamura at det er litt overdrevet med alt dette juksemaset, jeg tror ikke det er vanlig, sier Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, til VG.

SJEKKET: Slik ble Magnus Carlsen sjekket for elektroniske hjelpemidler i sin første VM-match, mot Viswanathan Anand i Chennai. Foto: Anastasija Karlovitsj ,

– Jeg har aldri spilt et parti der jeg har følt at motstanderen jukser, sier Hammer.

Derimot synes at tiltakene som er iverksatt i World Cup er greie:

– Hvis dette stopper mulige tilfeller av juks, så synes jeg dette er innenfor.

De to beste i World er sikret plass i neste års VM-kvalifisering, den såkalte kandidatturneringen, der vinneren skal møte Magnus Carlsen til VM-match sent i 2016.

Andre sikkerhetstiltak som er satt i verk til World Cup er at tilfeldige partier blir overført med 15 minutters forsinkelse on-line. Spillerne skal altså ikke på forhånd vite om deres parti blir overført i realtid eller ikke.

LES OGSÅ: Sjakk-stormester disket etter do-juks.

I hver runde blir det også tilfeldige sikkerhetssjekker på fem tilfeldige spillere for å sjekke om de har med seg elektroniske apparater.

Som vanlig må spillerne gå gjennom en elektronisk port på vei inn i spillelokalet.

Tirsdag denne uken ble det kjent at en italiensk sjakkspiller hadde blitt oppdaget med en anheng rundt halsen, under skjorta. Smykket inneholdt et lite videokamera. Han hadde også ledninger festet til kroppen, og en liten boks gjemt i armhulen.

LES OGSÅ: Carlsen-rival disket i USA-mesterskapet.

I vår ble georgiske Gaioz Nigalidze tatt for juks under Dubai Open. Nigalidze forsvant mistenkelig ofte på toalettet underveis i partiet. Motstander Tigran Petrosian ble derfor mistenksom og klaget til dommeren. Inne på doen viste det seg at Nigalidze hadde gjemt en mobiltelefon inne i dopapir. Mobilen hadde en sjakk-app der georgieren kunne analysere neste trekk.

– Nigalidze var veldig raskt med å besvare mine trekk, før han bokstavelig talt løp på do igjen. Jeg la merke til at han alltid brukte det samme toalettet, selv om også de to andre toalettene var ledige. Derfor varslet jeg dommeren, sa Petrosian til The Telegraph.

LES OGSÅ: Sjakkstjernene nekter å hilse på hverandre.

Også en amatørspiller ble tatt i vår. Han hadde mobiltelefoner festet til beinet.

Grunnen til at arrangørene av World Cup har valgt å forby klokker er trolig muligheten for at det er klokker med sjakkprogrammer.

Magnus Carlsen er ikke med i World Cup, men det er en rekke andre av verdens aller beste sjakkspillere, med Veselin Topalov, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Anish Giri i spissen.

Disse er foreløpig kvalifisert til kandidatturneringen: Viswanathan Anand, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. I alt skal åtte spillere kjempe om retten til å møte Magnus Carlsen i VM-match.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder