GLADGUTT: Magnus Carlsen har grunn til å smile etter nok en seier. Foto: Terje Bringedal , VG

Her er Carlsens seks triumfer i 2015

Sjakkekspert: – Krisen ble litt overdrevet

Magnus Carlsen (25) gikk ubeseiret gjennom Qatar Masters Open og vant sin sjette turnering i 2015.

Stine Løvmo Lie
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kinesiske Yangyi Yu vant over Wersley So i ettermiddag, og dermed måtte nordmannen ut i omspill om seieren i årets siste turnering. Der gjorde han som han har gjort i hver enste playoff hittil i karrieren: Han vant.

– Med to triumfer på tampen av året, bør har Carlsen ha fjernet all tvil om hvem som er verdens beste sjakkspiller. Han har vunnet seks turneringer på ett år. Det er en fantastisk prestasjon, oppsummerer VGs sjakkekspert og mannen bak sjakkbloggen, Tarjei Svensen.

Han er på plass i Qatar der Carlsen i formiddag spilte sitt 22. parti på rad uten tap.

STOR KÅRING: Carlsen ned fra tronen

Opp- og nedturer

2015 har vært preget av ujevnt spill og ujevne resultater fra verdenseneren. Han startet året med å vinne Tata Steel Chess på svært overbevisende måte, og fulgte opp med seier i både Grenke Chess Classic og Shamkir Chess.

Deretter stod Norway Chess for tur – en turnering Carlsen uttalte at han virkelig hadde lyst til å vinne.

– Jeg ser veldig fram til Norway Chess. Motstanden blir litt den samme som her i Shamkir, men i tillegg kommer den sterke russeren Aleksander Grisjtsjuk. Holder jeg samme nivå som her, og er heldigere med trekningen, slik at jeg kanskje får fem hvite partier, så bør det bli veldig bra, sa han til VG, men slik gikk det altså ikke.

Norway Chess ble karriereverste for nordmannen, som endte på en sjokkerende syvendeplass

LES OGSÅ: Carlsens verste tapsår – har aldri tapt mer enn i 2015

Nytt VM-gull

– Mange gikk nok med en oppfatningen av at Carlsen var umenneskelig. Det fikk vi i 2015 vite at han ikke var, med karriereverste i Norway Chess. Men jeg synes krisen ble litt overdrevet av mange, mener Svensen.

– Alle, inkludert Carlsen har dårlige turneringer. Det er bare at hos han så kommer de sjeldnere, fortsetter eksperten.

Carlsen reiste seg nemlig etter krisen i Stavanger og stakk av med gullet under VM i hurtigsjakk i Berlin.

– Magnus var åpenbar favoritt til å vinne her. Jeg er ikke det minste overrasket. Vi har trent sammen litt før mesterskapet, og jeg visste hvor sterk han var, sa russiske Vladimir Kramnik til VG i Berlin.

Hendelsesrikt 2016

Også under London Chess Classic gikk Carlsen helt til topps. Da overlistet han Maxime Vachier-Lagrave i playoff-en og stakk av med premiepotten på 1,3 millioner kroner, før han tok turen til Qatar, og resten er historie.

– Årest høydepunkt var partiet mot Chao Li i 5. runde i Qatar, i et parti som jeg mener er blant hans aller beste. Det var et litt utypisk Carlsen-parti, med et fullstendig knusende angrepsparti over nummer 16 på verdensrankingen. Flott å se, mener Svensen, som mener det er nok å glede seg til i året som kommer.

– Først og fremst VM-matchen som skal spilles i november, men også kandidatturneringen i mars som avgjør hvem som blir motstanderen hans. I tillegg til det, tror jeg det kan bli et aktivt år med tre turneringer i Grand Chess Tour-serien, ikke minst Norway Chess i Stavanger som begynner allerede i april.

PS: Carlsen får snaut 240.000 norske kroner i førstepremie for seieren i Qatar, men nordmannen får også en pen sum bare for å stille i turneringen, skriver Sjakkbloggen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder