IMPONERTE: Thea Rabe og Tim Koleto imponerte stort i Riga i helgen. Her fra en oppvisning i Asker tidligere i høst.

IMPONERTE: Thea Rabe og Tim Koleto imponerte stort i Riga i helgen. Her fra en oppvisning i Asker tidligere i høst. Foto: Susan Fraser ,

Isdans-Thea: – Jeg lever i drømmen

Klarte EM-kravet i sin aller første konkurranse

Tønsberg-jenta Thea Rabe (20) og amerikanske Timothy Koleto (24) har skapt norsk kunstløphistorie.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er dette som har vært drømmen. Jeg lever i drømmen, sier en lykkelig Rabe til VG.

Forrige helg deltok hun og isdanspartner Timothy Koleto i sin aller første konkurranse, og det kunne knapt ha gått bedre.

– Det gikk over all forventning. Jeg ville egentlig bare komme i gang og finne ut hvor landet lå. Jeg våget ikke å håpe på noe som helst, erkjenner 20-åringen.

Sammen med Koleto utgjør hun det første norske paret som noensinne konkurrerer internasjonalt i isdans.

LES OGSÅ: Norges første isdanspar vil vise seg frem

Overveldende og nervepirrende

Torsdag for en snau uke siden debuterte isdansparet Rabe/Koleto på et stevne i Riga med en imponerende kortdans som ga 47,96 poeng og foreløpig 4.-plass. Fredag fulgte paret opp med et program i fridans som ga poengsummen 41,27. Det holdt til bronsemedalje totalt i Riga, og paret klarte samtidig det internasjonale EM-kravet på aller første forsøk.

Nå gjenstår det bare å bli tatt ut for paret som altså aldri hadde konkurrert sammen før.

– Det var veldig overveldende. Det var nervepirrende å vente på poengsummen, og så ble jeg lettet på en måte. Det er vanskelig å beskrive, men det var en fin bekreftelse, forklarer Rabe, som har vært singelløper siden hun var liten.

Nå har hun byttet disiplin, flyttet til USA og bestemt seg for å satse på isdans.

– Det har vært vanskelig til tider, men vi har utviklet oss som par for hver treningsuke som har gått, mener Rabe.

LES OGSÅ: Kunstløp-Thea vil bli historisk

Mangler sponsor

Det er stor forskjell på å delta i isdans og det å være singelløper. I isdans er det ingen hopp, men løft og trinnsekvenser. Norge har aldri hatt et isdanspar som har konkurrert internasjonalt før. Rabe måtte derfor ut av landet for å finne et miljø å bli god i, så etter at hun fullførte videregående i Trondheim i vår, flyttet hun til USA for å satse. Torsdag åpnet sesongen i Riga.

– Målet har hele tiden være å klare EM-kravet, og det gjorde vi altså på første forsøk. Uttaket er senere, men det er ingen grunn til at vi ikke skal bli tatt ut, tror Rabe.

20-åringen håper nå at resultatene skal kunne bidra til noen etterlengtede sponsorkroner i kassen.

– Jeg har fortsatt ikke sponsing, men håper at det kan være mulig å finne noen som vil være med på reisen, avslutter den optimistiske isdanseren.

EM er i slutten av januar i Bratislava i Slovakia. Før den tid skal paret, som befinner seg på treningsopphold i Milano, konkurrere i Andorra 21. og 22. november og i Warszawa 27. og 28. november.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder